home 2024. június 16., Jusztin napja
Online előfizetés
Arannyal felérő ezüst
Tóth Tibor
2024.05.24.
LXXIX. évf. 21. szám
Arannyal felérő ezüst

A TSC Asztaliteniszklub női csapata döntőt játszott, és a 2. helyen végzett a Szuperligában, a férfiegyüttes pedig a negyeddöntőben fejezte be szereplését, szintén a legmagasabb osztályban. Az elmúlt idényről és a következő szezonra vonatkozó tervekről Juhász Antal, a TSC Asztaliteniszklub elnöke számolt be.

— Sajnos nem sikerült meglepetést okoznunk, és a döntő mindkét mérkőzését elveszítve a 2. helyen végeztünk. A Novi Sad megvédte bajnoki címét, ami már az idény megkezdése előtt borítékolható volt. Évről évre erősebb összeállításban állnak asztalhoz, hiszen csapatukat a nemzetközi porondon való szereplésre építik. Ellenünk nem játszott két idegenlégiósuk, egy magyar és egy szingapúri játékos, de a hazai erőkkel, plusz Erdélyi Annamáriával a soraikban 4:1-es és 4:0-s győzelmet arattak felettünk. A teljes idény alatt három mérkőzést vesztettünk el, mindhármat az újvidéki csapattól. A 2. hely bajnoki aranyéremmel ér fel számunkra — értékelte a finálét Juhász Antal, hozzátéve, hogy az ezüstérmes csapatban Mijatov Dávidházi Zita, Recskó Emma, a niši Josip Kolumbótól érkezett Cservik Nikoiani Anna és a kecskeméti légiós, Tóth Kata szerepelt az egész idény alatt, a vezetőedzői tisztet pedig ebben az idényben is Mellik Zoltán látta el.


Juhász Antal (a szerző felvétele)

Az elődöntőben a TSC nagy csatában a törökkanizsai Obilić együttesét győzte le. Az első, Zentán rendezett mérkőzésen a TSC majdnem háromórás küzdelem után 4:1-es győzelmet aratott a teljes felállásban (Fenyvesi Anna Zsófia, Mojsilov Radonjić Aleksandra, Aleksandra Savić, Dragana Vignjević) szerepelt Obilić felett. A Magyarkanizsán rendezett visszavágó bevonult a hazai asztalitenisz drámai mérkőzései közé, a két csapat ugyanis ötórás, emberfeletti küzdelmet folytatott egymással, melynek végén a párosok döntöttek, amit a TSC lányai nyertek. A Novi Sad és az Obilić mellett a Csóka és a Josip Kolumbo is jelentős játékerőt képviselt a nemrég zárult bajnokságban.

— Előbb-utóbb szeretnénk megtörni a székvárosi csapat egyeduralmát. Ehhez legalább még egy külföldi asztaliteniszezőt kellene igazolnunk, akár a román, a spanyol vagy a portugál ligából, és a mostani csapatunkat is együtt kellene tartanunk. Ekkor talán lenne esélyünk, de még mindig ott van a de, a Novi Sadnak ugyanis erős anyagi háttere van. A csapat bármikor le tud szerződtetni egy kínai, szingapúri, román vagy magyarországi játékost. A lányok már pihennek, a vezetőségben viszont már azon gondolkodunk, hogyan állítsuk össze a jövő évi csapatunkat. Igaz, még csak májust írunk, viszont jövőre változik a játékrendszer, amihez alkalmazkodnunk kell. A Szerb Asztalitenisz-szövetséget új vezetőség irányítja, és ők szeretnék megmutatni, hogy tudnak újat hozni a nem éppen legjobb formájában lévő szerbiai asztalitenisznek. Ajánlatuk szerint a három éve bejáródott tornarendszert, majd a tavaszi idényben játszott ligarendszert megszüntetnék, és az ősztől kétkörös oda-vissza vágós rendszerben zajlanának a küzdelmek. Eltörölnék a rájátszást, dupla fordulókat is rendeznének, és a bajnokságot akár három-négy hétvége alatt be lehetne fejezni. Véleményünk szerint az újonnan elképzelt rendszer a szerbiai asztaliteniszben lévő viszonyokhoz képest nem reális. Nem tudni, hogy az új lebonyolítás miként fog működni, mely klubok és milyen játékoskerettel vállalják a ligában való indulást. Több klubbal együtt mi sem támogatjuk ezt a rendszert, amit már jeleztünk a szövetség felé. Bízom benne, hogy néhány héten belül a kérdésekből válaszok lesznek, hiszen múlik az idő, és mindenkinek készülnie kell a következő idényre — mondta Juhász.


A bajnoki ezüstérmes női csapat (forrás: Facebook)

A játékoskeret annyiban változik, hogy Mijatov Dávidházi Zita nem vállalja tovább a versenyzést, a jövőben utánpótlásedzőként folytatja a munkát, míg a másik három sportoló minden bizonnyal marad Topolyán. A klub vezetősége Cservik, Recskó és Tóth mellé még egy játékost szeretne igazolni, és a legjobb négy közé jutást tűzi ki célul.

A TSC férficsapata (a két magyarországi játékos, Both Olivér és Szita Márton, valamint Benkő Ákos és Jovan Jockov) a negyeddöntőig jutott, ahol a korábbi bajnok, a belcsényi Radnički 2:1-es összesített eredménnyel búcsúztatta Bojan Stojanović csapatát.

— Szeretnénk együtt tartani a csapatot, bár ez nagyban függ attól, milyen rendszerben zajlik a következő idény. A magyar játékosokkal, főleg a lebonyolítási rendszer bizonytalansága és az időpontok miatt, nem lesz könnyű egyeztetni. Csapatunk az elmúlt idényben épphogy bennmaradt a Szuperligában, az idén azonban olyan mérkőzéseket nyertünk, amelyeket el sem tudtunk képzelni. A Temerinnek visszavágtunk a tavalyi vereségekért, a tavalyi bajnok Radničkit pedig a negyeddöntő második mérkőzésén sikerült Zentán meglepnünk. A 2025/26-os idénytől tízcsapatos lesz a Szuperliga, tehát az ősszel rajtoló bajnokságból az utolsó négy csapat kiesik. Vagyis akárcsak a most zárult szezonban, úgy jövőre is legalább a 8. helyen kell végeznünk, azaz benn kell maradnunk a ligában — vázolta az elképzeléseket a klubelnök.

A felnőttek mellett az TSC utánpótláskorú játékosai is sikeresen szerepeltek a korosztályos versenyeken. A 13 éven aluli leánycsapat (Horváth Teodóra, Pressburger Janka, Námesztovszki Sára, Agyánszki Karina) megnyerte a vajdasági és az országos bajnokságot is, az U13-as fiúcsapat (Nikolov Noel, Egri Dominik, Juhász Áron, Námesztovszki Bence) pedig az országos bajnokságon bronzérmet nyert. Egyéniben Horváth ezüstérmet szerzett az országos bajnokságon, párosban a temesmiklósi Emili Miullal pedig a dobogó legfelső fokára állhatott. Agyánszki Karina a temesmiklósi Sara Trifonnal bronzérmes a párosok mezőnyében, a fiúk között pedig az Egri Dominik, Nikolov Noel alkotta kettős szerzett egy 3. helyet.

— Horváth vezeti a 13 év alatti lányok országos ranglistáját. A közelmúltban Aradon, majd Horvátországban edzőtáborozott a Vajdasági és a Horvát Asztalitenisz-szövetség által szervezett előkészületeken, és meghívták a Balkán-bajnokságra is. Agyánszki, Pressburger és Námesztovszki minden versenyről éremmel tér haza, legyen szó ranglistaversenyről, bajnokságról vagy valamilyen tornáról. A fiúknál Egri és Nikolov bent van a tizenkét legjobb korosztályos játékos között, ők is rendszeresen érmeket hoznak a versenyekről. Az idősebbek közül Lengyel Annát emelném ki, aki minden bizonnyal benne lesz az ország legjobb tizenkét korosztályos asztaliteniszezője között. Csapatban a második számú női csapatunk a II. ligában a 2. helyet érdemelte ki, és jogot szereztünk az I. ligába jutásért vívandó selejtezőn való részvételre. Ezt most valószínűleg elengedjük, mivel egyelőre nem szándékozunk egy rangfokozattal feljebb lépni. Szükség esetén bekapcsoljuk a lányokat a szuperligás küzdelmekbe. Az utánpótlás-korosztályokkal is kiváló munka folyik, tehát bizakodva tekinthetünk a jövőbe — zárta a beszélgetést Juhász Antal.

A fiatalokkal még folyik a munka, majd a jól megérdemelt nyári pihenő után, augusztus elején megkezdődik a felkészülés a következő idényre.

Az U13-as országos bajnokságon négy érmet szerzett asztaliteniszezők és edzőik (Facebook)

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..