home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Aszteorida
(—)
2014.09.09.
LXIX. évf. 37. szám
Aszteorida

Földközelben a 2014 RC — Háromezer éves harci szekér — Negyven másodpercenként öngyilkos lesz valaki

Földközelben a 2014 RC

Alig negyvenezer kilométerre, a Föld—Hold távolság tizedére haladt el bolygónktól a cseljabinszki meteornál egy kicsit nagyobb aszteroida.

A 2014 RC névre keresztelt aszteroidát augusztus 31-én fedezte fel az arizonai Tucson közelében található Catalina Sky Survey (CSS), mely 1999 óta három távcsővel keresi a potenciálisan veszélyes földközeli objektumokat. Szeptember 1-jén a Hawaiin álló Pan-STARRS is észrevette egy teleszkópnak köszönhetően.

A szikla a fényessége alapján nagyjából húsz méter átmérőjű, vagyis három méterrel vaskosabb, mint a 2013 februárjában az oroszországi Cseljabinszk városa felett felrobbant meteorit. A NASA honlapján megjelent tájékoztatás szerint a meteor szeptember 7-én, az egyezményes koordinált világidő (UTC) alapján 18 óra 18 perckor lesz a legközelebb a Földhöz. Fényessége 11,5 magnitúdó lesz ekkor, szabad szemmel nem látható, de egy kisebb teleszkóppal és nagy szerencsével elméletileg vethető rá egy pillantás.

A 2014 RC a geoszinkron pályán keringő időjárás-figyelőhöz, illetve a telekommunikációs műholdakhoz közel fog elhaladni, mivel azok mintegy 36 000 kilométer magasságban „zuhanják körbe” a bolygót. A szakemberek szerint a szikla nem veszélyes a Földre nézve, nem fog becsapódni. Jövőbeli mozgását a tudósok folyamatosan figyelemmel fogják kísérni, az előrejelzések szerint olyan pályán halad, melyen vissza fog térni a bolygónkhoz.

2013. február 15-én a 2014 RC-nél egy kicsit kisebb meteor robbant fel az oroszországi Cseljabinszk városa felett. A detonáció következtében több mint ezren megsérültek, és az anyagi kár is jelentős volt. A mintegy 17 méter átmérőjű, tízezer tonnás szikla légkörbe való éréséről, vakító izzásáról, felrobbanásáról, az égbolton hagyott nyomáról rengeteg videó készült.

Háromezer éves harci szekér

Az északnyugati Senhszi tartományban egy háromezer éves, a Nyugati Csou-dinasztia korából származó bronz harci szekeret tártak fel, melyet a régészek szerint az uralkodó család tagjai használhattak ünnepélyes alkalmakkor.

A harci szekér hossza csaknem 2,5, szélessége 1,8 méter, a kerékabroncsokat 15 centiméter vastagságú és 5 centiméter széles bronzcsíkból készítették az egykori mesterek. A szakértők szerint meglehetősen ritkák a Nyugati Csou-dinasztia idejéből származó bronzabroncsok. A korábban előkerült harci szekereknek vékony, mindössze egy centiméteres bronzlemezzel fedett faabroncsuk volt — olvasható a China Daily honlapján.

A szekér mellett három vagy négy ló csontvázát is megtalálták, a „befogott” paripák számának megállapításához további vizsgálatok szükségesek. Az ásatásokon nagy számban kerültek elő különféle bronztárgyak is. A leletek alapján a régészek arra a következtetésre jutottak, hogy a gazdagon díszített harci szekeret az uralkodó családhoz tartozó személyek használhatták szintén ünnepi alkalmakkor.

Negyven másodpercenként öngyilkos lesz valaki

Erre a következtetésre jutott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön közzétett jelentése. Magyarország korábban sokáig vezette az öngyilkossági világranglistát, de a 90-es évek óta jelentősen javult a statisztika.

A helyzetet csak súlyosbítja, hogy a legtöbb helyen az öngyilkosságot tabutémának tartják — áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentésében.

A WHO célja, hogy az öngyilkossági rátát 2020-ra tíz százalékkal csökkentse. Ezt jelentősen megnehezíti, hogy mindössze 28 országban működik államilag szervezett megelőzés, a tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy az ilyen programok nagyon hatékonyak az öngyilkosságok visszaszorításában.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..