home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Amikor népszerűség és minőség összecseng
Farkas Zsuzsa
2007.09.26.
LXII. évf. 39. szám
Amikor népszerűség és minőség összecseng

- Szabó Attila felvételeLegrenomésabb könyvkiadó vállalatunk, az újvidéki Forum fönnállásának 50 éve során most történt meg először, hogy nem szépíró, hanem művelődéstörténész került (április végén) az élére, a jogi egyetemet végzett Németh Ferenc személyében. Aki mögött viszont hosszú újság...

- Szabó Attila felvétele

Legrenomésabb könyvkiadó vállalatunk, az újvidéki Forum fönnállásának 50 éve során most történt meg először, hogy nem szépíró, hanem művelődéstörténész került (április végén) az élére, a jogi egyetemet végzett Németh Ferenc személyében. Aki mögött viszont hosszú újságírói, publicisztikai, szerkesztői munkásság áll, s aki számos nívós, hézagpótló helytörténeti művet helyezett a vajdasági magyarság asztalára. Mellette szól az is, hogy ebben a minőségben sikerrel kamatoztathatja a 14 éven át a Fórum lapterjesztő osztályának vezetőjeként szerzett értékes tapasztalatait.
* Nos, ha valaki föltenné a kérdést: ,,hogy kerül a csizma az asztalra, vagyis hát milyen kritériumok alapján lettél éppen te egy ilyen nagy múltú irodalmi könyvkiadóként ismert cégnek a vezetője, mit válaszolnál neki?
- Azt, hogy nem elsősorban az én dolgom értékelni egy-egy szépirodalmi művet, megvannak erre a hozzáértő szakemberek. Viszont továbbra is azt gondolom, hogy a Fórum Könyvkiadó a vajdasági magyarság egészének - a sok műfajú és értékközpontú - kiadója kell legyen. Körülményeinkből kifolyólag piacorientált is részben, föl kell vállalnia az egyes hiányzó tankönyvektől kezdve a jól eladható gyermekkönyvekig mindent, amire ez a magyarság igényt tart. Jelenleg is érezhető a piacon a szépen illusztrált, tetszetős, színvonalas vajdasági gyermekkönyvek hiánya, különösen a tíz éven aluli gyermekeknek szánt művek kellenének (kettőt-hármat már bele is foglaltam a kiadói tervbe), s úgyszintén huzamosabb ideje égető szükség van szótárakra, főként szerb-magyar, magyar-szerb szótárra. Ki lehetne adni a közismert, Kovács Kálmán-féle, háromköteteset újra, persze, felújított változatban, annyira megváltozott ugyanis azóta a nyelvi korpusz, ez azonban hosszadalmas csapatmunkát igényel. A Magyar Tanszék tanáraival beszéltünk erről, s megállapítottuk: néhány év kellene hozzá, hogy egy szakembercsoport összeállítsa, addig viszont - átmeneti megoldásként - egy 5070 ezer szót tartalmazó, úgynevezett középszótárt lehetne megjelentetni, melyet itteni nyelvészek készítenek, vagy akár be is lehetne hozni az Akadémiai Kiadótól pár száz kötetet. Hiányoznak az alapművek, a lexikonok és a szerzői csoportok művei, jó volna jövőre megjelentetni a Gerold-féle irodalmi lexikon 2., bővített kiadását is, ezenkívül tíz éve hiánycikk Bori Imre A jugoszláviai magyar irodalom története c. könyve. Úgy értesültünk, hogy erre akadémiai támogatást kapunk a közeljövőben, s akkor bővített hasonmás kiadást készítünk. Örömmel közölhetem, hogy Mák Ferenc - többévi kutatómunkával - elkészítette a délvidéki magyarság több száz oldalas történeti és helyismereti bibliográfiáját, s ha pályáztatni tudjuk most az ősszel, és minden rendben lesz, akkor a közeljövőben ez is megjelenik.
* A Fórum Kiadó mindig is irodalmi kiadó volt elsősorban, írónemzedékeket nevelt ki, főként a fiatal írók útját egyengette. Ahogy Bori Imre mondta: a Fórum évtizedei egybenőttek a jugoszláviai magyar irodalom évtizedeivel. Nemcsak az 1950-es nemzedéknek adott közlési lehetőséget, hanem az avantgárd, a Symposion első és második nemzedékének is, az irodalmi termés legjavát támogatva. Mintha a fiatal alkotóknak a Forum köré tömörülése nem volna jellemző mostanában...
- Valóban olyan munkatársi kört alakított ki a Forum, amely nívót és renomét tudott biztosítani. Mostanra viszont 50 évnél fiatalabb szerzőnk alig van. Azt a nemzedéket, amely most ad hírt magáról, a 25-40 éveseket elhanyagoltuk, a munkatársi körünk egy kissé beszűkült, ezt szeretnénk bővíteni értékorientáltan, a minőségi művek támogatásával. Feladatomnak tekintem, hogy körbejárom a kis szellemi műhelyeket, szeretnék elbeszélgetni az induló fiatal írókkal, tájékozódni, hogy kitől mire számíthatok... Kevés a jó kézirat...
* S melyik a kiadó szempontjából jó kézirat?
- Ha csupán mint kiadót kérdezel, azt mondhatom, az a jó, amelyik a megjelenés után két hónappal már elkel. Vannak viszont nagyon jó, nagyon fontos könyvek, amelyek iránt nincs túl nagy érdeklődés. A népszerűség, a közízlés-kielégítés és a minőség nem mindig esik egybe. De mondok egy érdekes példát: Kalapis Zoltán posztumusz kötete, az Ezredéve itt, szinte egy szempillantás alatt az utolsó darabig elfogyott, szerencsésen egymásra talált a széles olvasótábor érdeklődése a minőségi művelődéstörténeti prózával. S vannak esetek, hogy egy regény szintén azonos hullámhosszon van az érdeklődéssel. Pl. Balog István Szilveszter Szilveszter c. műve ugyanúgy sikeres volt, újranyomást kellett alkalmazni. Vagy Németh István Kékkő lovaknak c. könyve esetében is már a második eresztés van soron... Művelődéstörténeti munkákból szintén hiány van. A közelmúltban sikerült egy nagyobb kontingens könyvet eladni, s ezek a munkák is jórészt elfogytak.
* Olyan időkben kerültél a kiadó élére, amikor nemcsak könyvre, de a betevő falatra is alig jut a lakosság széles rétegeinek. Milyen újításokat tervezel bevezetni a terjesztésbe?
- Azt vallom, hogy bizony a jó bornak is kell a cégér. Először is ismertetni kell az olvasóval, hogy valami megjelent. A média ugyan eddig is hírt vagy kritikát, ismertetőt közölt róluk, de ez szerintem nem elég. Az utóbbi években ugyanis egyre kevesebb a könyvbemutató, az élő kapcsolat a vásárlóközönséggel. Ezen szeretnék lendíteni. A vajdasági magyar könyvterjesztésben a fő probléma, hogy valaha, amikor még egyben volt a Fórum, létezett egy egységes könyvosztály, amelynek Vajdaság-szerte voltak boltjai. Amíg ez működött, addig a Fórum Könyvkiadónak nem voltak nagyobb gondjai. Miután részeire bomlott a Fórum-ház, s önállósult a könyvterjesztés, már nem tudta felvállalni a terjesztést, csak a könyveladást, azt is csak részben, mert a volt könyvterjesztő osztály boltjai jól eladható tanszereket, irodai kellékeket árusítanak inkább, kevésbé összpontosítanak a könyveladásra. Nem igazi könyvesboltok ezek. Magánkönyvesboltból sincs sok, nem volt tőkeerős befektető, aki magyar könyveket akar terjeszteni. Beszámolhatok viszont egy igen örvendetes hírről: a Szülőföld Alap pályázata által megoldódni látszik a terjesztés gondja: kaptunk pénzt egy könyvbuszra, kb. 16 ezer eurót, s ezt a Fórum fogja működtetni megfelelő útirány és program szerint. Régi vágya volt ez a kiadónak és a vajdasági magyarságnak is, mert lehetővé teszi, hogy olyan kis falvakba is eljuttassuk a könyveinket, ahova évtizedekig magyar könyv el nem juthatott. Nemcsak Szerémségre és Dél-Bánátra gondolok, hanem Bácska egyes vidékeire is. Ha minden a menetrend szerint halad, akkor már most ősztől útjára is indíthatnánk a buszt. Személy szerint azt szeretném, ha nemcsak Forum-könyveket árusítana, hanem a többi vajdasági magyar kiadó könyveit is fel tudná kínálni mozgó könyvesboltként. Egy sofőr és egy elárusítónő kísérné, néha egy-egy szerző is beülhetne melléjük, s találkozhatna az olvasókkal...
* Kilencen vagytok a kiadóban. Egy tapasztalt, jó csapat. Amely tudja és lelkiismeretesen teszi a dolgát. Végigkísérve a könyvet a megszületésétől kezdve az olvasóig. Úgy tudom, egyelőre vagy 200 közöletlen kézirat áll a szekrényben, kiadásra várva. Ennyit ,,örököltél. Mi lesz a sorsuk?
- Bele kell mélyedni ezekbe a munkákba és mérlegelni, hogy közülük mit érdemes, mit lehetne kiadni. Egyébként az újabban beérkező kéziratokat csak akkor pályáztatjuk, ha előzőleg két pozitív szakvéleményt kapnak az általunk kijelölt recenzensektől.
* További jó munkát, sok sikert!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..