home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Augusztus 28-a
Martinek Imre
2023.08.28.
LXXVIII. évf. 34. szám
Augusztus 28-a

Ezen a napon hunyt el 1992-ben Budapesten Tuli József József Attila-díjas magyar író, újságíró, dramaturg.


Budapest, II. kerület — 2023. június 21.

Született 1927. november 24-én a Vas vármegyei Döbörhegy községben. Modelljei túlnyomórészt falun élő emberek. Elsősorban az emberi viselkedést, az érzelmi kapcsolatokat, a családi élet minőségét befolyásoló tényezőket (a múlt nyomasztó maradványai a családban élnek a legtovább!) ábrázolja. Drámai feszültség jellemzi minden művét. Újságíróként, filmgyári dramaturgként és művészeti előadóként működött, filmforgatókönyvet (Kálvária, 1961) és drámát (Vallomás, 1962) is írt. Szépírói munkássága kezdetén, 1952-ben A fácán is madár és a Becsületes ember című novelláiért József Attila-díjat kapott. 

(Külső hivatkozások: Wikipédia és mek.oszk.hu)

Tuli József egykori budai lakóházának homlokzatán emléktábla található.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..