home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Arannyal felérő ezüstérem
Tóth Tibor
2022.09.09.
LXXVII. évf. 36. szám
Arannyal felérő ezüstérem

A kishegyesi Világos Adriana 62,01 méteres dobással ezüstérmet nyert gerelyhajításban a Münchenben felnőttek számára megrendezett atlétikai Európa-bajnokságon. Nem akármilyen idénye van a tizennyolc éves versenyzőnek, hiszen megnyerte a 23 éven aluliak számára rendezett téli dobókupát, a felnőtt-országosbajnokságot, a Balkán-bajnokságot, a Mediterrán Játékokat, és megvédte címét a junior-világbajnokságon. Az ostravai nemzetközi viadalon a felnőttek között 3. helyezést ért el, Offenburgban pedig a 23 éven aluliak között az 1. helyen végzett.

Az idény elején nem hitte volna, hogy ez lesz pályafutása eddigi legjobb éve, a felkészülést ugyanis betegség miatt a megszokottnál később kezdte, majd néhány sérülés is akadályozta a versenyekre való felkészülésben.

— Formámat a kolumbiai junior-világbajnokságra időzítettük, a felnőtt-Európa-bajnoksággal kapcsolatban reméltük, hogy ott is érmet tudok szerezni. A két verseny között nagyon kevés idő állt rendelkezésemre, 33 órás út után értünk haza Caliból, és a bajor fővárosba elég fáradtan utaztam el. A selejtező és a döntő sem úgy kezdődött, ahogy szerettem volna. A selejtező első két kísérlete után egy kissé megijedtem, hiszen az első dobásom kifli alakot leírva 50 méter környékén hagyta el a szektort, a második 60 méter feletti dobásom jó volt ugyan, viszont ráléptem a vonalra, ezért érvénytelen lett. Harmadikra sikerült 57,70 méterre hajítanom a gerelyt, de attól féltem, ennyi nem lesz elég a döntőbe jutáshoz. Nagyon boldog voltam, amikor ezzel a nem túl jó eredménnyel sikerült bejutnom a legjobb tizenkettő közé — eleveníti fel a selejtezőt Adriana.

A döntő szintén izgalmasra sikeredett, hiszen az első sorozatot a 12., a másodikat a 8., a harmadikat és a negyediket a 4. helyen zárta a Zentai Atlétikai Klub kiválósága, az ötödikben pedig 60,32 méteres dobással feljött a 3. helyre. Az utolsó sorozatban a kétszeres olimpiai, kétszeres világ- és egyszeres Európa-bajnok cseh Barbora Špotáková 60,68 méteres dobásával megelőzte Adrianát, akinek azonban erre is volt válasza, és hatodik kísérletre 62,01 métert ért el, mellyel feljött a 2. helyre.


Fogadáson a Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárság vezetőinél. Balról jobbra: Dane Basta tartományi sport- és ifjúsági titkár, Binder Aranka altitkár, Világos Adriana, Világos Györgyi, Kormányos László segédtitkár (Fotó forrása: A tartományi kormány sajtószolgálata)

— A döntőben elsőre 51 méter körül dobtam, a második kísérlet alkalmával 55 méter körül ért földet a gerely, és újra harmadikra kellett akkorát dobnom, hogy bejussak a legjobb nyolc közé. Ideges voltam, de anyukám, valamint a válogatott szövetségi kapitánya megnyugtattak, és sikerült 59 méterre hajítanom a gerelyt. Igaz, hogy a dobás tele volt technikai hibákkal, de visszahozott a versenybe, és innen már élveztem a döntőt, hiszen bejutottam a legjobb nyolc közé. Negyedikre 56 métert értem el, majd az ötödik sorozatban elért 60,32 méterrel túldobtam a cseh Špotákovát, és feljöttem a 3. helyre. Sejtettük, hogy a sportág legendája túlszárnyal a hatodik sorozatban, így nem ért váratlanul, amikor 60,68 méteren landolt a szer. Kizárólag magamra figyeltem, arra összpontosítottam, hogy egy dobást technikailag hibátlanul hajtsak végre, és kellő erőt is adjak bele. Úgy éreztem, ha ez összejön, akkor a helyezéstől függetlenül elégedett leszek a teljesítményemmel. Nem hittem volna, hogy akkor teljesítek harmadszor is a legjobban, amikor erre a legnagyobb szükség van. 10 centiméteren múlt, hogy nem léptem be, majd megpillantottam a kivetítőt, és láttam, hogy a gerelyem mindkét vonalon átrepült. Leírhatatlanul boldog voltam, el sem hittem, hogy ezzel a dobással feljöttem a dobogó második fokára — részletezte a döntőt.

Adriana elmondta, hogy a döntő előtt esett az eső a müncheni olimpiai stadionban, és a bemelegítést egy csarnokban tartották meg, ahol a gerellyel való forgatást és a szurkálást sem tudták elvégezni. Minden bizonnyal ez is közrejátszott abban, hogy az első két sorozatban nem születtek túl jó eredmények.

Az idény hátralévő részében részt vesz a Gyémánt Liga brüsszeli állomásán, majd a zágrábi Hanžeković-emlékverseny szerepel a versenynaptárában, a szezont pedig egy újvidéki viadallal zárja. A hátralévő és a jövőre esedékes versenyeken is — melyek közül a romániai junior-Európa-bajnokság és a budapesti felnőtt-világbajnokság emelkedik ki — a juniorvilágcsúcs megdöntése az elsődleges cél, ezt 34 centiméterre közelített meg.

Világos Györgyi edzőként és édesanyaként is biztatta Adrianát a versenyeken.

— A junior-világbajnokságra való felkészülésre helyeztük a hangsúlyt, előtte edzőtáborban dolgoztunk, majd a Münchenbe való indulás előtt öt napot itthon töltöttünk, kemény erőnléti edzésekkel. Adrianának volt a harmadik legjobb eredménye a mezőnyben, és azt is tudtuk, hogy a német Christin Hussong, akit a legnagyobb ellenfélnek tartottunk, és a lengyel Maria Andrejczyk nem lesz ott a kontinensviadalon. A jelenlévők közül a későbbi Európa-bajnok, görög Elina Tzengo érkezett a legjobb eredménnyel, viszont az év folyamán hullámzó teljesítményt nyújtott, egyes versenyeken nagyon jól, másokon viszont nagyon gyengén dobott. A többiekkel, a cseh Barbora Špotáková és a szlovén Martina Ratej kivételével, az idén már versenyeztünk. Nem lepődtünk meg, amikor a cseh versenyző túldobta Adrianát, a magyarországi Szilágyi Rékáról viszont nem hittük volna, hogy képes bennünket túlszárnyalni. A harmadik dobás után, amikor bejutott a nyolcas döntőbe, már teljesen felszabadultan versenyzett Adri, és ekkor már mi is megnyugodtunk, hiszen megcsináltuk azt, amiért jöttünk. Tudtam, ha a dobást technikailag jól végrehajtja, és úgy igazán betalál, akkor bármi lehet a vége. Špotáková dobása után Adri odafordult hozzám, és megkérdezte, ugye túldobott. Mondtam neki, igen, de nyugodj meg, amiért jöttünk, azt már elértük. — mondta —, akkor én megyek, és dobok egy nagyot. A junior-vb-n elért eredménye is mutatta, jó formában van, az itthoni edzéseken szintén messze szállt a gerely, a forma nem veszhetett el néhány nap alatt. Nem foglalkoztunk az eredménnyel, csak azzal, hogy egy jót dobjon, hiszen tudtuk, ekkor elégedett lesz — mondta Világos Györgyi.

Arra a kérdésre, hogy edzőként és édesanyaként a junior-vb-arany vagy a felnőtt-Eb-ezüst a kedvesebb, azt válaszolta, hogy a vb-re egyértelmű esélyesként utaztak ki, az Eb-ezüstért viszont alaposan meg kellett szenvedni. A következő évi versenyek közül a junior-Eb-n a tavalyi ezüstöt aranyra szeretnék váltani, a budapesti felnőtt-világbajnokságon pedig a döntőbe jutás cél.

Beszélgetésünkkor a fiatal kishegyesi gerelyhajítók szorgalmasan gyakoroltak mellettünk. Györgyi elmondta, hogy eredményes szezonnak közelednek a vége felé, hiszen a 2005-ben született Bácsi Virág megnyerte a korosztályos országos bajnokságot, a Balkán-bajnokságon ezüstérmet nyert, a Jeruzsálemben megtartott U18-as Európa-bajnokságon pedig mindössze 16 centivel maradt le a döntőről, és a 13. helyen zárta szereplését. Bede Borbála (2007-ben született) az országos bajnokságon saját korosztályában ezüstérmet nyert, Majoros Mirijam (2005) pedig a téli dobókupáról bronzéremmel térhetett haza. Ha valaki szeretné kipróbálni a sportágat, bátran jelentkezzen Adriana Facebook-oldalán, és csatlakozzon a sikeres csapathoz.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..