home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Az EU szerbiai delegációjának vezetője Szabadkán és Zentán járt
2022.12.09.
LXXVII. évf. 49. szám
Az EU szerbiai delegációjának vezetője Szabadkán és Zentán járt

Emanuele Giaufret, az Európai Unió szerbiai delegációjának vezetője december 8-án és 9-én Szabadkára és Zentára látogatott.

Az első napon Szabadkán a befektetési lehetőségekről és nagyberuházásokról tájékozódott Emanuele Giaufret, akit Stevan Bakić szabadkai polgármester fogadott. A találkozón jelen volt Tomáš Kuchta, Csehország szerbiai nagykövete és Annika Ben David, Svédország nagykövete is.

Stevan Bakić beszámolt azokról az előnyökről, amelyek jelentősek lehetnek a külföldi befektetők számára és több befejezett, folyamatban lévő, illetve tervezett projektet is bemutatott. Rámutatott, Szerbiában a világválság ellenére sem álltak le a beruházások, valamint kiemelte, Szabadka a jövőben is elkötelezi magát az európai értékek mellett.

Emanuele Giaufret elmondta, a beruházások mellett tárgyaltak azokról a kihívásokról is, amelyekkel a város szembesül, mint például a migráció. Hangsúlyozta, erősíteni kívánják az együttműködést a jobb határvédelem érdekében, és segítenek felszámolni az embercsempészek hálózatát. Emlékeztetett arra, hogy a nyugat-balkáni országok nemrégiben megtartott tiranai csúcstalálkozóján több fontos döntés született, így 70 millió eurót különítettek el határvédelemre, valamint 1 milliárd eurót az energiaválság kezelésére.

A megbeszélés után a nagykövetek és Stevan Bakić polgármester ellátogattak a szabadkai zsinagógába és a Svetozar Marković Gimnáziumba, illetve a Kisbajmok Ipari Övezetbe.

A találkozó második napján Emanuele Giaufret Ausztria belgrádi nagykövetével, Christian Ebnerrel, Irena Vujović szerbiai környezetvédelmi miniszterrel és Stevan Bakić szabadkai polgármesterrel a békovai Regionális Hulladéklerakó és Hulladékgazdálkodási Kft-t-be látogatott.

A program folytatásaként Giaufret nagykövet Nataša Stanisavljević menekültügyi és migrációs biztossal a Regionális Lakásépítési Programnak köszönhetően 44 lakás kulcsát adta át azoknak a Szabadkán élő családoknak,  akik a délszláv háború során Bosznia-Hercegovinából és Horvátországból menekültek el. Az EU partnereivel együttműködve mintegy 196 millió eurót fektetett be az elmúlt években a lakásépítési programokba, amelyekkel a menekülésre kényszerült családokat segítették.
Emanuele Giaufret, az az Európai Unió szerbiai delegációjának vezetője a zentai önkormányzat vezetőivel is találkozott. Christian Ebner, Ausztria szerbiai nagykövetének a társaságában a zentai városházán Czegledi Rudolf polgármesterrel tárgyalt azokról a beruházási lehetőségekről, amiket a község az Európai Unión keresztül, vagy Ausztria közreműködésével tudna megvalósítani, valamint szó volt arról is, miként lehetne Szerbia csatlakoztatási folyamatát felgyorsítani.

Emanuele Giaufret és Christian Ebner a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetbe és a Zentai Asztaliteniszklubba is ellátogatott. Mindkét helyszínen azokról az uniós projektekről tájékozódott, amelyek a határon túli partnerszervezetekkel valósultak meg.

Forrás: Vajdaság Ma, Pannon RTV

Fotók: Pannon RTV  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..