home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Amíg az élet tart
Pap Ágota pszichológus
2022.02.16.
LXXVII. évf. 6. szám
Amíg az élet tart

Egy halom listával találkoztam már az egyedfejlődésem során — azok közül is leggyakrabban bevásárlólistákkal —, de a legpozitívabb mégis — az azonos címet viselő film óta — a bakancslista. A lista, melyre azok a dolgok kerülhetnek fel, amelyeket még át szeretnénk élni az életünkben.

Ennek értelmében amíg a listán szerepelnek tételek, addig nem éltünk eleget, vagyis a bakancslista az életről szól, s azon belül is az életünkben lévő hiányokról. A klasszikus bakancslista fogalommal kapcsolatban megoszlanak a vélemények, így van, aki a fogyasztói társadalom modern hóbortjának (mindig mindenből több, jobb kell) tartja. Ezt az örök elégedetlenkedésünk is táplálja, egy-egy úticél elérésekor már a következőt tervezzük, időt sem hagyva arra, hogy hátradőlve élvezzük az élmény begyűjtését, s azt mondhassuk, ez így most jó és elég. Másrészt a bakancslista sokszor nem belülről jövő vágyak jegyzéke, hanem külső elvárások alapján áll össze — mások álmai vezérlik.


Forrás: AFP.com

Mitől lehet akkor egy bakancslista autentikus? Ebben leginkább az eredetileg Christopher Peterson, a Psychology Today egykori szerzője tollából származó két kérdés segíthet: 1. Ha biztosan tudnád, hogy holnap meghalsz, akkor mit csinálnál ma? 2. Mennyi tétel maradna a bakancslistádon, ha soha senkinek nem beszélhetnél arról, hogy az azon szereplő dolgokat véghez vitted? Ezeket a kérdéseket megválaszolva felismerhetjük a fontos dolgokat, illetve azokat, amelyekre igazán vágyunk. Ez segíthet rendszerezni a dolgokat, hogy azok ne tűnjenek el a nagy rohanásban. Másrészt — ez a pszichológusok által is ajánlott módszer — pusztán a vágyaink, céljaink leírásával jelentősen megnöveljük a papírra vetett gondolatok beteljesítését, hiszen ez motiválhat bennünket arra, hogy aktívan törekedjünk életre szóló emlékeket, élményeket szerezni, s közben önmagunkat és másokat is jobban megismerünk. Legyen hozzá papírunk, tollunk és egy kis időnk. Amikor összeáll a lista, érdemes kívülállóként is rátekinteni, s megfigyelni, mi motivál bennünket, a rajta szereplő tételek nagyobbak vagy fontosabbak nálunk, felmutatni szeretnénk, vagy véghez vinni, dolgunk van azokkal a vágyakkal, vagy önmaguktól örömet szereznének… Megfigyelhetjük, hogy szimbolikusan mit jelentenek: Hegyet szeretnénk-e mászni, vagy inkább felfedezni a mélységet egy barlangban? Mennyire kell kimozdulnunk hozzá? Milyen messzire kell ahhoz utaznunk? Mit jelenthet az odavezető út? A bakancslista okokat ad, megvalósítandó célokat tűz ki, melyeknek már a kimondása is azt az érzést kelti, hogy mi irányítjuk az életünket.

Nem attól leszünk érdekesek, ha olyasmit teszünk, amiről mások azt gondolják, hogy menő. Epiktétosz görög sztoikus filozófus szavaival: „Nem azok vagyunk, ami történik velünk, hanem amit minderről gondolunk.”

Jó, ha tudjuk, hogy a beteljesedés során valóban teljesebbnek érezzük magunkat, vagy inkább menőbbnek. A teljesség pedig személyfüggő — valakit a kaland tesz azzá, másokat az esztétikum vagy egy ismeretlen kultúrához való közeledés, esetleg a nyugalom egy biztos társ mellett az esti borozás során.

A bakancslista titkos üzenetét úgy is értelmezhetnénk, hogy sosem késő elkezdeni élni, de nem akkor kell elkezdeni, amikor már egyértelműen közeleg a vég. Philip Zimbardo amerikai pszichológus (a többség a hírhedt börtönkísérlete kapcsán ismerheti a nevét) egy általa alkotott kérdőív alapján öt különböző embertípust különít el az időhöz való viszonyulás szerint: múltnegatív, múltpozitív, jelenfatalista, jelenhedonista és jövőorientációjú. A bakancslistával a jelenhedonizmus állítható párhuzamba, hiszen ezt az élmények halmozása jellemzi. Mivel azonban a bakancslista tételeinek megvalósításához többnyire időre és pénzre is szükség van, nem a hétköznapok programjai, sokkal inkább a tervek és a célok közé sorolandóak.


Forrás: Holidify.com

A bakancslista szerencsés esetben nem a magamutogatásról, a vagányságról és a hedonizmusról szól, hanem a belső, szívből jövő vágyainkról, a hiányainkról, azokról a dolgokról, amelyekkel együtt teljesebbnek éreznénk magunkat.

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy a lista bővíthető-e, és meddig. Mivel már a fiatal felnőtt korban is elkészülhet, balgaság volna azt gondolni, hogy már akkor papírra kerülhetnek azok a célok, amelyeket még meg sem ismertünk. Persze jó, ha annak is tudatában vagyunk, hogy ez nem egyezkedés a halállal, mely mindaddig nem jön el, amíg ki nem pipáltuk az összes tételt. De valóban elérkezhet az a pillanat, amikor el kell fogadnunk, hogy lesznek dolgok, melyeket talán nem tudunk elérni. Másrészt ne gondoljuk, hogy ha már mindent megvalósítottunk, akkor nem lesz értelme a további életünknek. Sőt, elégedettebbek lehetünk, ha nemcsak a jövőbeli célokat hajkurásszuk úgy, hogy azok izgalmassága mindig hagy maga után némi kívánnivalót, hanem a jelenben is élünk, megélve a pillanatot. Lehetőség szerint kapcsoljuk be a számunkra fontos embereket, társakat, szeretteinket is.

A saját listánkat mi magunk szerkesztjük: átírhatjuk, bővíthetjük, pontosíthatjuk, időrendbe állíthatjuk, rövidíthetjük, konkretizálhatjuk, lefordíthatjuk, illusztrálhatjuk és bármikor, amikor úgy érezzük, eldobhatjuk vagy újraírhatjuk, ha szeretnénk.


Forrás: KaticaMatrica.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..