home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Aranyért a skandináv télbe
Tóth Tibor
2013.11.27.
LXVIII. évf. 48. szám
Aranyért a skandináv télbe

Mihájlovits Miklós topolyai erőemelő javában készül a december elején Finnországban megtartandó világbajnokságra. A cél az első hely megszerzése, ami Miklós elszántságát és képességeit ismerve elérhetőnek látszik. A nyár folyamán még kérdéses volt, hogy a 2011-es világbajnok folytatja-e a versenyzést, vagy felhagy az aktív sportolással.

— A fekvenyomó Európa-bajnokságot májusban Budapesten kellett volna megrendezni, ám a kontinensviadal elmaradt. Az okát még mindig nem tudjuk. A román szervező szerint nem sikerült összeszedni elég pénzt, én viszont ezt nem hiszem el, mivel ha 350 versenyző befizeti a 100 eurós nevezési díjat, akkor tetemes összegre lehet szert tenni. Eddig egyik világszövetség történetében sem fordult elő soha, hogy az Európa-bajnokságot ne rendezték volna meg. Engem ez az eset nagyon rosszul érintett, életem legjobb formájában voltam: a mérkőzés előtt kétszeres ismétlésekkel, három sorozatban kinyomtam a 230 kg-os súlyt, az Eb-re pedig 245 kg-ot terveztem. Csalódottságomban úgy gondoltam, felhagyok a versenyzéssel, ha már ilyen komolytalanok az emberek. Egy világ dőlt össze bennem. Feleségemmel eldöntöttük, hogy a tervezettnél korábban utazunk el a montenegrói tengerpartra, mivel szükségem volt arra a tíz napra, el kellett gondolkodnom a folytatásról — mondta Miklós.

A sós víz, a nyugalom, a tengeri levegő megtette a hatását, és Miklós úgy döntött, mégsem fordít hátat a versenyzésnek, folytatja eredményes pályafutását. Az idei vb egyáltalán nem szerepelt a tervei között, mivel a tavalyi Las Vegas-i világbajnokság anyagilag alaposan kimerítette, a topolyai önkormányzat pedig az idén nem tudja támogatni a kiváló versenyzőt. A nyaralás után elkezdte az edzéseket, próbálta formában tartani magát, ám ezek inkább ,,nyugdíjas” gyakorlatok voltak, hiszen a szükséges motiváció hiányzott ahhoz, hogy nagyobb súlyokat is emeljen. Szeptember elején az egyik világszövetség világbajnokságát Egerben tartották meg, Miklós azonban nem indult, mivel addigra még nem tudott megfelelő formába lendülni.

— Egy hónappal ezelőtt kaptam meghívást a december 5-étől 8-áig tartandó világbajnokságra, melyet a GPA (Global Powerlifting Association) szervez a finnországi Tamperében. Először visszakoztam, mivel nem tudtam, hogy az anyagiakat elő tudom-e teremteni vagy sem. Később láttam, hogy a repülőjegy Budapestről nem is olyan drága, és feltettem magamnak a kérdést, miért ne lennék ott Finnországban. Közel a verseny, mindössze öt és fél hetet készülhettem rá, holott általában számomra tíz hét a normális idő. Napról napra nehezebb súlyokat emelek, és sokkal könnyebben megy, mint a nyáron. Bízom benne, hogy minden rendben lesz. Őszintén szólva vissza akarok vágni az osztrák versenyzőnek, akivel a tavalyi világbajnokságon ugyanannyit emeltünk — ő két kilóval könnyebb volt nálam, és megnyerte a vb-t. Szeretném bebizonyítani, hogy a 2011-es világbajnokságon nem véletlenül diadalmaskodtam. Országon belül már hosszú ideje nem indultam egy versenyen sem, néhányan meg is kérdezték, hogy visszavonultam-e. Nem vonultam vissza, csak mérlegelem, melyik megmérettetéseken induljak. Hamarosan 38 éves leszek, ebben a korban pedig már mindent jobban meg kell gondolni, a szervezet sem bír el már akkora erőpróbát, mint korábban, amikor évente 30-35 alkalommal is rajthoz álltam. Általában csak a 35 éven felülieknek szervezett nemzetközi masters versenyekre járok, vagy Kecskés Ronival a páros viadalokra, ahol azért nem kell annyira odatennem magam. Visszavettem a tempóból, a szervezetem most sokkal pihentebb — szögezi le.

A vb-n rendkívül erős lesz a mezőny, hiszen a sportág krémje képviseli magát. Miklós fekvenyomásban indul: vagy a nyílt (23—40 év közötti versenyzők indulhatnak), vagy pedig a submasters (35—39 éves korig) kategóriában. Eddig egy nevezési díjjal mindkét csoportban lehetett indulni, most azonban külön-külön kell fizetni — a szponzoroktól függ tehát, vállalhatja-e ezt is, azt is.

— Amennyiben nem találok több támogatót, valószínűleg submas-tersban indulok. Szponzoraim közül megemlíteném a Pansportot — immár kilenc éve táplálék-kiegészítőkkel látnak el —, a Sat-Trakt telekommunikációs vállalatot, valamint a családomat, a barátaimat és Liszka Pétert — mondta Miklós.

Mint minden versenyre, a távoli Skandináviába is az aranyért megy. 2011-ben az egyesült államokbeli Atlantában egyszer már ,,megkoronázták”, s azt az érzést, amikor a dobogó első helyén áll, most is át szeretné élni.

— Nem azt mondom, hogy a tavalyi második hellyel elégedetlen voltam, hiszen a legerősebb szövetségben másodiknak lenni nagy eredmény. Örülni fogok, ha most is ezüstöt vagy bronzot szerzek, de aranyat szeretnék. A submasters kategóriában a világcsúcs 215 kg. Ezt szeretném megdönteni. Legalább 230 kg-ot tervezek kinyomni, meglátom, mire lesz elég. Nagyon remélem, hogy az aranyra — mondta bizakodva Mihájlovits Miklós, a finnországi fekvenyomó vb egyik esélyese.

Minderre Mikulás napja után kapunk választ: kiderül, hogy Miklós fejére 2011 után újból rákerül-e a világ legjobbjának járó korona.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..