home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Asztalitenisz a digitalizáció felhasználásával
Tóth Tibor
2023.04.28.
LXXVIII. évf. 17. szám
Asztalitenisz a digitalizáció felhasználásával

A Digipingpong elnevezésű, az Erasmus program támogatásával megvalósuló projektum keretében Diáksportnapot tartottak Horgoson, a helyi asztaliteniszklub székhelyén, több mint negyven általános iskolás gyermek részvételével.

A projektum január 1-jén kezdődött és a jövő év június 30-án zárul. Az Európai Unió 60 000 euróval támogatja a másfél évig tartó projektumot. A Digipingpong három megoldást ötvözve gondoskodik egy világszerte népszerű sport, az asztalitenisz további népszerűsítéséről a mai kor követelményeinek megfelelően, a digitalizáció adta lehetőségek felhasználásával. A projektum magában foglalja az új típusú szabadidős, diák- és paraasztalitenisz-programok szervezését, az új oktatási modul tanároknak való bemutatását, közreműködésükkel a sport pozitív hatásainak közvetítését és széles körű befogadását a célcsoportok számára, az esélyegyenlőség megvalósításával, valamint a digitális kompetenciák fejlesztését a komplex online rendszer létrehozásával. A projektum vezető kedvezményezettje a szegedi Asztalitenisz Sportklub, partnerei pedig a Zenta Asztaliteniszklub, a Horgos Asztaliteniszklub, a Csongrád-Csanád Vármegyei Szabadidősport-szövetség, a Csongrád-Csanád Vármegyei Diáksport-egyesület és a Hallássérült Gyermekekért Egyesület. A projektum egyik fontos célja, hogy az egész életen át tartó sportolás fontosságának hangsúlyozásával támogassa az embereket saját egészséges életmódjuk kialakításában, illetve személyes fejlődésüket a sport területén. A programok megvalósításába sporttal foglalkozó szakembereket (edzőket, tanárokat) vonnak be, és együttműködést alakítanak ki a sportszervezetek között. Szakmailag a folyamatot az a tartalomfejlesztés segíti, amelyet a komplex online rendszer létrehozásával és a módszertani füzetek elkészítésével tesznek. 2024. június 30-áig még tizennyolc esemény (szabadidős sportnapok és versenyek, diáksportnapok és -versenyek, sportnapok fogyatékkal élő számára, integrált verseny, oktatási napok és a budapesti World Tour verseny meglátogatása) szerepel a programban, melyek Szegeden, Zentán és Horgoson valósulnak meg.


Az eseményen (balról jobbra) Rekecki Titusz, Márki Ernő és Dávid József köszöntötte a gyerekeket

Dávid József, a Horgos Asztaliteniszklub elnöke örömét fejezte ki, hogy az egyesület rendezheti meg az első diáksportnapot, melyen negyven általános iskolás tanuló játszhat, sportolhat, barátkozhat, ezzel is népszerűsítve az asztaliteniszt.

— Legfőbb célunk a már eleve közkedvelt sportág további népszerűsítése mellett az is, hogy a helyi edzők, tanárok megismerjék azokat az oktatási modelleket, amelyek alkalmazásával megszerettethetik a gyerekekkel ezt a sportot. Egy interaktív oldal is készült, ahol megismerhetik a sportágat, a többi közt kvízkérdésekre válaszolhatnak. Az itt lévő gyerekek egy része tagja a szegedi, a zentai vagy a horgosi asztaliteniszklubnak, de olyan gyerekek is velünk vannak, akik nem tagjai egyetlen klubnak sem. Többféle játékban vehetnek részt, megismerkednek a sportág szabályaival, és egy előadást is meghallgathatnak — mondta Dávid József.


A diáksportnap résztvevői

Horgoson népszerű az asztalitenisz, az elmúlt évek során kiváló közösség alakult ki a hetvenéves múltra visszatekintő egyesületben. A klub női csapata tizennégy mérkőzés után a II. Liga vajdasági csoportjának 7. helyét foglalja el, egyéniben pedig egy fiú és két lány versenyző saját korosztályában az ország legjobb tizenkét asztaliteniszezője között szerepel. A cél a további fejlődés és a legjobb tízbe, esetleg ötbe kerülés. A játékosokkal heti öt alkalommal Szórád Henrietta és Rekecki Titusz foglalkozik.

Márki Ernő, a szegedi Asztalitenisz Sportklub ügyvezetője, a projektum menedzsere kiemelte, hogy a sportnapokat versenyek követik, melyek kapcsolódnak az internetes felületen elérhető tartalomhoz.

— Alapgondolatunk szerint a sportági alapismereteket digitális formában szeretnénk összegyűjteni és bemutatni, a diák, a szabadidős és a fogyatékkal élő sportolóknak egyfajta támogatást és segítséget adva a további fejlődéshez. Egyesületünk az elmúlt évben ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. Igazolt versenyzőink száma harminc-negyven körül mozog, viszont nagyon sokan szabadidejükben sportolnak nálunk. Diáksportcsoportunkban csaknem ötven gyermek asztaliteniszezik, de egyesületünkben a fogyatékkal élők is sportolási lehetőséget találnak. Nagyon erős a kerekesszékes versenyzői csapatunk. Major Endre a 2016. évi riói paralimpián saját kategóriájában a 4., 2021-ben Tokióban pedig az 5. helyen végzett. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor Párizsban is láthatjuk a kiváló sportembert. Egyesületünkben minden korosztálynak és csoportnak adunk játéklehetőséget, az átlagból kiemelkedő versenyzőknek pedig a felkészüléshez igyekszünk a legmegfelelőbb feltételeket nyújtani. Női felnőttcsapatunk meghívás alapján az Extraligában játszik, a következő idényben valószínűleg az NB I.-ben folytatja a versenyt. Igen fiatal lányokról beszélhetünk, és bízunk benne, hogy néhány éven belül saját nevelésű játékosokkal újra visszajutnak a legerősebbek társaságába. Erre minden esélyük megvan, hiszen Szögi Szonja a napokban nyerte meg a korosztályos magyar bajnokságot, és Erdélyi Blanka is több éremmel tért haza. Joggal reménykedünk abban, hogy e két kiválóságra építve a visszajutás két-három éven belül valósággá válhat. Férficsapatunk vezeti az NB II.-es bajnokságot, és jövőre az NB I.-ben szerepelhet, melynek a közelmúltban tíz évig állandó tagja volt — összegezte az egyesületben folyó munkát Márki Ernő.


Folynak az ügyességi játékok

Beszélgetésünk alatt a gyerekek először bemelegítésként fogócskáztak a teremben, majd körforgásos játék kezdődött. A szegedi Kicsiny-Limpek Mór tavaly június óta asztaliteniszezik, és gyorsan megszerette ezt a dinamikus sportágat.

— Heti három alkalommal, hétfőn, szerdán és pénteken edzünk. A foglalkozásokon a játék minden elemét gyakoroljuk, külön hangsúlyt helyezve az adogatásra, az adogatásfogadásra és a pörgetésre. A horgosi fiatalokkal először edzünk együtt, korábban sosem találkoztunk. Eddig kevés versenyen vettem részt, a jövőben azonban szeretnék több alkalommal a klub színeiben asztalhoz állni. Példaképem a többszörös világ- és Európa-bajnok német Timo Boll — mondta Mór, és sietett vissza ütögetni a labdát.

A nap végére a gyerekek egy kissé elfáradtak ugyan, ám csillogó szemekkel kérdezték edzőiket, mikor játszhatnak együtt legközelebb. Mint megtudták, hamarosan Szegeden.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..