home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Andorrában került horogra az olimpiai bajnok...
KISIMRE Ferenc
2010.01.20.
LXV. évf. 3. szám
Andorrában került horogra az olimpiai bajnok...

A 90-es évek eleje: amikor még a siker dicsfénye fürösztötte az olimpiai bajnokot.Egy ország rajongott érte. A fiatalok eszményképe volt a mindig mosolygós, jóképű, csibészségekre is képes olimpiai bajnok. Talán senki, de különösen az idősebb generáció semmiképpen sem felejti el azt a pilla...

A 90-es évek eleje: amikor még a siker dicsfénye fürösztötte az olimpiai bajnokot.

Egy ország rajongott érte. A fiatalok eszményképe volt a mindig mosolygós, jóképű, csibészségekre is képes olimpiai bajnok. Talán senki, de különösen az idősebb generáció semmiképpen sem felejti el azt a pillanatot, amikor Farkas Péter az 1992-es barcelonai olimpiai játékokon a dobogó legmagasabb fokán állva várta, hogy tiszteletére eljátsszák magyar himnuszt és az árboc tetejére felvonják a piros-fehér-zöld nemzeti lobogót. Az olimpiai bajnok kötöttfogású birkózó örömtől sugárzó arccal vette át az aranyérmet, majd a fogai közé vette, beleharapott, és hamisan a kamerába kacsintva mondta: igazi... Azután könnyes szemekkel figyelte, amint nemzeti imánk eljátszása közben felhúzzák a trikolort, majd szinte tánclépésben, ugrálva, örömének szabad utat engedve ment végig az őt éltető tribün előtt.
Ezeket a pillanatokat csaknem 18 évvel ezelőtt rögzítette a kamera. S hogy mi minden történt az eltelt csaknem két évtized alatt, arról az alábbiakban kaphatunk -- csöppet sem szívderítő -- képet. A spanyolországi siker után az olimpiai győzteseknek kijáró szokásos kitüntető meghívások, díjak, elismerések következtek, a birkózószőnyeg valamelyest háttérbe szorult. Az eredmények sem jöttek már olyan szinten, mint az előző években. A korábbi kétszeres világbajnok (1990, 1991) és egyszeres Európa-bajnok (1991) utoljára 1996-ban lépett szőnyegre a würzburgi kontinensviadalon, ahol bronzérmet szerzett a súlycsoportjában, 82 kilogrammban. Azután semmi hír róla, teljesen visszavonult, a sport- és bulvársajtó sem foglalkozott vele behatóbban.
Kivételt képezett a 2001-es kisebb ''balhé”, amelyet látszólag ártatlan eset váltott ki: Budapesten szabálytalan parkolás miatt el akarták szállítani a kocsiját, Farkas ezt észrevette, agresszív módon lépett fel az őt igazoltatni szándékozó rendőrrel szemben, a rendőrségre kísérték, őrizetbe vették. Ügyét a Fővárosi Bíróság tárgyalta, ekkor két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Természetesen ezt nem kellett leülnie, hiszen később nem követett el semmilyen törvényszegést, vétséget, közúti balesetet sem.
A fenti megállapítás azonban csak a 2004. esztendőig érvényes. Az olimpiai bajnok, Károly nevű testvérével és egy harmadik társával egyetemben marihuánatermesztésbe kezdett. Fővárosi, XVIII. kerületi családi házukban egy hipermodern felszerelésekkel ellátott telepet rendeztek be, amely -- a szakértők egybehangzó véleménye szerint -- olyan profi szellőztető- és világítóberendezésekkel volt ellátva, amilyen csak a nagyban és valóban hozzáértő ''termesztők” esetében tapasztalható. Mindhármukat letartóztatták, a bíróságon viszont felmentették a birkózóbajnokot és társait is. A Fővárosi Bíróság azonban új eljárást rendelt el, majd a bizonyítási eljárás után -- 2008-ban -- ítéletet is hozott, amely mindhárom elkövetőt elmarasztalta: Farkas Péter hét év fegyházbüntetést kapott, testvére, Károly is ugyanennyit. A testvér az utolsó szó jogán kérte olimpiai bajnok fivérének a felmentését, hangsúlyozva, hogy Farkas Péternek semmi köze az ügyhöz, mindössze annyi, hogy az övé volt az ingatlan. Egyébiránt a volt birkózó is mindvégig ezt hangsúlyozta a bizonyítási procedúra során.
Kisétáltak a bíróság épületéből...
Ekkor került sor egy olyan esetre, amely szinte példátlan a magyar bűnügyi történelemben. A tárgyalás után következett az ítélethirdetés, közte rövid szünet. A Farkas fivérek a tárgyalóteremből a toalettre távoztak, onnan pedig egyszerűen kisétáltak az utcára, és nyomuk veszett! A bíróság közben (nélkülük!) kihirdette az ítéletet: Farkas Pétert, Károlyt 7-7 évre, harmadik társukat pedig 2 év fegyházra ítélték.
A rendőrség óriási erőkkel kezdett nyomozni a két testvér után, aminek részben meg is lett az eredménye: másnap egyik Pest környéki településen, Vecsésen, Károlyt elfogták. Az olimpiai bajnok birkózónak azonban nyoma veszett... Sokáig Budapesten keresték, de ahogyan múlt az idő, egyre világosabbá vált, hogy Farkas Péter külföldre szökött, ezért nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene.
Thaiföld, Spanyolország, Andorra
Mint ahogyan ez jó magyar szokás szerint lenni szokott: a média azonnal lecsapott a témára, és jobbnál jobb tippeket adott a (bulvár)hírekre éhes olvasónak, hallgatónak, nézőnek. Egyesek tudni ''vélték”, hogy az egykori sportcsillag a messzi Thaiföldön tartózkodik, méghozzá barátnője társaságában. Mások ezt kiegészítették azzal, hogy egy ottani thai szépséggel látták valamelyik éjjeli mulatóban. A képtelenségek csimborasszóját vonultatták fel a múlt évben ezek a hírközlő eszközök. Persze, volt egy olyan körülmény, amely valamelyest alátámasztotta a thai-feltételezéseket: Magyarországnak nincs kiadatási egyezménye az ázsiai országgal, így azután a ''nehéz fiúk” némelyike valóban itt talál magának ideig-óráig menedéket.
A rendőrség azonban mindenekelőtt Európára összpontosított. Jól tette. Hiszen előbb Spanyolországban (pontosabban Valenciában) bukkant a nyomára Farkas Péternek, majd rövidesen Andorrában fedezték fel, ahol élettársával akart találkozni. A magyar bűnüldöző szervek kapcsolatba léptek spanyol és francia kollégáikkal, majd a miniállam hasonló szerveivel is, így azután alig egy nappal a karácsonyi ünnepek után az egykori olimpiai bajnok már a rácsok mögül szemlélhette a körülötte zajló eseményeket.
Most úgynevezett kiadatási letartóztatásban van, s a magyar államnak 40 napon belül kérnie kell a hét évre ítélt Farkas kiadatását. A jelek szerint ez előbb is megtörténik és akkor hazaszállítják Magyarországra, ahol megkezdi büntetésének letöltését.
Éppen a fentiekkel kapcsolatosan hangzott el egy érdekes jogi szakértői vélemény is a közelmúltban. Tudniillik az elítélt védőügyvédje szerint Farkas Péternek nem kell a kiszabott büntetésénél többet letöltenie, hiszen nem követte el a fogolyszökés bűncselekményét! Ez csak akkor történhetne meg, ha a sportember a büntetésének a végrehajtása közben szökik meg a büntetés-végrehajtási intézményből! Így pedig (az előzetest leszámítva) ''alig” marad már hátra öt és fél év az egykori sikerembernek.
Mindenesetre ehhez nyilvánvalóan lesz még hozzáfűznivalója a honi büntető törvénykönyvben jártas más szakembereknek is...

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..