home 2024. május 20., Bernát napja
Online előfizetés
Augusztus 13-a
Martinek Imre
2023.08.13.
LXXVIII. évf. 32. szám
Augusztus 13-a

Ezen a napon adta vissza lelkét a Teremtőnek 1851-ben Kubában, a Los Pozas mellett vívott ütközetben Prágay János honvéd alezredes, a kubai felszabadító hadsereg tábornoka, történetíró.

„…a közelükben hevertek piramisokba halmozott fegyvereik, középen a zászló, mintha azoknak a zászlóaljaknak a hátborzongató csontváza lenne, akiknek a sorai oly sok bátorságot mutattak és amelyek oly sok áldozatot hoztak.”


Balatonfüred — 2022. július 25.

1812. november 12-én született Balatonfüreden. Gimnáziumi évei után (1841-ig) a császári hadseregben szolgált, onnan kilépve pedig előbb polgári állást vállalt, majd pedig a Batthyány-kormány megalakulása után Pesten, a hadügyminisztériumban dolgozott írnokként. A szabadságharc idején Klapka György mellett szolgált. Kezdetben hadsegédként, majd főhadsegédként. A szabadságharcot alezredesi rangban fejezte be. 1849 októbere után New Yorkban telepedett le, ahol Fornet Kornél volt honvéd őrnaggyal megírta a magyar szabadságharc történetét (Johann Pragay: The Hungarian revolution. Outlines of the prominent circumstances attending the Hungarian struggle for freedom; Putnam, New York, 1850)

„Könyve felkeltette a Magyarországra akkoriban érdeklődéssel tekintő amerikaiak figyelmét, és rövid idő alatt számos jó barátot szerzett. Közeli kapcsolatba került a New Yorkban emigrációban élő Narciso López, venezuelai születésű kubai forradalmárral is, aki addigra már több alkalommal sikertelenül kísérelte meg a kubai spanyol uralom megdöntését. A Prágay János környezetében élő magyar emigránsok úgy érezték, hogy kötelességük segíteni a kubaiaknak szabadságukért vívott harcukban és csatlakoztak López készülő újabb expedíciójához…”

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

Prágay János honvéd alezredes emlékét szülővárosában 2018. szeptember 22-e óta egy kőtábla felvésete is őrzi.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..