home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Augusztus 24-e
Martinek Imre
2022.08.24.
LXXVII. évf. 34. szám
Augusztus 24-e

„Barázdált orcádról / az idő aláfoly, / mint az olvadó hó / a vén Maguráról.

(Kányádi Sándor)

Negyvenöt évvel ezelőtt ezen a napon hunyt el 1977-ben Kolozsvárott Kós Károly.

Budapest, Wekerletelep — 2020. február 13.

„Megmarad egy diadalmas erdélyi igazság: ez a föld örökös tarka virágzásban a népekért, akik rajta és érette munkálkodnak!”

Budapest, Wekerletelep — 2020. február 13.

Kós Károly, eredeti nevén Kosch Károly (Temesvár, 1883. december 16. — Kolozsvár, 1977. augusztus 24.) magyar népies stílusú építész, író, grafikus, könyvtervező, szerkesztő, könyvkiadó, tanár, politikus. 

Budapest, Krisztinaváros – 2022. augusztus 11.

„Megtanultam megelégedni azzal, amit a sors számomra juttatott: az egészséget, a családomat és az Úristennek azt a sok szépségét, amit az emberek nem tudnak elrontani és megcsúfolni, s ami ingyen ajándékként jut minden embernek, csak a szemét kell kinyitnia a látásra, a fülét a hallásra, és a lelkét a befogadásra.”

Budapest, Krisztinaváros – 2022. augusztus 11.

Ezúttal is megpróbáltunk ajtót nyitni. Nemcsak az elmélkedéshez, de a tények és teendőink továbbgondolásához is. A (rég)múltból a jelenbe, illetve a jövőbe vezető idővonal lenyomatai mentén haladva.

„Hinni akarom, hogy nem leszek mégsem pusztában kiáltó szó csupán.”

Budapest, Wekerletelep — 2020. február 13.

Kós Károly sírja Kolozsvárott, a Házsongárdi temetőkertben található.

Kolozsvár — 2008. augusztus 5.

Jegyzetünk fotódokumentációja főleg Budapest XIX. kerületében, Kispesten, azaz a Wekerletelepen készült. Európa legnagyobb kertvárosában. Közvetlenül a legutóbbi világjárvány berobbanása előtt. Az ottani Wekerlei Társaskör Egyesület által létrehívott és működtetett Wekerlei Séták elnevezésű közösségépítő és örökségvédő projektum azóta — Istennek hála! — folytatódott. Mint megtudtuk, legutóbbi tematikus sétájuk keretében Kós Károly és a Fiatalok elnevezéssel a polihisztor építészre, a népi építészeti motívumok megmentőjére, Wekerletelep Fő terének megálmodójára emlékeztek.

Fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..