home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Aranyminősítés a Pimpimpárénak
Tóth Tibor
2021.04.27.
LXXVI. évf. 16. szám
Aranyminősítés a Pimpimpárénak

Az ismert helyzet ellenére a zentagunarasi Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület termékeny évet zárt. Rendezvényei közül év közben mindössze néhányat tarthatott meg, a csattanó azonban az év utolsó hónapjára maradt, amikor benevezett a mórahalmi Európai Magyar Ifjúságért Alapítvány által meghirdetett SzékelyKapuk–ZöldKapuk elnevezésű vetélkedőre.

— Egyesületünk már több éve rendszeres résztvevője a vetélkedőnek, a Gézengúz néptánccsoport egy alkalommal adriai-tengeri nyaralást is nyert. A megméretésen népi betlehemest kell előadni, mellyel a karácsonyi időszakban öt környékbeli településen is fel kell lépni. A helyzetre való tekintettel az elmúlt évben a bemutatás digitális formában, videofelvételen történt. Közben november végén megjelent egy multikulturalizmussal kapcsolatos tartományi pályázat. A falunkban élnek ruszinok is, akiknek saját művelődési egyesületük van. Az az ötletem támadt, hogy a betlehemest kössük össze a multikultúrával, és Ádventi készülődés címmel pályázzunk a tartománynál. Az eseményre — melyre a ruszin nemzetiségűek Szent Miklóssal kapcsolatos műsorral készültek, mi pedig a Pimpimpáré néptánccsoporttal adai betlehemest adtunk elő — támogatást nyertünk. Egy helyi házaspár az eseményt rögzítette, összevágta, és kisfilm formájában feltette a legismertebb közösségi oldalakra. A vetélkedőn is ezzel szerepeltünk. Nagy sikert arattunk, a zsűri örült annak, hogy nem csak a magyar hagyományokat mutattuk be, és a gyerekek Aranyminősítésben részesültek. Jutalmuk horvátországi tengerparti nyaralás, melynek szervezése folyamatban van — mondta Nagy Bozsik Angéla, a Gracza János SZIE elnöke.


A tavalyi betlehemezés a Pimpimpáré néptánccsoporttal (forrás: Gracza János SZIE)

Az egyesület keretében több szakcsoport működik, melyek közül néhányan még pihenőn tartózkodnak, míg mások már elkezdték a felkészülést a 2021. évi idényre. Az idősebbekből álló asszonykórus kiválasztotta a Durindóra szánt népdalcsokrot, de a próbákkal elővigyázatossági okokból még vár. Rajta kívül az óvodásokból, elsős és másodikos tanulókból álló gyermeknéptánccsoport is szünetel, viszont az egyetemisták és a középiskolások Gézengúz, valamint a 4—8. osztályosok Pimpimpáré néptánccsoportja, akárcsak a Tácsi tamburazenekar, már javában próbál. A szólóénekesek hamarosan várhatóan Szabó Annamáriával kezdik el az online próbákat, és a citerazenekar is rajtra kész, de tagjai még megfelelő szakemberre várnak. A North Aurora Dance Studio nevet viselő moderntánc-csoport tagjai a Jeruzsálem Dance kihívás keretében a Földért táncoltak az elmúlt hétvégén.

A rendezvények közül a farsangi táncházat és a március 15-ei megemlékezést valósították meg az idén.

— A táncháznak beöltözős jellege volt, az elmaradhatatlan fánkot az Armida Nőszervezet tagjai sütötték a résztvevők számára. A március 15-ei ünnepséget a helyi Október 10. Általános Iskolával közösen szervezzük. Az idén szavalóversenyt hirdettünk meg, melyen az alsós diákok Petőfi-verset adtak elő. Mindenki zsűri jelenlétében, a saját osztálytermében mondta el a verset, és az eredményhirdetés is osztályonként történt. A közeljövőben a szenttamási színjátszók közreműködésével színjátszó napot tervezünk, ennek pontos időpontja azonban a járványügyi intézkedésektől függ. Az idényzáró után, a nyári szünidő alatt várható településünk legnagyobb eseménye, a Kenyérszentelő. Szeptemberben, egyesületünk hivatalos bejegyzésének 30. évfordulója alkalmából, jubileumi koncerttel kedveskednénk a közönségnek, ha a járványügyi intézkedések mindezt lehetővé teszik. Októberben második alkalommal néptánctalálkozót rendeznénk, majd novemberben a népzenei találkozót tartanánk meg, decemberben pedig a betlehemes műsor és a karácsonyi műsor következne — ecsetelte a terveket Nagy Bozsik Angéla.

Az egyesület a Csoóri Sándor Alap pályázatain nyert eszközökből új viseleteket, hangszereket vásárolt, az elmúlt évben tamburákat, citerákat, nagybőgőt szerzett be, az idén néhány tambura mellett egy tekerőlant a fő cél. Az egyesületben utazási költségek megtérítésére is rendszeresen nyújtanak be pályázatokat, hiszen meghívásaik vannak Magyarországról (már július első hétvégéjére, a Diósd települések találkozójára), Horvátországból és Ukrajnából. Nagy hangsúlyt helyeznek a digitalizációra is, a rendezvényeiket rögzítik, hogy a képkockák megmaradjanak az utókornak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..