home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Az Alpesek világa
Csermák Zoltán
2017.09.01.
LXXII. évf. 35. szám
Az Alpesek világa

Lírai alkotás az Alpok-Duna-Adria adásában

Alpok-, a Duna- és az Adria menti országok közös televízió-műsora ezúttal különkiadással jelentkezik. Az olasz televízió dokumentumfilmje az Alpok különleges világába kalauzolja el a nézőt.



Az Alpok-Duna-Adria magazinműsort minden ország azonos tartalommal, a saját nyelvén készíti el. A félórás adásokat a résztvevők kéthetenként sugározzák. A nézők ezúttal nem a megszokott szerkesztésben élvezhetik az adást: a műsor nyári különkiadása a RAI  Friuli Venezia Giulia Televízió lírai dokumentumfilmjét mutatja be.

Az olasz-osztrák határ menti Karni-Alpok vidékén  szerencsésen találkozik az érintetlen természet, az ősi hagyományok és hiedelmek világa a legújabb kor vívmányaival. A vidék megismeréséhez egy emberöltő is kevés, viszont Európa legmagasabb hegységének is megvannak a szerelmesei.

E jellegzetes környezet bemutatásához egy kétszeres olimpiai bajnok sízőt, egy gyermekkönyv-szerzőt, egy színésznőt, és ismert írókat hív segítségül a riportfilm.

A mozi szimbolikusan egy esztendőt fog át. Ahogyan az évszakok változnak, úgy népesül be, lesz egyre színpompásabb a kezdetben monotonnak tűnő, havas táj. Az ember is belép e közegbe: megismerhetjük a helyi farsangi szokásokat a jellegzetes, szörnyeket idéző maskaráikkal, és bepillanthatunk a kis kézműves műhelyekbe, amelyekben még ma is az ősi szerszámokkal és fogásokkal készítenek többek közt hangszereket vagy szőtteseket. Emellett ízelítőt kaphatunk a természetbarát sportokból is.

A Karni-Alpok sajátos világa megadja az ide látogatóknak azt a láthatatlan „luxuscikket”, amelyet a mai ember állandóan nélkülözni kénytelen: a magunkba tekintést, az önmagukra fordított időt.


Szerkesztő: Sári Zsuzsa
Adás: szeptember 7., csütörtök  (Duna 7.15)
Ismétlés: aznap (Duna World 15.40)
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..