home 2023. december 08., Mária napja
Online előfizetés
Az ENSZ alapokmányának sárba tiprása
2023.09.22.
LXXVIII. évf. 38. szám
Az ENSZ alapokmányának sárba tiprása

Aleksandar Vučić New Yorkban kijelentette, intenzív tárgyalások folynak a nemzetközi képviselőkkel Koszovóról és kérni fogják az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását. A szerb elnök szerint a tárgylásokra a legutóbbi események, három újabb szerb letartóztatása miatt van szükség, mert ez azt bizonyítja, hogy Kurti belekezdett a koszovói szerb nép szélesebb körű etnikai tisztogatásának egyik utolsó fordulójába. Mindent megteszünk, ami tőlünk telik, és minden diplomáciai és politikai eszközt be akarunk vetni – mondta Vučić.

Az ENSZ alapokmányának sárba tiprása Szerbia esetében előfutára azoknak a problémáknak, amelyekkel ma mindannyian szembesülünk, és amelyek messze túlmutatnak Szerbia és a régió határain – fogalmazott Aleksandar Vučić az ENSZ Közgyűlésének 78. ülésszakán mondott beszédében New Yorkban. Felszólalásában kiemelte, Szerbia továbbra is támogatja valamennyi ENSZ tagország területi integritását és szuverenitását.


Fotó: Tanjug/AP

Emlékeztetett: a Szerbia feldarabolására tett kísérlet, amely még mindig tart, hivatalosan 2008-ban kezdődött Koszovó és Metóhia függetlenségének egyoldalú kikiáltásával. Véleménye szerint az összes nagy nyugati hatalom brutálisan sárba taposta mind az ENSZ Alapokmányát, mind az ENSZ 1244-es határozatát, amelyet ebben a házban fogadtak el. Éppen azokat az elveket sértették meg, amelyeket ma védenek – jelentette ki. 

Kiemelte: Szerbia soha nem tette be a lábát más ország területére, és nem is veszélyeztette annak fennmaradását, de 24 évvel ezelőtt a 19 legerősebb ország nem kegyelmezett Szerbiának. Azóta a koszovói szerbek 70 százaléka elhagyta otthonát, és most 300 ezerrel több albán él Koszovóban.

A szerb elnök elmondta, ma Koszovóban nem titkolt erőszakot alkalmaznak Albin Kurti szeparatista hatóságai a helyi szerbek ellen.

Forrás: Szerbiai RTV, Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..