home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Aromaterápia kismamáknak
LACKÓ VARJÚ Sára
2014.05.21.
LXIX. évf. 21. szám
Aromaterápia kismamáknak

Az illóolajok segíthetnek a várandósság alatt fellépő kellemetlen tünetek kezelésében, vagy a súlyosabb gondok megoldásában is. Például: émelygés, hányás megelőzése, visszér, aranyér, stria, a bőr fokozott zsírossága vagy szárazsága, szorongás, depresszió stb. A baba megszületése után a baba és a mama ápolásában, valamint az esetleges testi-lelki bajok kezelésében is alkalmazható az aromaterápia.

Szülés után az anyának a méh összehúzódását megkönnyítő, tejelválasztást fokozó, relaxálást segítő, a kialakult striákat megszüntető olajok, krémek segíthetnek.

Papp Komáromi Judit aromaterapeuta a szabadkai Születés Hete rendezvénysorozat keretében tartott előadást az aromaterápiás kezelésről, melyet a kismamák a várandósság és a gyermekágyi időszakban alkalmazhatnak.

Judit szerint nagyon fontos, hogy jó minőségű illó anyagokat vásároljunk. Az olcsóbb olajok esetében fennáll a hamisítás veszélye. Ezeknek nincs meg a kellő gyógyhatásuk. Gondosan el kell olvasni a terméken feltüntetett összetevőket, és ajánlatos kerülni azokat, amelyek különféle adalékanyagokat tartalmaznak.

Hasfájást enyhítő illóolajok:

Római kamilla, citrom, rózsa, eukaliptusz citriodora, mandarin, édes narancs, narancsvirág, teafa, szantálfa és levendula. Ezeket masszázsolajba keverve, párologtatva borogatásnak vagy fürdővízben elkeverve használhatjuk. Szükség esetén 3 ml masszázsolajba 1-1 cseppet kell adagolni belőlük.

Babamasszázshoz:

Makadámdió-, sárgabarackmag-, mandula-, olíva-, jojoba- vagy búzacsíraolaj, valamint ezek keveréke használatos. A boltokban rengeteg vegyi úton előállított olajat árusítanak, amely bőrirritációt idézhet elő. Manapság a természetesnek mondott termékeket is hamisítják. Ezek olcsóbbak ugyan, de semmilyen hatásuk sincs, és többet kell elhasználni belőlük, mint a drágábbakból, ezért nem gazdaságosak.

Némely olajok nagyobb töménységben irritálhatják a gyerekek érzékeny bőrét, ilyen lehet például a citrom. A felnőttek testmasszázsához 10-15 ml bázisolaj szükséges, melybe 5-7 csepp minőségi illóolajat lehet tenni. Gyerekeknek kevesebb bázisolaj is elég, és hozzá is csak 3-5 csepp illóolajat adjunk.

Terhesség alatt:

A rózsaolaj használata tilos a terhesség idején, mert megindíthatja a szülést.   

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..