home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Apró örömök teszik boldoggá az évet
Fehér Márta
2022.12.30.
LXXVII. évf. 52. szám
Apró örömök teszik boldoggá az évet

Bár véget értek az idei karácsonyi ünnepek, és már mindenki a szilveszterezésre készül, a megmaradt mákos és diós bejglit, illetve lekváros linzereket, zserbót majszolva érdemes hátradőlni a karosszékben, s egy kicsit visszapillantani, milyen jó kis meghitt, avagy pörgős élményekkel gazdagodtunk. Aki járt a zentai Karácsonyi Kavalkádon, érti, mire gondolok.

Ki az Olaszországból hiányzó hideget, ki a forró kürtőskalácsot, a szalmaalagutat, a forralt bort, a mézes pálinkát vagy a zamatos gyümölcsteát, ki a pónilovaglást vagy a városnéző fiákerezést, ki az egyedi kézművestermékeket, ki a jótékonyságot, a jó beszélgetést, az akusztikus koncerteket, a betlehemezőket, ki a lüktető forgatag izgalmát, a körhintát, a csillogó díszeket és a fénylő karácsonyfát, ki a háttérben a kivilágított városházát, ki a Tisza-partra kiszüremlő ünnepi zsibongást, a gyermekkacajokat, a felnőttek önfeledt mosolyát vitte haza magával a zentai karácsonyi vásárról.

— Az emberek élvezik ezt a forgatagot, minden napra igyekeztünk programot szervezni. A kora délutáni órákat a hagyományoknak, a hagyományápoló csoportoknak szenteljük, mindennap két-három betlehemes csoport érkezik, de nemcsak itthonról, hanem a környékről is a majdnem egy évtizedes múltra visszatekintő betlehemes találkozóra. A kora esti órákban egy-egy akusztikus koncerttel kedveskedtünk a kint fagyoskodó embereknek. Egy helyi vállalkozó támogatásával az idén sikerült megvalósítani a régi álmunkat, hogy berendezzünk egy kis gyereksarkot. A kézművesutca sokak kedvence, mi pedig figyelünk arra, hogy valódi értékeket kínáló árusoknak adjunk teret évről évre — sorolta Laskovity Kornél, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetének igazgatója, és hozzátette, január 4-én a Stevan Sremac Szerb Kulturális Központ szervezésében hasonló ünnepi hangulatban lehet majd részük a zentaiaknak a pravoszláv karácsony alkalmából, bár az év első forgataga egynapos lesz, nem pedig többnapos, mint a decemberi.

A zentai Rotary Club tagjai a szociális gondozóval összefogva a szegény családban élő gyermekek téli csomagjára gyűjtöttek a vásáron.

— A felnőtteknek krampampulival, a gyerekeknek gyümölcsteával, a legkisebbeknek pedig szaloncukorral kedveskedünk — mutatta a kínálatot Sándor József elnök. — Az emberek adakoznak, jó szívvel köszönünk minden adományt. Nagyon nehéz év áll mögöttünk, és attól tartok, egy borzalmasan nehéz következő előtt állunk. Én azt kívánom mindenkinek, nemcsak a gyerekeknek, hanem minden polgárnak, hogy egy nyugodtabb, békésebb esztendő köszöntsön ránk, stabilizálódjon ez a forrongó világ és országunkban a gazdasági hullámzás. Remélem, meghallgat bennünket az, aki erről dönt valahol.

Olaszországból érkezett haza szüleihez az ünnepekre Puskás Anikó férjével és kislányával, s önfeledten beszélgetett az ismerősökkel, miközben a gyerekek vidáman szaladgáltak a szalmás alagútban.

— Olaszországban nincs meg ez a hangulat, amely itt, hiszen más az éghajlat, melegebb van, ám ott is hatalmas karácsonyi vásárt tartanak a tengerpart mellett. De az nem az igazi, kell a hideg a karácsonyhoz, nekem így a szép, amikor egy kicsit fázunk, a leheletünk meglátszik a levegőben, és kell a füst illata. Mindig mondom édesanyámnak, a téli füst illata önmagában felkelti bennem az ünnepi hangulatot, a gyerekkoromra emlékeztet, és ez kint, külföldön, nincs, nem éreztem soha. Számunkra ez egy nagy szenzáció, évről évre szebb a karácsonyi vásár. A férjem is meglepően pozitívan vélekedett a rendezvényről, és mondta is, ahhoz képest, hogy Zenta milyen kicsi városka, nagyon sok lehetőséget kínál az ünnepre hangolódóknak, szép élményeket gyerekeknek és felnőtteknek. Négyéves lányomnak a kürtőskalács, a szalmabálás alagutas gyerekkuckó és a körhinta, valamint a póniló a kedvence.

— Legyen egy picikét jobb jövőre, mint az idén, mindenkinek boldogabb — fogalmazta meg újévi kívánságát Szántó Szilágyi Elvira, a kis gyapjas agyagbárányairól és férje ördöglakatjairól ismert Kézműves boltocska tulajdonosa. — Kézművesekként nem panaszkodhatunk, jól alakult az év, nagyon sok rendezvényt tartottak a környékünkön. Reméljük, jövőre is ugyanígy lesz, mindegyik megmarad. Mindenhol el lehet adni valamit, valamin mindig megakad az emberek szeme, legalább egy apróságon, ünnepi ajándékként gyerekük, saját maguk vagy családtagjuk, rokonuk, ismerőseik, barátaik számára. A Karácsonyi Kavalkád évről évre szebb, díszesebb, fénylőbb, az emberek sétálnak, vásárolgatnak, beszélgetnek, mindenki jókedvű, ez a lényeg.

— Szerény vagyok, csak ekkora forgalom meg ennyi kuncsaft maradjon a következő évben, amennyi volt ebben, nem is kérek semmi mást — vágja rá kérdésemre Emina Ciganović. Hűtőmágneseket, apró ajándékokat, karácsonyi díszeket, hógömböket, zentás szuveníreket kínál. Elmondja, tizenhárom éve foglalkozik kézművességgel, saját vállalkozást működtet, melyből meg lehet élni, termékei közismertek, és vevői tudják, milyen értéket képvisel. 

— Elsősorban békességet és szeretetet kívánok 2023-ra — kéri a füvesasszonyként közismert Mihók Szilvia, aki tevékenységének és termékeinek köszönhetően egész évben rengeteg időt tölt a természetben, ami mindig feltölti. — A többi majd alakul, hiszen minden egyéb attól függ, az ember mennyire igényes. Én nem kívánok milliókat meg milliárdokat, csupán annyit, hogy szolidan éljünk, ez pedig 2022-ben is megvolt.

A varázslat jövőre is folytatódik, de nem csak a Karácsonyi Kavalkádokon és a fesztiválokon — merjük és akarjuk észrevenni a szépet, a jót körülöttünk.

Fényképezte: Fehér Márta

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..