home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Az EU elfogadta az Oroszország elleni hetedik szankciócsomagot
2022.07.22.
LXXVII. évf. 29. szám
Az EU elfogadta az Oroszország elleni hetedik szankciócsomagot

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta az Oroszország elleni hetedik uniós szankciócsomagot, melynek értelmében importtilalmat vezetnek be az orosz aranyra, ezen belül az aranyból készült ötvöstermékekre is, továbbá szigorítják egyes csúcstechnológiai áruk exportellenőrzését.

A tanács sajtóközleménye szerint az újonnan elfogadott intézkedések céljai között az is szerepel, hogy szigorítsák az Oroszországgal szemben korábban bevezetett, már hatályos gazdasági szankciókat, illetve hatékonyabbá tegyék azok végrehajtását.

Az orosz erők ismét heves támadást intéztek Ukrajna második legnagyobb városa, a keleti országrészben lévő Harkiv ellen, az eddigi információk szerint 2 civil vesztette életét, és 21-en megsebesültek — közölte Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A kormányzó szavai szerint az orosz erők támadásai csakis polgári létesítményekben okoztak kárt: a civil infrastruktúrában, személyautókban, kereskedelmi pavilonokban, a tömegközlekedésben és egy lakóépületben, melynek az első emeletén fogorvosi rendelő van.

Az ukrán déli műveleti parancsnokság nyilvánosságra hozta, hogy az ukrán erők az ország déli határvidékén tíz légicsapást mértek az orosz csapatokra, helikopterekkel, bombázó és támadó repülőgépekkel. A közlemény szerint egy megerősített orosz szakasz, a Herszon megyei Andrijivka irányában próbáltak ellentámadást végrehajtani, Lozove környékén pedig kísérletet tettek elvesztett pozíciójuk helyreállítására, de nem jártak sikerrel.

Két Mi—8-as helikopterrel az orosz erők légicsapásokat intéztek Potyomkine és Olhine közelében, de ukrán oldalon a parancsnokság szerint „nincsenek veszteségek”. Az ukrán erők ötször találták el az oroszok egyik megerősített állását.


Fotó: General Staff of Armed Forces of Ukraine/ Facebook

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videoüzenetben cáfolta a rossz egészségi állapotáról elterjedt álhírt — írta az Ukrajinszka Pravda hírportál. Hackertámadás nyomán ukrán rádióállomásokon került adásba az az álhír, amely szerint az államfő súlyos állapotban van, és kórházban, intenzív osztályon ápolják. „Nos, én az irodában vagyok” — fogalmazott Zelenszkij az Instagramon közzétett felvételen.   

Tartós élelmiszert gyűjtenek a Kárpátalján élőknek és a háború elől oda menekülőknek a szombati Ez az a nap! keresztény könnyűzenei rendezvényen — közölte a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára egy budapesti sajtótájékoztatón. Soltész Miklós, a Karitatív Tanács elnöke elmondta: a rendezvénynek otthont adó Puskás Aréna négy bejáratánál a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Baptista Szeretetszolgálat egy-egy sátra áll majd, ahol az érkezők leadhatják adományukat. Az államtitkár hozzátette: az adománygyűjtéssel Magyarország legnagyobb keresztény felekezetközi rendezvénye a béketeremtés mellett a szolidaritás üzenetét is közvetíti.

Győri Tamás, az Ez az a nap! projektvezetője tájékoztatása szerint a kora délutántól késő estig tartó rendezvényre több mint negyvenezer embert várnak.


Fotó: MTI/ Balogh Zoltán

Összeállította: Tancsik Richárd

Forrás: MTI, Tanjug, Szerbiai RTV, Ukrajinszka Pravda, RIA Novosztyi, www.police.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..