home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Amit a páraelszívókról érdemes tudni
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2019.03.19.
LXXIV. évf. 10. szám
Amit a páraelszívókról érdemes tudni

A konyha a lakás lelke, ahol a zamatos ételek készülnek, ám számolnunk kell a gőzzel és az ételszagokkal is, melyek a főzéssel együtt járnak.

Éppen ezért ki kell választanunk a legmegfelelőbb és biztonságosan működő páraelszívónkat. A vásárláshoz sok lényegtelennek tűnő, mégis fontos szempontot is figyelembe kell vennünk, hogy készülékünk jól működjön, és nem mellékesen hosszú életű legyen.

 

SZAG- VAGY PÁRAELSZÍVÓ?

A jól kiválasztott és helyesen beszerelt készülék mindkét feladatot rendesen ellátja. A szag- és páraelszívó feladata a főzés folyamán keletkező zsíros pára és a szag eltávolítása a konyhánkból, valamint meg kell hogy akadályozza a gőz és az erős szagok továbbterjedését a légtérben. Ez nemcsak a lakásunk kellemes levegőjének megőrzése érdekében szükséges, hanem a bútorok védelme végett is. A választás során az is jusson eszünkbe, hogy konyhabútorunk idő előtt tönkremehet, ha túl sok pára éri. Tehát az elszívó nem csak a lakás szellőztetésére való, hiszen arra ott vannak a nyílászárók és az egyéb szellőzőberendezések.

 

HOGYAN VÁLASSZUNK KÉSZÜLÉKET?

Vegyük sorra, mely főbb kategóriák léteznek!

Hagyományos készülék

* A hagyományos páraelszívó a legegyszerűbb és a legolcsóbb. Csak akkor válasszuk, ha az ár és a helyigény a döntő szempont. 50, 60, valamint 90 cm szélességben is elérhető, a leginkább keresett típus a fehér és az inox változat.

* Az elszívás teljesítménye 193—600 m3/h. Kapható egy-, illetve kétmotoros változatban is, illetve belső keringéssel és kivezetve egyaránt.

Teleszkópos készülék

* Alacsonyabb árkategóriája ellenére magas teljesítményű, és kis helyen is elfér. Ezt a típust a konyhaszekrénybe lehet szerelni, és csak az előlap látható. 50—90 cm-es változatokban is kapható.

* Teljesítménye 200 és 1200 m3/h közötti. Ennél a típusnál is létezik egy-, valamint kétmotoros is. Szintúgy kapható belőle mind belső keringéses változat, mind kivezetett.

Kürtőbe építhető készülék

* Az egyéni igényeknek felel meg, és egyedileg épített kürtőbe vagy felső szekrénybe is beszerelhető. Széles méret- és teljesítményválasztékban kapható modellről van szó.

* Elszívási teljesítménye már nagyobb, 600—1500 m3/h.

* Külső motoros változatban is kapható, valamint belső keringéssel és kivezetve egyaránt.

Kürtős/sátras készülék

* Megjelenésére már maga az elnevezés is utal. Több stílusban, formában gyártják — előfordul egyszerű, de különleges, modern formatervű vagy akár rusztikus változat is. Bármilyen színben pompázhat. Méretét tekintve 50 cm-estől egészen 180 cm szélességű is kapható.

* Elszívási teljesítménye szabad kivezetésnél 350—1500 m3/h közötti lehet. Egyaránt kapható külső és belső motoros változat, valamint belső keringéssel és kivezetve is.

Sarokkészülék

* Előfordul, hogy az átlagostól eltérően kell kialakítanunk a konyhánkat, így a páraelszívó és a tűzhely például a sarokba kerül. Ekkor a készülék formavilága a kürtös típushoz hasonlít, viszont a speciális konyhaszekrény pontos méretéhez igazodva. Lehet modern, rusztikus formavilágú, attól függően, hogy milyen stílusban készül maga a konyhabútor.

* Elszívási teljesítménye 300—1500 m3/h, és külső motoros változatban is kapható.

Szigetkészülék

* Konyhai főzősziget fölé lehet beszerelni, illetve olyan helyekre, ahova az előző típusokat nem tudjuk. Ha a főzőlap az ablak elé kerül, akkor nem tehetünk szekrényt a falra, így csak belógatott páraelszívó jöhet számításba. Ez szintén változatos méret- és formavilágban kapható.

* A 35 cm-estől a 180 cm szélességűig többféle méret közül választhatunk.

* Speciálisan pultba és álmennyezetbe is építhető.

* Az elszívási teljesítménye 450—1500 m3/h is lehet.

Pultból kiemelkedő készülék

* Prémium kategóriájú, innovatív termékről van szó, mely a konyhapultból kiemelkedve, közvetlenül a főzőlap mellett kap helyet. A páraelszívás a főzőszinttől horizontálisan vagy lefelé indul el. A készülék különlegessége még, hogy kikapcsolt állapotban a konyhapultba süllyeszthető, így nincs is szem előtt.

* Szívási teljesítménye 600—1500 m3/h.

Álmennyezetbe építhető készülék

* A szigetkészülékek másik csoportja, mely az exkluzív megjelenésen túl megőrzi a nagy, egybenyitott terek koncepcióját. Igen magas teljesítményű (800—2280 m3/h), és modulonként integrálható a mennyezetbe.

Félipari elszívó

* A háztartási és az ipari készülékek kombinációja. Kiemelkedő teljesítménye van (950—1500 m3/h), valamint úgynevezett labirintus-zsírfilter is található benne. Azokba a konyhákba, ahol rengeteget főznek, kiváltképp ajánlatos.

Ipari elszívó

* Nagyüzemi konyhák igényeihez igazított, egyedi méretezésű páraelszívó, mely állandó nagy teljesítménynek van kitéve. Egy csőrendszeren át gyűjti össze a zsírmolekulákat, majd leszűri őket. A magas igénybevétel az elsődleges követelmény, a forma elhanyagolható.

Dizájnkészülékek

* A már említett kategóriák mindegyikében megtalálhatóak a különleges formájú darabok, legyen szó akár minimalista, akár rusztikus vagy más formabontó dizájnról. Egyaránt teljesítik a különleges forma és a funkcionalitás iránti elvárást. A legfontosabb viszont, hogy nemcsak meghatározó díszei lesznek a konyhánknak, hanem hasznosak is.

A megfelelő teljesítmény kiválasztásakor elsősorban a főzési szokásainkat vegyük figyelembe, és ne a helyiség méretét, hiszen az intenzitás és a főzés gyakorisága a döntő tényező. A leghatékonyabbak mégis a nagyobb teljesítményű készülékek — vásárláskor ezt tartsuk szem előtt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..