home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Angel Dreams Expo
Szakáll Laura
2021.11.02.
LXXVI. évf. 43. szám
Angel Dreams Expo

A kismamákat, az újdonsült és a leendő anyukákat támogatja a szabadkai Anahitas. Az egyesület egyik legjelentősebb célja a szülésre való testi és lelki felkészítés. A várandósság alatt fontos, hogy a kismama aktív maradjon, így terhestornát is tartanak az érdeklődőknek, valamint a helyes étrend összeállításában is számíthatnak a szakértőkre az anyukák. Az egyik legnagyobb rendezvényük az Angel Dreams Expo, melyen a szórakoztató programok mellett szakmai előadásokat is hallgathatnak a résztvevők.

A negyedik szabadkai expo iránt sokan érdeklődtek, a gyerekek az arcfestést, a sok játékot, valamint a bohóc produkcióját élvezték a legjobban.

— A családtervezéstől a szülésig, az azt követő regenerálódási időszakban, a gyermeknevelésben, mindenben segítséget nyújt az Anahitas — mondja Kunyi Farkas Klaudia szülészeti-nőgyógyászati nővér, kismamatorna-szakoktató, az egyesület alapítója és elnöke. — Lassan öt éve működik az Anahitas. Ez az én fejemben született meg. Szülésznőként dolgoztam a kórházban, néhány évet magánpraxisban is, és közben rájöttem, hogy mi az, ami hiányzik a várandósoknak, az anyukáknak. Az öt év alatt sok minden kifejlődött. Van kismamatorna, kismamaiskola, működik a szülésfelkészítő, és pszichofizikai felkészítést is végzünk. Mindenki megtalálhatja azt, ami számára a leginkább megfelel. Miután a hölgyek megszülnek, baba-mama tornára jöhetnek hozzánk, valamint női torna is van, és a szülés utáni regenerálódásban is kaphatnak segítséget. Széles körűek a programjaink, a felsoroltak mellett előadásokat is tartunk. Mivel a közösségünk, hála istennek, évről évre nagyobb, követjük az igényeket. Fontos rendezvényünk az expo, melyre babákat, kismamákat és családokat várunk. A negyedik ilyen eseményünket már jobban meg tudtuk szervezni, az előadások mellett volt kiállítás és sok érdekes program, például babamászóverseny, babafotózás. Év közben is több alkalommal szervezünk kismamasulit, magyar és szerb nyelven. A legfőbb célom, hogy a kismamák szüléssel és anyasággal kapcsolatos negatív érzelmeit lecsökkentsük vagy teljesen megszüntessük. Testileg és lelkileg is felkészülünk közösen a szülésre. Számtalan témáról beszélünk. A kismamák el sem tudják képzelni, milyen lesz a szülés, félnek tőle, a vele járó fájdalomtól, az ismeretlentől. Igyekszem őket felkészíteni, elmondani, mi az, ami esetleg történhet. A lehetséges komplikációkat is megemlítjük, hogy arra is fel tudjanak készülni. Sőt, a szülés utáni időszakról is szoktam beszélni, mert mindenki a szüléstől fél, de hogy mi van utána, arról nem sokan beszélnek. A szülés egy-két nap alatt lezajlik, utána jön a regenerálódás folyamata, mely kihívásokkal teli. A szülőség sokkal nagyobb felelősség, illetve sokkal nehezebb is, mint a szülés. Ebben is segítünk, kérdezhetnek, ha pedig nem tudom valamire a választ, akkor a szakértőink is rendelkezésre állnak. Nagyon szeretnénk jövőre is megszervezni az expót, és új programokat is tervezünk. Ha bárkinek van kérdése, vagy valamiről szívesen hallana, akkor itt vagyunk, hiszen mi a közösség érdekeit tartjuk szem előtt — hangsúlyozta Kunyi Farkas Klaudia.


Kunyi Farkas Klaudia

— Eljöttem szétnézni, mert anyukám jár ide tornázni. Nemrég született kisbabám, meg van egy idősebb kisfiam. Szeretnék ismerkedni kismamákkal, az előadásokat is meghallgatom. Fontos a barátkozás az újdonsült anyukák számára, mert tudunk egymásnak segíteni, a felmerülő gondokat is meg tudjuk beszélni. Itt a többségünk magyarul beszél, és nekem ez fontos — emelte ki Ivanisevity Klaudia.

Vígi Zsoldos Zsaklina anyatejes ékszereket készít. Munkáit az érdeklődők az expo részeként megszervezett kiállításon és vásáron is megtekinthették.

— Ez mind egyedi ékszer. Az anyukák, akik szoptatnak, megrendelik tőlünk. Elküldik a tejüket, mely feldolgozva epoxigyantába kerül, így készülnek az ékszerek. Medálokat és sok mást is gyártunk, az anyukák képzelete határtalan. A legtöbbször ők inspirálnak, ők azok, akik mindig mást kérnek, valami újat szeretnének. Így bővül a kínálatunk, gyűrűt is kínálunk, karkötőink is vannak, de emlékékszereket is előállítunk, mert nem mindenki szeret ékszert viselni. Kulcstartót is csinálunk, valamint macit, angyalszívet is lehet rendelni tőlünk, ezek a gyermekeknek ajándékozhatóak.


Vígi Zsoldos Zsaklina

Az expóra látogatók a mosható pelenkákkal is megismerkedhettek. Kossányi Debóra kényelmes és praktikus textilpelenkákat varr. Ezek elsősorban a babának tesznek jót, mivel természetes anyagból készülnek.

— Nincs bennük semmilyen vegyszer. A baba bőre természetes anyagokkal érintkezik, és számára ez sokkal jobb, mint a papírpelenka, melyben vegyszeres golyó, zselé is van. Úgy vannak elkészítve a mosható pelenkák, hogy szellőznek, annak ellenére, hogy meggátolják a nedvesség kiszivárgását. Így nem fog befülledni a baba bőre. Ha más aspektusokat is megvizsgálunk, ez környezetbarát megoldás, az eldobható pelenkából ugyanis másfél tonna veszélyes hulladék termelődik a pelenkás korszak alatt. Egy mosható készlet 24—30 darabból áll, ez jóval kisebb környezetszennyezés még úgy is, hogy ezeket a mosógépben mossuk.


Kossányi Debóra

Az Angel Dreams Expón két magyar és két szerb nyelvű előadást hallhattak a családok. Szó volt a szülés első jeleinek felismeréséről, a sikeres szoptatásról, a szülés utáni fogamzásgátlásról és a menstruációról, valamint a szülésélmény lelki megközelítéséről is.

A rendezvényt Szabadka Városa, Vajdaság Autonóm Tartomány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

Fényképezte: Szakáll Laura

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..