home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Amit a pocakos masszázsról tudni kell
LACKÓ VARJÚ Sára
2014.03.05.
LXIX. évf. 10. szám
Amit a pocakos masszázsról tudni kell

A kilenc hónap alatt a kismamáknak jobban oda kell figyelniük magukra, hogy óvják és védjék a bennük fejlődő magzatot. Ezért aki áldott állapotban masszázst szeretne, jól fontolja meg, kihez megy terápiára, mert egy rossz masszázs nemcsak a mamának, de a babának is árthat. Arról, hogy a terhesség alatt folytatható-e az effajta kezelés, Húros Kornélia masszőrt, gyógytornásztechnikust kérdeztük.

A masszázsnak a „wellness-érzésen” kívül az egészségmegőrző szerepe is nagyon fontos. Az sem elhanyagolható tudnivaló, hogy sokan masszíroztatással próbálnak ellazulni, így küzdve a rohanó világ hatásai ellen. A nők különösen a várandósság során vágynak kényeztetésre, amikor nemcsak a fáradt gőzt szeretnék kiereszteni, hanem a felgyülemlett stresszttől is meg akarnak szabadulni. A kilenc hónap alatt a kismamáknak jobban oda kell figyelniük magukra, hogy óvják és védjék a bennük fejlődő magzatot. Ezért aki áldott állapotban masszázst szeretne, jól fontolja meg, kihez megy terápiára, mert egy rossz masszázs nemcsak a mamának, de a babának is árthat. Arról, hogy a terhesség alatt folytatható-e az effajta kezelés, Húros Kornélia masszőrt, gyógytornásztechnikust kérdeztük.

• A talpmasszázs nemcsak kellemes élmény, hanem gyógyító hatása is van. A terhesség alatt is lehet alkalmazni?

— A talpmasszázs során bizonyos pontok stimulálásával testünk minden részére tudunk hatni. A kismamamasszázs kényes, speciális terület, ezért érdemes felkészült, tapasztalt szakemberhez fordulni. A talpmasszázst nem javaslom, mert a várandósság alatt bizonyos pontok masszírozását és némely fogásokat ajánlatos elkerülni.

A stresszoldó hatáson kívül milyen egyéb előnyei vannak a terhesmasz-százsnak?

— Fontosnak tartom kiemelni, hogy csak orvosunk tanácsára látogassunk el ilyen kezelésre. A masszázs kedvező hatásai, hogy a kismama felfrissül, ellazul, vérkeringése javul, és izomzatát is átdolgozzák.

Milyen hátrányai lehetnek?

— A várandós nők testében sokféle változás megy végbe. A terhesség első trimeszterében nem javasolt a masszázs — mert ilyenkor még könnyen elveszíthető a magzat —, és a terhesség utolsó hónapjában is tilos. Ezenkívül vérzés, hasi görcsök, a has korai keményedése és magas vérnyomás esetén is kerülni kell. A masszázs ezeket a tüneteket még intenzívebbé teheti, ami szövődményekkel járhat.

A kismamamasszázs külön műfajnak számít, sok masszőr nem is vállalja el a várandós nők kezelését.

— Ez képzettségtől és tapasztalattól függ. Ha egy masszőr nem vett részt efféle képzésen, vagy nem látott orvosi jóváhagyást, az a legokosabb, ha nem vállalja, hisz nagy felelősséggel jár, és két élet biztonságáról van szó.

Melyik az a testrész, amelyet bátran masszíroztathat a kismama a harmadik trimeszterben?

— A kismamamasszázs a fogások tekintetében nem sokban tér el a hagyományostól, de ilyenkor a masszőr kerüli az erős nyomásokat. A testhelyzet nagyon fontos tényező. Lehet végezni oldalfekvésben, ülve és hanyatt fekve párnák segítségével. Ebben a műfajban (enyhén) masszírozható az arc, a kéz, a hát, a lábszár, csak a talpmasszázs stimuláló hatását kell kerülni.

A kismamák gyakran hátfájással küszködnek. Ha a masszázs nem ajánlott nekik, akkor hogyan enyhíthetik fájdalmukat?

— A hátfájás tornával orvosolható. A speciális gyakorlatok fejlesztik az állóképességet, bizonyos izomcsoportokat rugalmasabbá tesznek, javítják a vérkeringést, csökkentik a fájdalmat. Ettől a kismamák jobban érezhetik magukat, és jobban alszanak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..