home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Arany Laci — háromszor
Tóth Lívia
2015.06.04.
LXX. évf. 22. szám
Arany Laci — háromszor

Szabadkán megtartották a Kárpát-medencei Versünnep vajdasági döntőjét



A budapesti Bánffy György Kulturális Szalon és a Székelyföldi Verstábort szervező Fortis Hungarorum Kulturális Egyesület a Versünnep Alapítvánnyal együttműködve 2015 májusában és júniusában tíz határon túli településen szervez versmondó versenyt. A Kárpát-medencei Versünnep elnevezésű eseménysorozat célja a magyar versmondó hagyományok és a magyar nyelv ápolása, a magyar irodalom és kultúra népszerűsítése, valamint a Kárpát-medence tehetséges fiataljainak segítése és támogatása. A rendezvény témája idén nyitott volt, az általános és középiskolák tanulói bármely magyar költő magyar nyelven írt versével benevezhettek.

A vajdasági döntőt június 3-án tartották meg Szabadkán, a Népkör Vojnich Oszkár-termében. A versenyzők teljesítményét Molnár Adrienn, a Bánffy Szalon vezetője, valamint Juhász Róza és Turi Bálint színművészek bírálták el.

Az általános iskola alsósai közül az első díjat a szabadkai Radakov Amina szerezte meg, második lett a horgosi Barát Dániel, harmadik Körmöczi Adél (Szabadka). Mivel ebben a kategóriában háromszor is elhangzott Petőfi Sándor Arany Lacinak című verse, a zsűri ennek a költeménynek a legjobb tolmácsolásáért Ajtai Balázst részesítette különdíjban.

Az első és második helyezett kisdiák június 20-án bemutatkozhat Budapesten a Játékszínben, a Versünnep Fesztivál iskolások számára szervezett seregszemléjén.

Mivel a felsősök csoportjában csak két versmondó, a topolyai Bodor Sára és a csantavéri Horváth Kamilla vállalkozott a megmérettetésre, a bíráló bizottság mindkettőjüket budapesti fellépéssel jutalmazta.

A középiskolásoknál a szabadkai Némedi Emese bizonyult a legjobbnak, aki július végén Csíkcsomortánban részt vehet az V. Székelyföldi Verstáborban. A második és a harmadik helyet csókai fiatalok szerezték meg, Dupák Fanni, illetve Marx Éva. Ők is mindhárman ott lehetnek június 20-án Budapesten a Versünnep Fesztiválon.




Sutus Áron felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..