home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Ami jár, az jár!
(tt.)
2004.12.08.
LIX. évf. 49. szám

Hihetetlennek tűnik, de igaz: a Tartományi Képviselőház harmadik ülésén a Szerb Radikális Párt képviselői is támogatták azt az ajánlást, amelyben a honatyák követelik a Szerb Köztársaságtól, hogy 18 százalékról 20 százalékra növelje a Vajdaság részesedését a személyi jövedelmekre kirótt adókból. Iga...

Hihetetlennek tűnik, de igaz: a Tartományi Képviselőház harmadik ülésén a Szerb Radikális Párt képviselői is támogatták azt az ajánlást, amelyben a honatyák követelik a Szerb Köztársaságtól, hogy 18 százalékról 20 százalékra növelje a Vajdaság részesedését a személyi jövedelmekre kirótt adókból. Igaz, nem úgy, ahogyan a demokraták eredetileg javasolták, de azért támogatták. Jó kétórányi huzavona és ellenkezés után végül mégis beadták a derekukat. És ez nem semmi. Igaz, a demokraták is kellettek hozzá, hiszen belementek abba, hogy rezolúció helyett ajánlást fogadjon el a képviselőház. Ha a köztársaság elfogadja a Tartományi Képviselőház akár történelminek is nevezhető dokumentumát - több mint száz képviselő támogatta -, a tartományi költségvetés 360 millió dinárral többet juttathatna az egészségügynek, az általános és középiskolák felszereltségének korszerűsítésére, és a környezetvédelemre.
A javaslatot tevő nevében Bojan Pajtiæ tartományi kormányfő felszólalásában kiemelte, hogy a köztársasági költségvetés 110-szer nagyobb a Vajdaságinál. Ha a személyi jövedelmekre kirótt adóra vonatkozó részesedést két százalékkal növelnék, a köztársasági költségvetés mindössze 0,09 százalékkal csökkenne. Csepp a tengerben, mondhatnánk. A vajdaságiak nem követelnek se többet, se kevesebbet, mint azt, ami megilleti őket, mert becsületes munkájukkal és azzal, hogy rendszeresen fizetik az adót, megérdemlik a színvonalasabb egészségügyi ellátást, a jobb szociális biztosítást és az egészséges környezetet.
Ifjabb dr. Korhecz Tamás, a tartományi kormány alelnöke a vita hevében megjegyezte, hogy addig, amíg Szerbia központi területén növekedett az általános és középiskoláknak, az egészségügynek és a környezetvédelemnek juttatott összeg valós értéke, addig a Vajdaságban csökkent. A szóban forgó 360 millió dinárból egyébként 15-20 iskolát lehetne felszerelni, amelyekben mintegy 15 ezer vajdasági fiatal gyarapíthatná tudását.
A radikálisok, a szocialisták és a szerb demokraták eleinte hallani sem akartak a javaslat elfogadásáról, a valamivel több mint kétórás vita végére azonban a radikálisok módosították álláspontjukat, és az ajánlás szövegének elfogadásra szavaztak. A szocialisták nem éltek szavazati jogukkal, a szerb demokraták pedig összevissza voksoltak (egy részük támogatta az ajánlás szövegének elfogadását, más részük nem kívánt válaszolni a feltett kérdésre).
Az ülés napirendjén szerepelt a Köztársasági Műsorszórási Tanács Vajdaságból javasolt tagjainak a meghatározása is. A tájékoztatási bizottság szavazattöbbséggel Goran Karadžiæ és Dušan Marinkoviæ jelöltetésére voksolt, a VMSZ képviselői azonban nem támogatták a javaslatot, mert mint ahogyan Egeresi Sándor alelnök fogalmazott, egyikük sem a kisebbségi közösségek képviselője, márpedig a VMSZ stratégiai álláspontja, hogy a Vajdaság multikulturális jellegénél fogva a kisebbségeket is illene képviselnie valakinek az országos műsorszórási tanácsban. A jelen levő képviselők többségét azonban ez nem hatotta meg, úgyhogy a honatyák végül szavazattöbbséggel támogatták a tájékoztatási bizottság javaslatát.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..