home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Angolról franciára
Talpai Lóránt
2021.01.21.
LXXVI. évf. 3. szám
Angolról franciára

Kell-e az angol nyelv az EU-ban? — Végleg elvették Hargitától a Békás-szorost — Kormányválság Olaszországban

Kell-e az angol nyelv az EU-ban?

Clément Beaune francia EU-ügyi miniszter szerint a brexit után érthetetlen lenne, ha az Európai Unió még mindig ragaszkodna az angolhoz mint informális hivatalos nyelvhez. A politikus inkább többnyelvi pluralizmust szorgalmaz. Nagy-Britannia kilépésével az Európai Unióban csak két kis tagállam maradt, ahol — egy másik nyelv mellett — az angol is hivatalos: Írország és Málta. A két ország miatt tehát az angol nyelv a brexit után sem kerül ki az Európai Unióból. A közösségben viszont, ahol hivatalosan persze mind a 27 tagállam nyelvét elismerik, ma is az angol (és részben a francia) nyelv az informálisan meghatározó. Ez ellen szeretne tenni a francia EU-ügyi miniszter, aki szerint ma valójában egy „tört angol” a hivatalos nyelv, elvégre az említett máltaiak és írek kivételével senki sem anyanyelveként beszéli az angolt. Ha tehát ez egy eleve tanult nyelv minden európai számára, akkor itt lenne az idő, hogy más nyelvek elsajátítására is ösztönözzön a közösség.

 

Végleg elvették Hargitától a Békás-szorost

A Ploiești Táblabíróság elutasította a Hargita megye és Gyergyószentmiklós által benyújtott perújítási kérelmet, ezzel pedig véglegessé vált a Gyergyószentmiklós és Almásmező (Bicaz-Chei) határperében hozott jogerős ítélet, mely a Neamț megyei félnek juttatta Románia egyik leglátványosabb szurdokvölgyét. Az ítélet szerint a bírák azt is elrendelték, hogy Hargita megye és Gyergyószentmiklós 8000 lej perköltséget fizessen Almásmezőnek. A Kárpátok egyik és másik oldalán fekvő települések határperében tavaly júniusban úgy hozott jogerős ítéletet a Ploiești Táblabíróság, hogy a perből kizárták Hargita Megye Önkormányzatát. Borboly Csaba, a testület elnöke akkor annak a gyanújának adott hangot, hogy azért zárták ki őket, hogy a bíráknak ne kelljen figyelembe venniük azokat a „százszázalékos bizonyítékokat”, amelyeket a Hargita Megyei Tanács nyújtott be a pereskedés során. Az RMDSZ-es politikus mindezt azért tartotta törvénytelennek, mert több jogszabály is előírja, hogy a megyék határtelepüléseinek határvitáit a megyei önkormányzatok bevonásával kell rendezni. A székelyföldi önkormányzatok erre hivatkozva kérték a perújítást, és ezt utasította el ítéletében a Ploiești Táblabíróság.

 

Kormányválság Olaszországban

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök azonnali lemondását sürgette a Matteo Salvini nevével fémjelzett jobbközép oldal azután, hogy a Matteo Renzi vezette legkisebb kormánypárt, az Élő Olaszország visszavonta minisztereit, és ezzel kormányválságot idézett elő, miközben az Öt Csillag Mozgalom a Contéval való folytatás mellett állt ki. Salvini kijelentette, az olaszoknak a „tehetetlen és a lemondás szélén táncoló” kormány helyett az egészségre, a munka és az oktatás további szavatolására van szükségük. A jobbközép koalícióhoz tartozó Liga párt, a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) és a Silvio Berlusconi elnökölte Hajrá, Olaszország! nyílt levélben sürgette az államfő fellépését a belpolitikai stabilitás minél gyorsabb helyreállítása érdekében. Matteo Renzi pártja két miniszterével és egy államtitkárával közösen jelentette be az Élő Olaszország (IV) kilépését a 2019 szeptemberében született második Conte-kormányból. Renzi hangsúlyozta, hogy a válságot nem az Élő Olaszország robbantotta ki, hanem Giuseppe Conte, aki képtelen volt arra a „minőségi ugrásra”, amelyre az országnak jelen pillanatban szüksége van.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..