home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Augusztus 14-e
Martinek Imre
2022.08.14.
LXXVII. évf. 32. szám
Augusztus 14-e

Ezen a napon született 1811-ben a skóciai Edinburgh városában Adam Clark skót mérnök, a budapesti Széchenyi lánchíd építésének vezetője és a budai Váralagút tervezője.

A Lánchíd alapköve 1842. augusztus 24-én tétetett le (a híd felavatása 1849. november 20-án történt), az alagutat pedig 1857. április 30-án adták át a kocsiforgalomnak. Időkön és korokon túlmutató impozáns és funkcionális mesterművei ma is lenyűgözik a szemlélőt. Clark az alagút építésének befejezte után már csak kisebb építkezésekkel foglalkozott, és egy-két nagyobb építkezésnél a felügyelő tisztet vállalta el. Azontúl csak családjának élt. Magyarországon telepedett le, itt házasodott meg.

Budapest — 2022. május 2.

Feljegyeztetett, hogy élete során semminemű kitüntetést nem volt hajlandó elfogadni. V. Ferdinánd nemességet akart számára adományozni a Lánchíd építéséért, Clark azonban büszke volt skót nemességére, így ezt a megtiszteltetést elhárította.
Magyarországon nagy tiszteletnek örvend. Nevét viseli a Széchenyi lánchíd és a budai Váralagút között elterülő budapesti Clark Ádám tér, továbbá a névadója a 200 tonna teherbírású, 1980-ban épített Clark Ádám úszódarunak is, melyet az Árpád-híd építéséhez terveztek annak idején.
Clark Ádám 1866. június 23-án hunyt el Budán. Földi nyughelye a Fiumei úti sírkertben látogatható.


2022. augusztus 8.

2022. augusztus 8.

Budapest — 2022. február 25.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..