home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Asztalitenisz-ünnep Horgoson
Tóth Tibor
2013.05.15.
LXVIII. évf. 20. szám
Asztalitenisz-ünnep Horgoson

A Horgos Asztaliteniszklub a napokban ünnepelte újjászerveződésének tizenötödik évfordulóját. A klub először 1958-ban alakult meg, Gubi Miklós kezdeményezésére. Magyarkanizsa és Horgos egy évig közös csapatot alkotott, melyben Horgosról Aleksandar Miličev, Pónusz Károly és Tilman István, Magyarkanizsáról pedig Aleksandar Tatić kapott helyet.

Miután felbomlott a fúzió, Gubi, Miličev és Smith Lajos Horgosi Asztaliteniszklub néven jegyeztette be a klubot, és megkezdődhetett a bajnoki csatározás. A községi ligából azonnal a magasabb versenyfokozatba jutott a csapat, s mindössze két év kellett ahhoz, hogy a horgosiak az egységes, rendkívül erős együtteseket felvonultató Vajdasági minőségi liga tagjai legyenek. Nemzedékcsere következett, majd 1965-ben Szemes Sándor Törökkanizsáról Horgosra költözött, s ezzel az asztalitenisz a lehető legjobb kezekbe került. Ettől az időszaktól kezdve a 90-es évek elejéig a legsikeresebb játékosok Kocsis László, Istenes János, Petar Belančić, Szügyi Károly, Pónusz Károly, Röhrig Ottó és Sárkány Róbert voltak. Hamarosan női csapat is alakult a klub berkeiben, melynek akkori tagjai Blazsanik Anna, Fajka Edit, Kiss Iván Margit és Horvát Mária voltak, majd egy idő után Szemes Anikó és Éva, valamint Sóti Edit is csatlakozott a klubhoz. A háború miatt a 90-es évek közepén csak szabadidő-tevékenységként folyt a munka a Kárász-kastélyban. A klub 1998-ban alakult újjá. Mindössze egy asztal állt a versenyzők rendelkezésére, az edzéseket pedig igen mostoha körülmények közepette tartották. 2003-ban a klub vezetősége mindössze egy év alatt felépítette az új edzőtermet a Dózsa György utcában, ahol hat pingpongasztal, és egy labdákat adogató robotgép várja a sportolókat. A fiatalok az elmúlt tizenöt évben sok szép eredményt értek el, 2008/2009-ben a serdülők bronzérmet nyertek a tartományi bajnokságon, a szerbiai tornákról pedig több mint 50 érmet és serleget hoztak haza.
— Sajnos, a 90-es évek első felében eszközeink nagy része elveszett, játékosaink többsége Magyarországra költözött, az itthon maradottak pedig abbahagyták az asztaliteniszt. Az újrakezdés nem volt könnyű, a Kárász-kastélyban sikerült egy termet biztosítanunk, és ott kezdtük a munkát — mondta Rekecki Titusz, a Horgos Asztaliteniszklub elnöke. — A későbbiekben, az egyre nagyobb érdeklődésre való tekintettel a terem kicsinek bizonyult és kellő mennyiségű sporteszköz sem állt rendelkezésünkre. A tíz éve átadott új termünkben megfelelő körülmények között készülhetünk a megméretésekre, rangos versenyeket is rendezhetünk, s ami nagyon lényeges, a terem egész nap az asztaliteniszezők rendelkezésére áll. Nagy hangsúlyt helyeztünk az utánpótlás nevelésére, évente bemutatót tartunk az általános iskolásoknak, közülük többen is a klub tagjai lesznek. Az elmúlt 15 évben sem anyagiakban, sem felszerelésben nem bővelkedtünk, de annyi mindig volt, amennyi a munkához kellett. Bízom benne, hogy a legszükségesebbet a továbbiakban is biztosítani tudjuk, és a folytonosságot továbbra is megőrizzük.
A klubnak az aktív versenyzőktől kezdve a veteránokig jelenleg mintegy negyven tagja van. A saját nevelésű fiatalokból álló férficsapat a Bácskai ligában a 2. helyen áll, a veteránok pedig a dobogó második helyén végeztek a Szabadkai B ligában, és bejutottak az A ligába. A fiatalabbak számára még nincsenek ligaküzdelmek, ők különféle tornákon vesznek részt. Női csapat jelenleg nincs, néhány kislány azonban kitartóan püföli a kaucsuklabdát, a legjobb eredményeket eddig a negyedik osztályos Csikós Kata érte el.
Az edzéseket az Ókérről érkezett Szurok Gyula vezeti, akinek a keze alatt már több korosztályos válogatott futott be.
— A harmadik helyen végzett serdülőcsapatunkból egy játékos egyéb kötelezettségei miatt abbahagyta az asztaliteniszt, így szinte mindent az elejétől kellett kezdenünk. A gyerekekkel elégedett vagyok, többen is csak egy éve játszanak, de már szépen nyerik a meccseket. Női csapatunk nincs, de Csikós Kata az egyik legjobb fiatalabb serdülő az országban jelenleg az 5. helyen áll a ranglistán. A horgosiak szépen fogadtak, kitűnő feltételekkel dolgozhatunk, ami az eredményes munka egyik fontos feltétele — mondta az edző.
Szurok munkáját a veteránok is segítik, akik amellett, hogy a Szabadkai ligában játszanak, még a gyerekekkel is foglalkoznak. Sárkány Róbert az általános iskola negyedik osztályában kezdett asztalitenisszel foglalkozni, az aktív játékot 1990 szeptemberében fejezte be, azóta a veteráncsapatot erősíti. Legjobb eredményét középiskolás korában érte el, amikor a Műszaki Középiskola (akkori MEŠC) színeiben egy magyarcsernyei fiúval ezüstérmet nyert párosban Szabadkán, a Harangozó Vilmos-emlékversenyen.
— A veteráncsapattal feljutottunk a Szabadkai A ligába, de még nem tudjuk, hogy mi folytatjuk-e a ligaküzdelmeket vagy átadjuk helyünket a fiatalabbaknak. A veteránokkal heti két alkalommal edzünk, emellett pedig foglalkozunk a gyerekekkel, főleg a fiatal kezdőkkel, ami az edzőnek nagy segítség — mondta Sárkány Róbert, a veteráncsapat játékosa.
Az újjáalapítás tizenötödik évfordulója alkalmából rendezett ünnepség előtt a meghívottak egy csoportja — Rekecki Titusz klubelnökkel és Vólenter Takarics Anasztáziával, a magyarkanizsai önkormányzat sporttal és ifjúsággal megbízott tagjával az élen — a horgosi köztemetőben virágot helyezett el a helyi asztalitenisz eminens személyisége, Szemes Sándor és a tizenöt évvel ezelőtti klubelnök, id. Csikós Ferenc sírjánál. Ezt követően a vendégek a klubhelyiségbe vonultak, s Rekecki vázolta az elmúlt tizenöt év történetét, majd művelődési műsor vette kezdetét. Fellépett a magyarkanizsai alsófokú zeneiskola két tanára, Vastag István és Palkovics Elvira, majd a klub játékosai közül Rekecki Máté és Márk, valamint Nikičić Denis hangszeres zenével szórakoztatta a jelenlevőket. A művelődési rész után a fiatalok felállították az asztalokat és a házigazdák, valamint a Szeged és a Spartacus asztaliteniszklub fiataljai és veteránjai mérkőztek meg egymással.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..