home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Arónia mindenre
Dudás Viktor
2020.05.08.
LXXV. évf. 19. szám
Arónia mindenre

Keller Sára és Iván aróniát, azaz fekete berkenyét termeszt, illetve dolgoz fel. A számos termék, melyet ebből a jótékony hatású gyümölcsből állítanak elő, egyre nagyobb közönséghez jut el. A rendkívüli helyzet miatt telefonos beszélgetés útján értem el Sárát, és készséggel válaszolt is a kérdéseimre.

— Már édesapám is ezzel foglalkozott, így amikor a férjem sárgabarackfákat telepített, egyáltalán nem volt idegen számomra. Szörpöt szerettünk volna előállítani, de a fiatal baracknak időre volt szüksége, hogy megfelelő mennyiségű termést tudjunk szüretelni, így egy gyorsabb megoldáshoz folyamodtunk, aróniát telepítettünk. A bokrokat a fák közé helyeztük el. Úgy adódott, hogy a leépítések következtében elveszítettem a munkámat, ezért új módot kellett találnom a napi betevő megteremtéséhez — lekvárfőzésbe fogtam. Szinte minden gyümölcsből készült a finom dzsem, gondolok itt a barackra, a meggyre, a fekete ribizlire vagy éppen az aróniára. Emlékszem, 2017-ben már egy nagyobb mennyiségű aróniatermést szedhettünk le, így már préselni is tudtuk. Ezt mondhatnám egy szép kezdetnek, azóta ugyanis még két ültetvénnyel bővítettük a családi gazdaságunkat.

* Hogyan kell elképzelni egy aróniaszüretet?

— Szezonban nagyon kevés munkást szoktunk alkalmazni, a családtagok végzik a munka oroszlánrészét. Segítségüket a földmunkálatok során szoktuk leginkább igénybe venni, valamint amikor a gyerekekre kell vigyázni. A feldolgozást főként a férjemmel közösen végezzük el. Az érett bogyókat szerencsére csak évente egyszer kell leszedni, ám mivel nagyon aprók — fürttel vagy szemezve is levehetőek a bokorról —, két-három hétig is elhúzódhatnak a munkálatok. Tavaly sikeresen pályáztunk egy nagyobb hűtőházra, melynek a tárolásban van jelentősége. Eddig erre a célra mélyhűtőket használtunk, mondanom sem kell, hogy ennek a rendszernek köszönhetően egész évben frissen préselhetjük a gyümölcsöket. Az arónia a tárolás szempontjából kiválóan strapabíró, a fagyasztás ugyanis nem tesz benne kárt, valamint év közben, megfelelő öntözéssel, a meleg sem árt neki.

* A termést ezek szerint több formában is értékesítik.

— Úgy van. A szezon idején frissen is megvásárolható, ám a fő termékünk a hidegen préselt arónia, melyben nincs cukor, tartósítószer és hozzáadott víz, sőt, növényvédő szerrel sincs kezelve. Emellett szirupot is előállítunk, melybe viszont már teszünk cukrot. Ezt vízzel kell felönteni a fogyasztáshoz. Készítünk még mézes arónialekvárt, valamint szárított formában is értékesítjük.

* Pillanatnyilag milyen munkálatokat igényel ez a gyümölcs?

— Ebben az esőmentes időszakban a megfelelő vízellátás a legfontosabb, a kiszáradás elkerülése érdekében locsolórendszert alkalmazunk. A növény éppen most virágzik, gyönyörű fehér virágocskái vannak. Mivel permetszereket nem használunk, így a legnagyobb ellensége, a bundásbogár ellen kézzel harcolunk. Ezek a kis kártevők a virágokat fogyasztják, ami idővel jelentős kárt okozhat.

* Az aróniának milyen jótékony tulajdonságai ismertek?

— A gyulladáscsökkentő hatása igen intenzív, és a többi gyümölcshöz képest kiemelkedően magas a vitamintartalma. Az ásványi anyagok közül meglehetősen sok benne a vas. Sokan fogyasztják műtét után, a felépülés elősegítése céljából. Az immunrendszer erősítésére is kiváló. A felhasználása nincs korhoz kötve, bárki fogyaszthatja, hiszen hamar érezteti pozitív hatását. Egyre többen vannak, akik tudatosan keresnek olyan termékeket, amelyek nem tartalmaznak tartósítószert, színezéket és cukrot, mivel tisztában vannak vele, hogy hosszú távon ezek nem tesznek jót a szervezetüknek. Az aróniatermékek fogyasztásával e káros hatások mértéke enyhíthető.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..