home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Az Akácfánál
(—)
2012.11.07.
LXVII. évf. 45. szám

Az idei — huszadik — bajmoki megemlékezésen emlékoszlopot lepleztek le az Akácfánál, az 1944-ben ártatlanul kivégzettek vesztőhelyén.

Az emlékoszlopot — amely a Családfa 1944 nevet viseli — a szabadkai Bucka Gányó Művésztelep fafaragói adományozták a bajmokiaknak. Az emlékoszlopnál Szakács József, a Kegyeleti Bizottság elnöke és Nick Ferenc, a Magyar Kultúra Lovagrend elnöke szólt a hozzátartozókhoz, majd Bende Zsolt bajmoki katolikus plébános megszentelte az impozáns fafaragványt. Ezt követően az akácfánál kialakított téren folytatódott a megemlékezés, Szakács József felolvasta Mojzes Antalnak az 1944-ben történtekről szóló írását.

Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke felszólalásában megköszönte mindazoknak a kitartását és személyes bátorságát, akik a mostaninál sokkal nehezebb időben is össze mertek gyűlni és mertek kegyeletadóan emlékezni ezen a helyen.
Az ökumenikus istentisztelet után Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának, a szabadkai önkormányzatnak, több magyarországi településnek és a magyar pártoknak a képviselői elhelyezték az emlékezés koszorúit sok más jelenlevővel együtt.

Az idei bajmoki megemlékezésen vehették kezükbe az emlékezők Gál József Az idő szalad, az Akácfa és az emlék marad című brosúráját. A kétnyelvű kiadvány magyar és szerb nyelven ismerteti Bajmok történetét, a 44-es eseményeket, valamint az emlékhely két kiemelkedő alkotását: a most leleplezett Családfa-kompozíciót, illetve a  Kesergő anya nevet viselő szoborcsoportot. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..