home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ausztria tömeges tesztelésre készül
Talpai Lóránt
2020.11.26.
LXXV. évf. 48. szám
Ausztria tömeges tesztelésre készül

Megállt az élet Ausztriában, már Svédország is szigorít — Lecsapott Közép-Amerikára az Iota hurrikán — Magas sarkúban ért a csúcsra — Előre megírt gyászjelentések

Megállt az élet Ausztriában, már Svédország is szigorít

Országos karantént rendeltek el Ausztriában a koronavírus-járvány gyors terjedése miatt. Bezártak az iskolák, és kizárólag a létfontosságú árucikkeket értékesítő üzletek lehetnek nyitva. Sebastian Kurz osztrák kancellár kijelentette, a lezárás után tömeges tesztelésbe kezdenek. Szlovákiához hasonlóan először a pedagógusokat vizsgálják meg antigéngyorstesztekkel, majd még karácsony előtt az egész lakosságot. Ausztrián kívül újabb szigorításokat vezettek be Görögországban, Spanyolországban, sőt Svédországban is. Utóbbi azért is érdekes, mert Stockholm most először tett érdemi lépéseket a kór terjedése ellen.


Fotó: Beta/ap photo/Mathias Schrader

 

Lecsapott Közép-Amerikára az Iota hurrikán

Óránkénti 260 kilométeres széllel érte el Nicaragua partjait az Iota hurrikán. A vihar a legmagasabb, 5-ös kategóriájúvá erősödve közelítette meg Közép-Amerikát. Az előrejelzések szerint a térségben félméternyi eső is eshet, több tízezer embert kell kitelepíteni az otthonából. Az Iota a múlt héten hagyta el Kolumbia északi részét. Az országhoz tartozó kisebb szigeteken szinte teljesen megsemmisült az infrastruktúra. 

 

Magas sarkúban ért a csúcsra

Ha az ember túrázni, főleg hegyet mászni indul, általában kényelmes, strapabíró, illetve ha az idő úgy kívánja, lehetőleg vízálló ruhát és cipőt húz. Nem így a huszonkét éves Erin Ton, aki a vadonba is olyan viseletben szeret menni, amilyenben mások este társaságba járnak. „Az nem segít, hogy szőke vagyok, nő, és azt mondják, legfeljebb tizenhét-tizennyolc évesnek tűnök” — felelte nevetve Erin, amikor egy coloradói hírportál újságírója megkérdezte tőle, mégis mi viszi rá arra, hogy randihoz öltözve másszon hegyeket. Erin Coloradóban nőtt fel, de egyetemre New York államban jár. Mielőtt elhagyta az otthonát, 2018 augusztusában búcsúképp az apjával és a nővérével megmászták a csaknem 4400 méteres Elbert-hegyet. Bár néhány napig mindene fájt, valami „bekattant” benne. A következő napokban még két hasonló hegycsúcsot hódított meg.

 

Előre megírt gyászjelentések

Egy francia rádió véletlenül élő hírességek, köztük II. Erzsébet brit királynő, Pelé brazil focista, Clint Eastwood amerikai Oscar-díjas és Brigitte Bardot francia színésznő gyászjelentését tette közzé honlapján. A Radio France Internationale (RFI) bocsánatot kért az érintettektől és közönségétől is, amiért a prominens személyiségek halálhírét keltette. A rádió arra hivatkozott, hogy egy „technikai hiba” miatt kerültek ki a hírességekről szóló, előre megírt gyászjelentések. A műsorszolgáltatók és a médiumok gyakran készítik el előre a gyászjelentéseket, hogy amikor egy fontos személy meghal, azonnal publikálni tudják. Az RFI közleménye szerint a technikai malőrt az okozta, hogy a rádió egy másik tartalomkezelő rendszerbe helyezte át a honlapját.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..