home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Augusztus 16-a
Martinek Imre
2023.08.16.
LXXVIII. évf. 33. szám
Augusztus 16-a

Ezen a napon hunyt el 1956-ban Los Angelesben Lugosi Béla (eredeti nevén: Blaskó Béla Ferenc Dezső) színművész, aki Drakula gróf, a vámpír alakjának megformálása révén vált világhírűvé, illetve a klasszikus horrorfilmek sztárjává.


Budapest, Városliget /Vajdahunyad vára/ — 2022. december 25.

1882. október 20-án született a Temes megyei Lugos városában. Az Egyesült Államokba igencsak kalandos életúti előzmények után jutott ki 1920 decemberében, de még kőkemény tizenegy esztendő állt előtte, mire végre (1931-ben) megkapta az amerikai állampolgárságot. Túl volt ekkor a Bram Stoker regényére épülő Drakula című, rendkívül sikeres Broadway-darabon (1927-ben), mely lényegében egyszerre hozta meg számára a népszerűséget és a beskatulyázást. A több mint félezer előadást megért színpadi produkcióra reagálva a Universal filmstúdió Lugosi Bélát 1931-ben a Drakula című film főszerepére kérte fel.

Életrajzi adattárában az USA-beli Magyar Nemzetiségi Színház létrehozása is említést nyer. Művészetének elismerése, hogy egyike azon magyaroknak, akik csillagot kaptak a hollywoodi Hírességek sétányán. A Kalifornia állambeli Culver Cityben helyezték örök nyugalomra legendássá vált Drakula-jelmezében. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Lugosi Béla fejszobrával (fotónkon) szülőhazájának fővárosában, vagyis Budapesten, a városligeti Vajdahunyad várának egyik kőfülkéjében találkoztunk.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..