home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Amikor a dollár a dollárral parolázik — Oscar-díjátadó, 2013
AGÁRDI Gábor
2013.02.27.
LXVIII. évf. 9. szám
Amikor a dollár a dollárral parolázik — Oscar-díjátadó, 2013

Oscar bácsi immáron 85. alkalommal látogatott haza, hogy vörös szőnyeges felvonulással kedveskedjen kedvenceinek. Ragyogjanak bármennyire is fényesen azonban azok a bizonyos csillagok, a mozi aranykorának pompáját szinte lehetetlen megidézni egy újkori ceremóniával.

1953-ban ugyanis még a tévé közönsége is ünneplőbe öltözött a hetedik művészet előtti tiszteletadás jeléül. Mégis azt kell mondanom, hogy Dency Nelson színpadmesternek az idén sikerült legjobban megidéznie a régi idők egykori szépségét. Egy letűnt kor régies kellékei, a huszadik század elejét idéző vetítőgépek és persze az Edison-féle villanykörte, amely most bevilágította az egész színpadot, nem csupán egy kopottas vásznat.

Az elmúlt esztendőben nézők milliói töltötték meg a filmszínházakat, és gyakran szinte a semmi is kasszasiker lehetett, hiszen a bemutatott alkotások több mint tízbillió dollárt termeltek. Alig néhány napja, február 24-én azonban az álomgyár kiválóságai foglalhatták el a Hollywood Dolby Theater széksorait, és izgatottan feszengtek, hogy vajon az ő nevük benne van-e az egyik borítékban. Netán esetleg egy kedves baráté? A filmművészet kiválóságai egy ilyen estén (akár barátok, akár sem) vetélytársaivá válnak egymásnak. Igaz, itt nincsenek nyertesek, ahogyan azt régen hangoztatták — a tisztelt jelenlévők közül a maga módján mindenki győztes. A legjobbak legjobbjait Oscar bácsi mégis külön is vállon veregette. A hölgyeknek már az is fél sikernek számított, hogy ezúttal Meryl Streep asszonyság nem nyert jelölést, így tehát mindannyian egyforma eséllyel indulhattak. Ennek tükrében az ítészek szerint a legjobb női alakítást Jennifer Lawrence nyújtotta a Napos oldal című munkában. Anne Hathaway számára a Nyomorultak musicalváltozatának szerepe kellett ahhoz, hogy végre egy Oscar-szobrocska is tanúsítsa tehetségét. Az uraknak nem volt ekkora szerencséjük, hiszen Christoph Waltz epizódszerepével immáron másodszor orozta el négy színésztársa elől az aranyozott szobrocskát — megjegyzem: megérdemelten. A legjobb férfiszereplőnek járó díj viszont az öt egyformán zseniális művész közül végül Daniel Day Lewisnak jutott. Ezzel ő az első olyan színművész, akinek ebben a kategóriában immáron harmadszorra volt borítékolva a siker.

A legkellemesebb meglepetést azonban Seth MacFarlane szerezte, aki konferansziéként igazán megnyerő volt. Közben Quentin Tarantino elszabadult: az ő forgatókönyve bizonyult a legeredetibbnek. A Ponyvaregény után most újra egy olyan szövegét tüntették ki, melyben bizonyos szavak talán a kelleténél többször is előfordulnak. A legjobb képíró pedig a Pi életéért Ang Lee, aki ezzel immár második Oscar-díját vághatta zsebre.

James Bond is megtisztelte a nagyérdeműt jelenlétével, és lám, túl az ötvenen jó hat évet nyugodtan letagadhatna! Ahogy Daniel Craig, úgy őfelsége titkos ügynöke sem néz ki egy napnál sem többnek negyvennégynél. Adele kisasszony pedig előadta saját nyertes szerzeményét, a 007-es kém legújabb himnuszát, bizonyítva, hogy hangja élőben is igazán kitűnően szól. Égszakadás, földindulás, azaz: „Let the sky fall”. Csoda történt: hosszú idő óta először ismét egy megosztott díjat is odaítéltek a Zero Dark Thirty, valamint a Skyfall hangvágóinak. Közben nagy kedvencem Liam Neeson is feltűnt pár pillanat erejéig. Kritikusok szerint hajlott korában érdemes lesz majd arra, hogy John Wayne nyomába lépjen. Végül pedig maga az élő legenda, Jack Nicholson állt a recsegő deszkákra, és bejelentette: a legjobb filmnek járó díjat a régi iskola képviselője, Ben Affleck mester érdemelte ki Az Argo-akció című remekével. Igazam lett, amikor néhány hete megírtam: filmje igenis moziba való. Erről most meg is bizonyosodhattunk. 

Az Oscar-díj mellé pénzjutalom nem jár, noha egy-egy szobrocska eszmei értéke akár százezer dollár is lehet. Aki azonban ezúttal az arannyal bevont papírnehezék nélkül távozott, annak sem szabad csüggednie, hiszen az Akadémia tagjai akár őt is választhatták volna. No de nem lehet mindenkinek szerencséje. Esetleg jövőre, amikor a dollár újra a dollárral parolázik...

A díjazottak:
Legjobb film: Argo-akció
Legjobb rendező: Ang Lee (Pi élete)
Legjobb férfi főszereplő: Daniel Day-Lewis (Lincoln)
Legjobb női főszereplő: Jennifer Lawrence (Napos oldal)
Legjobb férfi mellékszereplő: Christoph Waltz (Django elszabadul)
Legjobb női mellékszereplő: Anne Hathaway (A nyomorultak)
Legjobb eredeti forgatókönyv: Quentin Tarantino (Django elszabadul)
Legjobb adaptált forgatókönyv: Argo-akció (Chris Terrio)
Legjobb vágás: Argo-akció (William Goldenberg)
Legjobb operatőr: Pi élete (Claudio Miranda)
Legjobb díszlet: Lincoln
Legjobb vizuális effektek: Pi élete
Legjobb jelmez: Anna Karenina (Jacqueline Durran)
Legjobb maszkok: A nyomorultak
Legjobb zene: Pi élete (Mychael Danna)
Legjobb betétdal: Adéle: Skyfall
Legjobb hangkeverés: A nyomorultak
Legjobb hangvágás: Skyfall, Zero Dark Thirty (megosztott díj)
Legjobb animációs film: Merida, a bátor
Legjobb animációs rövidfilm:, Paperman
Legjobb rövidfilm: Curfew
Legjobb dokumentumfilm: Searching for Sugar Man
Legjobb rövid dokumentumfilm: Inocente
Legjobb külföldi film: Szerelem (Michael Haneke)
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..