home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az 56. Grammy-gála
Zvekán Péter
2014.02.05.
LXIX. évf. 6. szám
Az 56. Grammy-gála

Az idén is gazdag programokkal fűszerezték a Grammy-díj-átadó gálát. Az esten fellépett többek között Ringo Starr és Paul McCartney, Lorde, John Legend, Taylor Swift, Robin Thicke és Pink is. A legnagyobb buli egyértelműen Pharrell Williams, Stevie Wonder és a Daft Punk közös fellépése volt, amely abból is látszik, hogy a közönség végigtáncolta a Get Lucky-ra épített egyvelegüket.

A Grammy viszont a szórakozáson kívül a díjakról is szól. Az idén összesen 82 kategóriában osztottak ki díjakat számos zenei műfajban: a raptől, a rockon és a gospelen át egészen a klasszikus zenéig. Bevallom nem okozott nagy meglepetést: a Get Lucky lett az év felvétele, hiszen régen látott a zeneipar ekkora slágert.

Az is érdekes, hogy idáig sokan nem ismerték Pharrell Williamst, pedig az Egyesült Államokban igazi gigasztárnak és producernek számít. Többek között ő alapította meg az RnB-t játszó N.E.R.D. zenekart, valamint a The Neptunes producer csapatot. Ez utóbbi akkorára nőtte ki magát, hogy manapság olyan sztárokkal dolgoznak együtt, mint Britney Spears, Nelly vagy Justin Timberlake. Ők a felelősek például Snoop Dogg és Robin Thicke karrierjének újraindításáért is. A lényeg, hogy nem kispályásról van szó, a Daft Punkot pedig nem kell bemutatnom. Talán csak annyit mondanék el róluk, hogy ők az a francia elektronikus zenét játszó duó, amely mindig modernebbnél modernebb sisakokban lép fel. A Duft Punk Random Access Memories című lemeze egyébként még három elismerést zsebelt be.


Pharrell Williams és a Daft Punk

A legjobb dalnak járó díjat Lorde Royals című dala nyerte el.

Kicsit irigy vagyok, amikor valaki olyan fiatalon lesz sikeres, mint a 17 éves Ella Maria Lani Yelich-O'Connor, azaz Lorde. Róla azt kell tudni, hogy első lemezét 2012-ben készítette el, amely a SoundCloudon volt elérhető. Ezután minden felgyorsult, hiszen alig két év alatt egy ingyenes webes felületen indult, most pedig Grammy-díjat nyert.

Ráadásul a Royals egy nagyon furcsa hangzású dal, amelyet az énekesnő alig fél óra alatt írt meg. A szám egyébként a gazdag popsztárok pazarló életéről szól, amely mögött szerinte nincs semmilyen érték.

Az év legkiemelkedőbb új előadójának járó elismerést Macklemore & Ryan Lewis rapduó kapta, amely közben egy igen felejthetetlen fellépést is lenyomott a díjátadón.



A Same Love című dalt adták elő, amely a homoszexuálisok házasságának elfogadása és engedélyezése mellett áll ki. Ennek apropóján a fellépésen több mint harminc azonos nemű és heteroszexuális párt adott össze az amerikai zenész és színésznő, Queen Latifah.

A legjobb R&B lemez kategóriában Alicia Keys győzedelmeskedett a Girl on Fire című stúdióalbumával.



A legjobb alternatív zenei album nyertese pedig a Vampire Weekend nevű együttes, Modern Vampires Of The City című lemeze lett.

A zeneipar jelenleg egyik legizgalmasabb előadója, a honolului származású Bruno Mars is díjazott lett az Unorthodox Jukebox című lemezével, a legjobb pop album kategóriában. Igazából ez teljesen érthető, hiszen ezen a korongon olyan slágerek találhatóak mint a When I Was Your Man, a Treasure vagy a Locked Out of Heaven.    

Mint ahogyan minden díjkiosztó gálán lenni szokott, a győztesek mellett vesztesek is vannak. Az idén a kilenc jelölés ellenére sem vitt haza szobrocskát az amerikai rapper, Jay-Z, és mindenki meglepetésére ugyanúgy díj nélkül maradt az egykori 'N Synces, Justin Timberlake is.     

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..