home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Anyanyelvünk gondolkodásunk gyökere
B. G.
2016.06.06.
LXXI. évf. 22. szám
Anyanyelvünk gondolkodásunk gyökere

Összesen 46 iskolából 94 tanuló vett részt vasárnap délelőtt a 21. köztársasági magyar nyelvi és nyelvhelyességi versenyen, őket pedig 55 mentor készítette fel és kísérte el a megmérettetésre. A verseny szervezője a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola és az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke volt.

Weiss Vesna, a házigazda iskola igazgatója köszöntő beszédében rámutatott arra, hogy várhatóan a verseny döntőjén jelen lévő versenyzők lesznek majd az anyanyelvápolás jövője Vajdaságban.

Nyilas Mihály tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár üdvözlőbeszédében kiemelte, a magyar nyelv ismerete nélkül sem a tanulás, sem a személyiség kibontakoztatása, sem közösségünk megmaradása nem lehet eredményes.

— Ezért mindannyiunk közös érdeke, hogy a magyar nyelv tanítására kellő figyelmet szenteljünk, és támogassuk azokat a tanárokat, akik itt vannak most, akik ebben a munkában részt vesznek — mondta Nyilas, aki külön megköszönte a felkészítő tanárok munkáját és a diákok kitartását.

Dr. Csányi Erzsébet, a magyar tanszék vezetője arról beszélt, hogy anyanyelvünk végigkísér életünkön, mindennap formáljuk, minden élettevékenységünk hozzá kötődik, hiszen gondolkodásunk gyökere, és tőlünk is függ, hogy ez a gondolkodás milyen színvonalú.

— A tantárgyversenyek királynője az anyanyelvi verseny, hiszen a többi tantárgy is kötődik a nyelvhez, nincs olyan tudományos diszciplína, amelyből ki lehetne lúgozni a nyelv szerepét. Legyünk büszkék a csapatra, amely jelen van, a diákokra, akik virtusszintre jutottak az anyanyelv ápolásában, és amikor a teszteket töltik ki, ebbéli kiválóságukat bizonyítják — mondta.

Nyilas Irén oktatási tanácsos köszönetet mondott a Széchenyi István Általános Iskola igazgatójának, aki elődeihez hasonlóan rendkívüli erőfeszítéseket tett, hogy megszervezze a versenyt.

— Fontos, hogy szakavatott emberek készítették el a tesztlapokat, ebben társ volt a magyar tanszék minden tanára. Külön megemlíteném Láncz Irént, aki kiharcolta, hogy a 7. és a 8. osztályosokon kívül az 5. és a 6. osztályosok is részt vehessenek a versenyen — mondta a tanácsos, aki sajnálattal állapította meg, hogy egyre kevesebb a részvevő, ezért arra kérte a jelen lévő diákokat, hogy a megmérettetésen való szereplésen túl egyúttal a verseny hírvivői is legyenek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..