home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem akadémiai napjai Szabadkán
Szakáll Laura
2022.05.24.
LXXVII. évf. 20. szám
Az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem akadémiai napjai Szabadkán

Közéleti és vallási kérdésekről, a közös ügyekről, elsősorban Európa jövőjéről értekeznek Szabadkán a magyarországi, szerbiai, szlovákiai, romániai, ukrajnai, valamint nyugat-európai egyházi személyek, politikusok, egyetemi oktatók, művészek, közéleti személyiségek, városunk ad ugyanis otthont az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem rendezvényének.

Az akadémiai napokat hivatalosan a városháza dísztermében nyitották meg. Dr. Pásztor Bálint hangsúlyozta, Szabadkán négy nyelv van hivatalos használatban, a várost a különböző vallású emberek építik együtt évszázadok óta. Megtiszteltetés a város számára, hogy abban az évben adhat otthont egy ilyen jelentős konferenciának, amikor a városháza 110, a zsinagóga pedig 120 éves — emelte ki. A városi képviselő-testület elnöke megnyitóbeszédében elmondta: — Számunkra ez nagyon fontos üzenet, hiszen az örökségvédelem eltökélt szándékunk. Épített kultúránk, itt élő elődeink hagyatéka e város szeretetének és tiszteletének, felvirágoztatási szándékának ékes bizonyítéka. Büszkeség és kötelesség számunkra annak megóvása. Ez egy olyan város, ahol négy nyelven tudják a polgárok intézni az ügyeiket. Ez a szerb, a magyar, a horvát és a tavalyi év óta a bunyevác nyelv. Mindegyik saját nemzeti tanáccsal rendelkezik. Ez a városvezetés nagy figyelmet szentel az épített örökség megóvásának. Az, hogy Szabadkának ilyen szecessziós öröksége van, az, hogy itt a szecesszió mellett ennyi neoklasszicista, neobarokk, neoreneszánsz épület van, mindenképpen hozzá kell hogy járuljon a turizmus felvirágoztatásához. A szabadkaiaknak, bármilyen nemzetiségűek és vallásúak, mi lehetne a fontosabb, mint hogy a város gazdasági értelemben prosperáljon, és egy ilyen város esetében az idegenforgalomnak húzóágazatnak kell lennie. Nagyon örülünk, hogy a soknemzetiségű Szabadka ökumenikus értelmiségiek találkozóhelye az elkövetkező néhány napban, mert olyan helyszín ez, ahol keresztények — ortodox vallásúak, katolikusok, protestánsok —, zsidó vallásúak és iszlám hitűek élnek együtt hosszú idők óta — fogalmazott Pásztor Bálint.

Az akadémiai napokat a Kárpát-medence különböző pontjain tartják, de már Nyugat-Európában is szerveztek összejövetelt.

— Olyan anyaországunk van, amely a szülőföldön való megmaradásban, boldogulásban segíti az elszakadt területeken élő magyarokat. Magyarország és Szerbia kiváló együttműködése is hozzájárul ahhoz, hogy az itthon maradás legyen a jövő — nyilatkozta Móricz Árpád bácskossuthfalvi református lelkész. — Sok esztendeje már annak, hogy a rendezvény itt volt a Délvidéken. Szabadka a szecesszió fontos városa és állomása, ez döntő volt, hogy Szabadkát választottuk a rendezvény helyszínéül. A Küzdelmes sorsközösség elnevezésű konferencián Vajdaság, Délvidék sokszínűségét szeretnénk ábrázolni, erről beszélgetni. A jogi szempontoktól kezdve a kulturális áthatásokon át azzal szeretnénk zárni a hetet, hogy milyen jövőkép áll előttünk. A mögöttünk lévő idő is arról árulkodik, hogy van jövőépítés. A jövőnket az anyaország erejében és támogatásában látom, ami nagyon örvendetes, hogy a szó nemes értelmében most egy anyaországunk van, mely gondoskodik rólunk, a gyermekekről, az elszakadtakról, minden értelemben, jogilag, akár anyagilag is. Meg kell ragadni az itteni lehetőségeket.

— Az akadémiai napok fő célja az, hogy az Európa különböző részeire szakadt magyarságnak egyfajta kulturális seregszemléje, önképzőköre legyen — emelte ki Jaskó Tamás, az EPMSZ elnöke. — Ennek elsősorban akkor volt jelentősége, amikor Magyarországon és Kelet-Európa államaiban nem lehetett szabadon megszólalni, akkor a Nyugatra szakadt magyarságnak ez egy fórum volt, ahol magyarul, anyanyelvén tudott egymással szót érteni különféle szakmai témákban. Nagyon gyakran természettudományos, mérnöki vagy orvosi témákban. Persze a politika, a művészet, az irodalom mindig számottevő volt. Amióta a körülmények lehetővé tették, gyakran járunk a Kárpát-medencébe, szinte minden egyes országban, ahol jelentős számban élnek magyarok, megfordultunk néhányszor. 2003-ban Palicson tartottunk konferenciát, de Szabadkára is eljöttünk.

A Küzdelmes sorsközösség elnevezésű rendezvény 28-án ér véget.

Fotók: Dinovizija, Vajdasági RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..