home 2024. február 22., Gerzson napja
Online előfizetés
Arcpajzsok 3D-technológiával
Kartali Róbert
2020.05.08.
LXXV. évf. 19. szám
Arcpajzsok 3D-technológiával

Szabadkaiak egy csoportja önszerveződve orvosi arcpajzsokat készített 3D-nyomtatókkal. Több mint 700 darabot gyártottak le bő egy hónap leforgása alatt, és ajándékoztak oda egészségügyi intézményeknek, illetve mindazoknak, akik igényt tartottak erre a védőfelszerelésre.

Azok a szabadkai magánszemélyek, akik birtokolnak 3D-nyomtatót, önkéntes alapon csatlakoztak a kezdeményezéshez. Az általuk legyártott arcpajzsokat a Szabadkai Közkórháznak, a Szabadkai Egészségház sürgősségi mentőszolgálatának és a Gerontológiai Központnak ajándékozták, valamint az apatini és a zombori egészségügyi intézmények dolgozóinak is jutott. Az orvosi arcpajzs hasznos védőfelszerelésnek bizonyul, megvédheti ugyanis viselőjét a cseppfertőzés útján terjedő kórokozóktól, továbbá fontos, hogy a nyomtatott műanyag fertőtleníthető, így többszörösen is felhasználható.

Az arcpajzsok nyomtatásához szükséges digitális 3D-tervfájlokat egyes nyomtatógyártó cégek közzétették az interneten, több dizájn közül is lehetett válogatni. Végül a legegyszerűbb modellre esett a választás, hogy meghatározott időn belül minél több készülhessen el belőle. Az arcpajzsok egyébként három elemből állnak, ebből két rész készíthető el 3D-nyomtatóval, a fejpánt és az alul levő merevítő. E közé a két elem közé kerül az átlátszó fólia — magyarázta lapunknak Balogh István, aki szintén részt vállalt a jótékonysági akcióban, és mintegy 50 darab arcvédő alkatrészét nyomtatta ki. Mint mondta, egy arcpajzs két elemének legyártása csaknem három órát vett igénybe. Az önkéntesek kezdetben saját költségen szerezték be az arcpajzsok készítéséhez használatos műanyagszál tekercseket, később azonban vállalkozók is csatlakoztak az akcióhoz, akik a szükséges alapanyag beszerzésével segítették a munkát.

A megmozdulás egyik ötletgazdája, Alen Gubičak a közösségi oldalán mondott köszönetet a közreműködőknek. Mint írta, az önkéntesek — függetlenül attól, hogy a munka elején vagy annak folyamatában kapcsolódtak be — nagymértékben hozzájárultak az akció sikerességéhez. Ezáltal egy erős 3D-nyomtatós szakmai közösség is kialakult, mely a továbbiakban is folytatni fogja innovatív tevékenységét Szabadkán. A csoportot Krizsán Donald, Pletikoszity Árpád, Damir Đikić, Bojan Čović, Aleksandar Radović, Mario Prčić, Srđan Dakić, Ladislav Vojnić, Balogh István, Pavle Košić, Sándor Flórián, Kerekes Szuzanna, Marino Markotić, Oliver Živković és László Attila alkotta. Zvonimir Tonković és Kovács Attila az arcpajzsok készítéséhez használatos műanyagszál tekercsek beszerzésével segítette a megmozdulást, Olga Milanović pedig a szervezésben működött közre. Gubičak egyúttal az arcpajzsok elkészítéséhez szükséges további alapanyagokról gondoskodó vállalatoknak és az összeszerelésre használt helyszínt rendelkezésükre bocsátó cégeknek is köszönetet mondott bejegyzésében. Ezek a vállalatok a 3D Republika, a Voxellab, a Polyhedra, az Infostud, az Infostud Hub, a CreativeShop, a Nalepnica.rs — Protec Megaprint, a Golden Grafika, a Direct Advertising, a Daca fénymásoló és a Papir Commerce.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..