home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Anyanyelvápoló csoportok bemutatkozása
Kónya-Kovács Otília
2022.06.06.
LXXVII. évf. 22. szám
Anyanyelvápoló csoportok bemutatkozása

Muzslyán tartották meg a XXII. Vajdasági Suliszínház Fesztivál elődöntőjét, melyre 12 anyanyelvápoló csoport érkezett, és összesen 90 gyerek mutatkozott be a színpadon.

A homokréviek Tarbay Ede Tanulságos jelmezbál című darabját vitték színre Szirák Katalina tanárnő rendezésében, az ürményháziak Herczeg Ferenc Az esernyő című darabjával léptek fel, Móricz Elvira rendezésében. A beodrai csapat Szirák Katalina Az új fiú című darabját játszotta, a szerző volt a rendező is. Az erzsébetlaki Fantasztikus Négyes nevű nagycsoport Urbán Mária rendezésében mutatta be Rajko Jovcsevszki Április vitéz és Március anyó (hercegnő) című darabját. A törökbecsei Csillagok nevű csapat Döbrentey Ildikó A három szivárvány című előadását mutatta be Erős Molnár Angéla rendezésében, míg a titeli csoport Varga Géza Mit csinál a macska című darabjával szerepelt, melyet Urbán Mária rendezett. A bókai nagycsoport Miroslava Sretenović Születésnapi ajándék című darabjával mutatkozott be, Molnár Urbán Éva rendezte. A muzslyai IV. 4 osztályközössége saját darabbal szerepelt, Egy nap a suliban címmel, az előadást közösen rendezték, Tóth-Lendvai Heléna tanítónő vezetésével. A nezsényi csoport Molnár Urbán Éva rendezésében Melania Pavlovics Reggeli beszélgetések című darabját játszotta, míg a Nagybecskereki Oktatási Központ Csipet-csapata Donkó László A csizmáskandúr című művét vitte színre, Tóth-Lendvai Heléna rendezésében. A maradékiak Kovács Hargita Mobilmánia című darabját adták elő Verebélyi Veronika SMeSék, telefonTos dolgaink című műve alapján, a módosiak pedig Nothof Károly Viharos reggel című darabját mutatták be Molnár Urbán Éva rendezésében.


A csizmáskandúr

Hogy a zsűri hogyan értékelte a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében a XXII. Vajdasági Suliszínház Fesztivál elődöntőjén látott darabokat, azt Jódal Rózsa mondta el.

— Tizenkét népes csoport jött el, és sok meglepetést szereztek. Még azok is, akik most tanulják a nyelvet. Például egy olyan gyereket is jutalmaztunk, akinek nagyon jó volt a játéka, beleélte magát a szerepébe, de érződött a rossz kiejtése, hiszen most tanulja a nyelvet, viszont nagyon igyekezett, bátran játszott. Nagyon sok diákszínjátszót díjaztunk. Volt, akit a beszédéért, mást a játékáért, de valamennyin érződött, hogy sokat foglalkoznak velük. Van, aki most kapcsolódott be először a fesztiválba, nála egyelőre még jobban érződik az idegenség. Rengeteg jó ötlet valósult meg — például bemutatták, hogy a mobiltelefonok elrontják a gyerekek együtt töltött idejét, hiába jönnek a társak, hogy játsszanak, a másik csak nyomkodja a készülékét, ám amikor elteszik, vidáman foglalkoznak egymással. Tehát aktualizálták a témákat, sokszor az oktató javaslatára, de alkalmanként ők maguk is. Néhányszor el is mondták, hogy az osztály együtt készítette el a darabot — például az egyik továbbjutó előadás esetében is, mely arról szólt, hogyan készülnek a gyerekek a Suliszínházra. A produkciók annyira jók voltak, hogy két csoport is továbbjutott a gálára: az ürményháziak és a muzslyaiak csapata, a negyedikesek.


Ürményháziak a színpadon

A IV. 4 osztálytanítója, Tóth-Lendvai Heléna elmondta, nagyon örül, hogy a gyerekek sikerrel jártak.

— Nagyon meglepődtem, és tiszta szívből örülök ennek az eredménynek, hiszen nagyon nehezen kezdtünk neki a színdarabnak. Viszont engedtem a gyerekeknek, hogy beleszóljanak, hogy álmodozzanak, mit is szeretnének játszani. Ez egy nagyon összetartó kis csapat, mely már az első osztálytól együtt játszik a színpadon. Ez alkalommal az volt az ötletük, hogy mindenki a saját személyiségét alakítsa — vázolta fel a siker titkát a tanítónő.


A muzslyai negyedikesek produkciója

A gyerekek pedig önfeledten szerepeltek. Mint mesélték, egy kicsit izgultak az elején, de aztán belejöttek az előadásba, a félénkebbek inkább a szövegre, mozgásra összpontosítottak, szinte kizárták a külvilágot. Sok gyakorlás előzi meg a fellépést, mondták a gyerekek, és az nem is kérdéses, hogy mindenki a maximumot próbálta nyújtani. Volt, aki egy kicsit szégyellte magát a romantikus szerepéért, viszont azon is túltette magát, és önmagát adta. Az ürményháziak pedig két-három esernyőt is tönkretettek, mire elkészült a darab, de élvezték a munkafolyamatot, és voltak, akiknek két-három szerep is jutott.

Hogy jó móka volt az idei Suliszínház muzslyai elődöntője, az nem vitás. Mindenki egy szép élménnyel tért haza, hiszen végignézték egymás darabjait, hogy aztán tanuljanak is a másiktól.


Csoportkép

Fényképezte: Zsáki Ervin

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..