Az '56-os szabadságharc mártírjaira emlékezik a közmédia a nemzeti gyásznapon
MTVA
2021.11.03.
LXXVI. évf. 44. szám
Az '56-os szabadságharc mártírjaira emlékezik a közmédia a nemzeti gyásznapon

November 4-én, a nemzeti gyásznapon koncerttel emlékeznek az áldozatokra Budapesten, a Szent István Bazilikában. A 18 órakor kezdődő emlékkoncerten a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Magyar Rádió Énekkara előadásában hangzik el Mozart Requiem című műve Kovács László vezényletével. A közmédia két csatornáján, a Bartók Rádióban és az M5 kulturális csatornán is élőben lehet követni a különleges koncertet, de a Kossuth Rádió is ünnepi műsorfolyammal emlékezik a 65 évvel ezelőtt történtekre.

November 4-ét a kormány 2013-ban hivatalosan is nemzeti gyásznappá nyilvánította. Ekkor az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének, a szovjet csapatok bevonulásának évfordulóján az áldozatokra emlékezik az ország. November 4-én 18 órától ez alkalomból a Szent István Bazilikában, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Magyar Rádió Énekkara előadásában hangzik el a zenetörténet talán legtitokzatosabb és egyben legvarázslatosabb alkotása, Wolfgang Amadeus Mozart Requiemje. Ez a zeneszerző utolsó alkotása, személyes vallomás életről és halálról. A gyásznapi koncertet 18 órától élőben közvetíti a Bartók Rádió és az M5 kulturális csatorna is.

A fotón a Magyar Rádió Énekkara az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 63. évfordulóján, a nemzeti gyásznapon, 2019. november 4-én tartott emlékkoncerten a Szent István-bazilikában látható. Fotó: MTI/Mohai Balázs.

Kossuth Rádió műsorai is kapcsolódnak a gyásznaphoz. A Hajnal-táj és a Napközben is a 65 évvel ezelőtti eseményeket helyezi középpontba. A 11.30-kor kezdődő Vendég a háznál című műsorban két idős hölgy szólal meg, akik gyerekként élték át az 56-os eseményeket, és készítettek erről egy 70 oldalas visszaemlékezést, azzal a céllal is, hogy a mai gyerekek, fiatalok számára személyes élmények elmesélésével próbálják meg átélhetővé tenni az akkor történteket. A 14.30-kor megszokott Felfedező helyett e napon egyedi műsor hallható, mely az 1956-os munkásforradalmat és a megtorlást mutatja be. Az 1956-os forradalom és szabadságharc harcosainak nagy része munkás volt, őket sújtotta többségében a megtorlás is. Az általuk létrehozott úgynevezett munkástanácsok nemcsak a forradalom napjaiban, hanem november 4. után is működtek, a megtorlás azonban az ő sorsukat is megpecsételte: számos munkástanácsi vezetőt börtönbüntetésre ítéltek, több halálos ítéletet is hoztak ellenük a bíróságok. A 15.30-kor gyászzenével induló Kalendárium is e naphoz kapcsolódik, bemutatva az 1956-os forradalom relikviáiból, dokumentumaiból nyílt győri kiállítást, illetve a Magyar passió című filmet, amely az 1950-es évek azon vészterhes időszakát idézi fel, amikor a kommunista diktatúra erőszakszervezete, az ÁVH támadást indított a hazai szerzetesrendek, egyházi közösségek, a kereszténység ellen. Az Este című műsor is ünnepi tartalommal jelentkezik, Babucs Zoltán hadtörténész vendége Borvendég Zsuzsa a Magyarságkutató Intézet tudományos munkatársa, aki az 56-os forgószél hadműveletet és a Kádári megtorlás mechanizmusát mutatja be.

Emlékezés az '56-os szabadságharc mártírjaira a közmédia csatornáin november 4-én.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Média rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..