home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Asszonyi dolgok
Tóth Lívia
2021.02.27.
LXXVI. évf. 8. szám
Asszonyi dolgok

Az újság sorsa nemcsak a redakcióban, hanem elsősorban az életre hívó, megtartó és igénylő szociális közösségekben is alakul. Hiszen az ilyen képződmények rendeltetését mindig osztályok érdekei és törekvései határozzák meg. Az újság története sem pusztán a szerkesztőség története. A társadalmi közeg, társadalmi mozgások és küzdelmek története is, mert az újság hatékony eszköze, mondhatnánk, cselekvő része ezeknek a mozgásoknak és küzdelmeknek — írja Petkovics Kálmán A 7 Nap útja című könyvében, mely 1986-ban, a hetilap fennállásának 40. évfordulójára jelent meg.

A hetilapunk érdekes, emlékezetes és meghatározó eseményeit, kezdeményezéseit felidéző sorozatunkban ezúttal arról tájékozódhatnak, hogyan jött létre az Otthon és család rovat.


Asszonyi dolgok — rovatcím a 7 Nap 1. számából

A bevezetőben említett könyvből tudjuk, hogy a „7 Nap megtervezett, meglepően jól szerkesztett, gondosan rovatosított és változatos tartalommal jeleskedett már a kezdet kezdetén. Volt benne heti esemény-összefoglaló, szakszervezeti rovat, lapszemle, riport, novella, egy kis tudomány, írás a Szovjetunióból, mezőgazdasági és pioníroldal, asszonyi dolgok, rádióműsor, színház, testnevelés, sakk, film, keresztrejtvény, divat és humor”. Ez a szerkezet azt mutatja, hogy már az 1. számtól a különböző társadalmi csoportokhoz és korosztályokhoz szóló orgánum akart lenni, hiszen munkásoknak, földműveseknek, értelmiségieknek, asszonyoknak és kisdiákoknak, fiataloknak és idősebbeknek egyaránt kínált olvasnivalót.


Asszonyok egymásközt 1953-ban

A mai Otthon és család rovat őse Asszonyi dolgok címmel már a 7 Nap 1. számában megjelent, a szerkesztője Kalmár Ibolya volt. Keretes bevezetőjében a hölgyeknek, bocsánat, a dolgozó nőknek szánt divatötleteket, a kor szellemiségének megfelelően, így indokolja: „Mi divathóborttal, öncélú öltözködéssel nem fogunk foglalkozni. Ma, amikor a nők zöme bekapcsolódott az újjáépítésbe, és általában a termelésbe, csak egyszerű, praktikus ruhákat használhatunk, olyanokat, amelyekben reggeltől estig ellehetünk. Nincs módunkban, de feleslegesnek is tartjuk, hogy a nap minden szakában más és más ruhát öltsünk magunkra, ahogy azt letűnt»divathölgyeink« illőnek, sőt szükségesnek és elkerülhetetlennek tartották.”  


1952 Asszonyok egymaskozott

A ma is népszerű A világ 4 sarkából rovat 1952-ben keletkezett, és az újság — miközben tallózott a természet, a technika és a tudomány világában, valamint bevezette a heti keresztrejtvényt — továbbra sem feledkezett meg sem az asszonyokról, sem a legkisebbekről, vagyis a pionírokról. Az asszonyoldal — ahogyan a Hét Napban még ma is nevezzük — később az Asszonyok egymásközt, majd a Nők rovata címet is viselte. 


Barkácsötlet 1977-ből

Az 1960. november 18-án megjelenő 7 Napban nemcsak a lila fejléc volt újdonság, hanem az is, hogy ekkor kapta a nevét a Mozivilág, az Otthon és család, a Vasárnapi fejtörő, valamint az …és most nevessünk rovat. Az új címeket Sáfrány Imre rajzolta meg, aki szinte az első oldaltól az utolsóig átalakította a lap külcsínét.


Cipőreklám a hölgyeknek szóló oldalon (1977)

Az Otthon és család rovat fokozatosan a lap legmozgalmasabb részévé fejlődött, az olvasók a Jó Pajtás és a Fiatalok fiataloknak rovat mellett ide írták a legtöbb levelet. Hétrőlhétre szakemberek válaszoltak az egészségügyi, jogi, lakberendezési, szépségápolási kérdésekre, és ezáltal az olvasók közvetlenebb kapcsolatba kerültek az újsággal. Az Otthon és család alrovata az Orvos a családban és a Jogi tanácsadó volt, melyek szintén nagy népszerűségnek örvendtek. Természetesen a konyhaművészeti témák is előkerültek, és a fodrásznő tanácsait issokanvárták.


Főzőcske

Mint arról már sorozatunk előző részében is írtunk, 1980 februárjában a szerkesztőség bejelentette, hogy a következő számtól 20 oldalas lesz a 7 Nap, de 28 oldalra bővül az RTV-műsor, melynek az új címe 7 Nap Melléklet. Az úgynevezett kettős újsággal a lap történelmébenúj fejezet nyílt, mely 1984. március 30-án ért véget. Ebben az időszakban folyamatosan apadt az újság, és bővült a Melléklet terjedelme. A kezdeti 20 oldal beosztása a következő volt: az első három oldalon a belpolitikai írások kaptak helyet, a negyedik oldalra két rovat került, A világ tükre és a Heti eseménynaptár. Következett a Szabadkai Újság (három oldal), újabb belpolitikai rész, a Forrás (három oldal), az Otthon és család (két oldal: Főzőcske, Divat, Orvos a családban, Házunk tája, Jogi tanácsadó), krimi, képregény, humor és végül színesben A világ 4 sarkából.

Az olvasótábor igényeinek a minél teljesebb kielégítése érdekében tovább népesedett a 7 Nap külső munkatársainak a tábora,illetve növekedett a lelkes levelezők száma.

Az 1980-as években, amikor már megszűnt a kettős újság, és a 7 Nap magazinná vált, az olvasók szerint a legnépszerűbb rovata az Otthon és család volt. Nem sokkal maradt le mögötte A világ 4 sarkából és A szakember válaszol sem. Népszerűség szempontjából ezek mellé sorakozott fel az önállósult Orvos a családban rovat is.


Konyhám titka

Ha ugrunk két évtizedet az időben, akkor elmondhatjuk, hogy a 2000-es évek kezdetén az Otthon és család rovat négy oldalon jelent meg, melyből kettő színes volt. Továbbra is változatos tartalommal csábította olvasásra az érdeklődőket, hiszen része volt a Kézimunka, a Főzőcske, A pszichiáter rendelőjében, az Abrakadabra, a Kertünk körül, a Mi a divat? és a Szép lak. 


Otthon es csalad

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..