home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Anna-napok
Tóth Péter
2015.08.10.
LXX. évf. 31. szám
Anna-napok

Több mint egy hétig tartó rendezvénysorozat előzte meg Kishegyesen a búcsút, mely minden évben a falu egyik legnagyobb ünnepe. Színházi előadások, zenei, népzenei és népdalestek, komoly- és könnyűzenei koncertek, sportversenyek, lovas felvonulás, lovas bemutató, harcművészeti bemutató, kiállítások, kirakodóvásár és ünnepi kavalkád — mindez része volt Kishegyesen az Anna-napok rendezvénysorozatnak.

Július 17-én Anna-napi asztalitenisz-tornát tartottak az iskola tornatermében. A gyermek kategóriában meghirdetett megmérettetésre meghívták a moholi, topolyai, bácsfeketehegyi és adai versenyzőket. Július 21-én egy könyvbemutató következett a tűzoltóotthon zsúfolásig megtelt nagytermében. Kishegyes vallási életét mutatja be dr. Szőke Anna A lélek és a valóság kapcsolata című könyve. A néprajzi jellegű kiadvány szerzője egyúttal az Anna-napi programok megálmodója. 1994-ben ő szervezte meg először a rendezvénysorozatot, korábban csupán a búcsú napját ünnepelték meg a faluban. A Tanyaszínház előadása is színesítette az Anna-napok programját. A Hegyalja utcában, a Dombos Fest helyszínén július 23-án mutatták be A bor című előadást. Gárdonyi Géza alkotói tevékenységének egyik meghatározó darabjára nagyon sokan voltak kíváncsiak Kishegyesen. Másnap már a topolyai Mara Amatőr Társulat vendégszerepelt. Tasnádi István Finito, avagy a magyar zombi című vígjátékát Körmöci Petronella rendezésében láthatta az ismét szép számban megjelent közönség.

A búcsút felvezető rendezvénysorozaton a kishegyesi amatőr festők alkotásaiból összeállított tárlatot is megtekinthették az érdeklődők. A tekintetünket simogató, különböző technikákkal készült tájképek, csendéletek, portrék bizonyítják, hogy a faluban továbbra is nagyon sok tehetséges ember él és alkot. Július 25-én, a búcsút megelőző szombat este a színházteremben Kishegyes, Bácsfeketehegy, Szeghegy és Tápé települések művelődési egyesületének közös zenés-táncos műsorát tekinthette meg a közönség. A szeghegyi Njegoš Művelődési Egyesület néptáncosai, a bácsfeketehegyi tamburások és citerások Török Noémi népdalénekessel, a tápéi Nosztalgia Néptáncegyüttes Szvobodáné Piacsek Ilona vezetésével, a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület keretében nemrég megalakult Rezeda asszonykórus Borsodi Patyerek Orsolya vezetésével mutatkozott be, feledhetetlen élményt nyújtva a jelenlevőknek. A nyugdíjasotthonban szombaton Anna-napi nyugdíjasbált tartottak.

Vasárnap a Szent Anna-templomban ünnepi szentmisét celebráltak. Ennek keretében tartották meg a kenyérszentelőt is. Délután a Fő utcán keresztülhaladó lovas felvonulást lovas bemutató követte az Endukas lovasegyesület jóvoltából. Következett a középkori táncok bemutatója, a lovagi torna és a középkori harcművészeti bemutató. A zentai Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület tagjai újfent látványos bemutatót tartottak. Ezúttal is színvonalas repertoárral kedveskedett a közönségnek a szabadkai fúvós zenekar a Művelődési Ház előtti téren. Fellépése már évek óta nagyon kedvelt zenei része az Anna-napi programoknak. Az Anna-napok rendezvénysorozatnak emellett több helyszínen számos fellépője volt még: Ady és Tiffany, Zvonko és barátai, az Azzurro band, a Popcorn együttes, a SKAgetHER együttes, DJ Lui, DJ NIA EVEN, valamint Bódi Guszti és Margó.

A kishegyesi Szent Anna-templomot 1788-ban szentelték fel. Ezért mondhatjuk, hogy már évszázadok óta a falu egyik legjelentősebb eseményének számít a búcsú, melyet minden évben a július 26-ához, azaz a Szent Anna napjához legközelebb eső vasárnapon tartanak meg. Különleges varázsa van ennek az eseménynek, hiszen ezen a napon már hagyományosan hazatérnek mindazok, akik itt születtek, de már nem itt élnek, valamint azok, akik valamilyen módon kötődnek Kishegyeshez. Aki már belekóstolt a kishegyesi búcsú hangulatába, az tudja, hogy misztikus, szórakoztató és egyúttal megható élmény is.

Az idén a helyi közösség aktivistái mellett a civil szervezetek is nagy szerepet vállaltak a rendezvénysorozat megszervezésében. A Nők Kishegyesi Fóruma, a Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesülete, a Kishegyesi Nyugdíjas-egyesület és annak különféle szakosztályai, a Dombos Asztaliteniszklub, az Endukas Lovasklub, a Kishegyesi Hagyományőrző Egyesület, Kishegyes Község Ifjúsági Irodája, az Eco Enjoy Polgárok Egyesülete, valamint a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület munkáját dicséri, hogy az idén is ilyen gazdag programkínálata volt az Anna-napok rendezvénysorozatnak, melyben mindenki megtalálhatta a neki való tartalmakat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..