home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Augusztus 30-a
Martinek Imre
2023.08.30.
LXXVIII. évf. 35. szám
Augusztus 30-a

Ezen a napon született 1773-ban Bécsben Pollack Mihály német származású magyar építész, a reformkor egyik legkiválóbb alkotója, a magyar klasszicista építészet egyik nagymestere.


Budapest, Józsefváros — 2022. december 27.

Építészeti tanulmányait, szintén építőmester édesapja szorgalmazására, 1792—93-ban kezdte meg Bécsben, a Képzőművészeti Akadémián. Pestre 1798-ban érkezett, illetve telepedett meg tartósan. A XIX. század első negyedében a József nádor alapította szépészeti bizottság elnöke lett, hol közvetlen befolyást gyakorolt a Városliget megteremtésére, valamint az 1838. évi árvíz után szükségszerűen újjáépülő Pest városára vonatkozó rendezési tervek elkészítésére. Műveiben a klasszikus egyszerűségre való törekvés jutott kifejezésre: a díszítésben csak a legszükségesebbre szorítkozott. Egyebek között ő építette a Sándor-palotát, a Deák téri evangélikus templomot, a Ludovika Akadémiát... Életének fő műve a Magyar Nemzeti Múzeum épülete. (Külső hivatkozás: Wikipédia)


A Magyar Nemzeti Múzeum épülete; Budapest, Józsefváros — 2010. július 15.

Pollack Mihály 1855. január 3-án hunyt el Pesten. Síremléke Tahitótfaluban látogatható.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..