home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Augusztustól közlekednek a tehervonatok Szabadka és Szeged között
Kartali Róbert
2022.07.07.
LXXVII. évf. 27. szám
Augusztustól közlekednek a tehervonatok Szabadka és Szeged között

A migrációs nyomás egy új veszélyességi szintre lépett: az illegális bevándorlók egyre agresszívebbek, egyre erőszakosabbak, felfegyverkeznek, és a fegyvereiket használják is — emelte ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szabadkán, miután Nikola Selaković szerb külügyminiszterrel tárgyalt, és aláírták a két ország közötti közúti vasúti és vízi határforgalom ellenőrzéséről szóló megállapodás módosítását.

— Kritikus időszakban került sor a találkozóra, hiszen Európa drámai kihívások előtt áll — állapította meg Szijjártó Péter. Mint mondta, a Magyarország szomszédságában zajló háború és az arra adott szankciós válaszok egy tartósan háborús inflációs környezetet hoznak létre, emellett fokozódik a menekültválság. — A háború erősödő intenzitása miatt a menekültek száma Ukrajna területéről egyre nő, naponta több mint 10 000-en érkeznek, és a Magyarországra érkezettek száma most már meghaladta a 820 000-et. Mindezzel párhuzamosan a migrációs nyomás is egyre súlyosabb. A mai napig több mint 110 000 illegális migránst állítottunk meg a déli határunkon — összegezte Szijjártó. Hangsúlyozta, hogy a migránsok biztonsági fenyegetés mindkét ország számára. — Ezeknek az embereknek, akik megtámadják a rendőreinket, akik agresszíven viselkednek Szerbiában, akik lövöldöznek, semmilyen joguk nincs arra, hogy belépjenek Magyarország területére. Biztonságos országok tucatján keresztül érkeznek ide a határok megsértésével, vagyis bűncselekmények sorozatos elkövetésével jönnek Szerbiába. Ez a helyzet sajnos egyre súlyosabb lesz, és erre fel kell készülniük a szerbeknek és a magyaroknak is. Az Ukrajnában zajló háború miatt a világ számos pontján éhínség fenyeget, és az élelmiszer-ellátási válság újabb, valószínűleg minden eddiginél erősebb migrációs nyomást fog helyezni szerbekre és magyarokra egyaránt. Ezért azt hiszem, hogy ez az utolsó utáni pillanat, hogy Brüsszel és a Soros György-féle NGO-k befejezzék a migrációra biztatást és a migráció szervezését. Az erőszakos bűncselekményekért, amelyek között sajnos már emberhalál is van, a felelősség azokat terheli, akik a migrációt támogatják — hangsúlyozta a politikus.

A magyar diplomácia vezetője ezután a két ország közötti sikertörténetekről beszélt. Mint fogalmazott, brutális rekordok valósultak meg: a kereskedelmi forgalmat az idei esztendő első négy hónapjában megduplázták a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Kitért a Belgrádot Budapesttel összekötő vasútvonal modernizálására, mely Magyarországon is a megvalósítás fázisába jutott, és augusztus 1-jétől teljes vágányzár lesz érvényben. Ez tette szükségessé azt, hogy a most aláírt megállapodás nyomán a Budapest—Belgrád vasútvonal felújításának idején Röszkére tereljék át a teherforgalmat.

Szijjártó Péter az energiaellátás kapcsán megállapította, a két ország jelentős beruházást hajtott végre, és biztosította, hogy az Oroszországból származó földgáz, mely Szerbia és Magyarország energiaellátásának biztonsága szempontjából pótolhatatlan, meg tud érkezni mindkét államba.

A sajtótájékoztatón Nikola Selaković szerb külügyminiszter kiemelte, az elmúlt másfél év során ez volt a kilencedik találkozásuk. Elmondta, a két ország kapcsolata történelmi maximumon van, ez pedig Aleksandar Vučić szerb elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök érdeme.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..