home 2023. december 08., Mária napja
Online előfizetés
„Ami eddig cél volt, az legyen a további siker első lépése”
Kartali Róbert
2019.11.15.
LXXIV. évf. 46. szám
„Ami eddig cél volt, az legyen a további siker első lépése”

Átadták a zentai SilosTech Kft. közepes léptékű, és a bácskossuthfalvi Sila Kft. nagyléptékű gazdasági fejlesztését a magyar kormány nagyszabású gazdaságfejlesztési támogatását kezelő Prosperitati Alapítvány jóvoltából. A magyar kormány 2016-ban elindított gazdaságfejlesztési programja a külhoni nemzetrészek megmaradását szolgálja, jelenleg mindközül a vajdasági program a legnagyobb.

A zentai Silos-Tech Kft. a Prosperitati Alapítvány 500 ezeres eurós támogatásával 1,2 millió eurós fejlesztést valósított meg – mondta el lapunknak Nagy Zsolt, a vállalat tulajdonosa. Mint mondta, felépítettek egy csarnokot és megvásároltak egy lézervágó gépet. A cég 16 új alkalmazottal bővült, ezzel 56-ra emelték a foglalkoztatottak számát. Vettek még egy stancoló gépet, továbbá felépítettek még egy csarnokot, ahová egy porfestő üzemet terveznek beépíteni. A cég takarmányszállításhoz készít gépeket, serleges felvonókat, láncos szállítókat és csigákat, továbbá egyéb fémszerkezeteket és csarnokokat építenek megrendelésre. Nyitottak a nyugati piac felé is, ahonnan széleskörű megrendelések érkeznek, ami újabb kihívások elé állítja a vállalatot, ezért a feladatok teljesítése érdekében újabb eszközbeszerzési befektetéseket valósítanak meg – tette hozzá a tulajdonos.

Bácskossuthfalván új logisztikai központot épített a Sila Kft. Az 58 éve fennálló vállalat mintegy 5000 féle készterméket készít fémből és a műanyagból gyártott láncokból és kötelekből. Méhes Béla, a cég igazgatója elmondta, hogy a logisztikai központ kiépítésével gyorsabban tudják teljesíteni a megrendeléseket, a felújított láncgyártó gépekkel pedig mintegy 30 százalékkal tudták bővíteni a termelési kapacitásukat. Az alkalmazottak számát 25 fővel közel 200-ra bővítették. Termékeik 86 százalékát külföldön értékesítik, így Németországban, Olaszországban és Svédországban, a hazai piacot pedig hólánccal és traktorlánccal látják el. A beruházás összértéke 145 millió dinár volt, melynek 35 százalékát támogatásból, 25 százalékot önerőből és 40 százalékot az OTP bank által nyújtott hitelből valósították meg.

Ezek a cégek a fejlesztéseket célként élték meg, azonban ez csak a kiindulópontja kell, hogy legyen a további sikereiknek – emelte ki Gion Gábor, Magyarország Pénzügyminisztériumának pénzügyekért felelős államtitkára a két gyáravató ünnepséget követően. Az 50 milliárd forintos gazdaságfejlesztési keretből 40 milliárd már sikeresen felhasználásra került. Mint mondta, jó helyre került a pénz, de van még 10 milliárd a jelenlegi programból, ezért mindenkit arra ösztönzött, hogy pályázzon hasonlóan jó ötletekkel.

Ez a program megerősítette a vállalatokat, ez pedig az alkalmazottak számára is fontos. Most, amikor munkaerőhiány van, azok a cégek tudnak talpon maradni, amelyek alkalmasak lesznek arra, hogy fizetést tudjanak emelni – emelte ki Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Mint mondta, a fizetések szintje vonatkozásában vannak jelentősnek nevezhető változások és növekedés tapasztalható. Hozzátette: a fejlesztések tekintetében a vállalkozóknak kiforrott elképzeléseik vannak, a cégtulajdonosok belerakják a saját pénzüket is és hitelt vesznek fel, amelyre a saját ingatlanjaikat adják oda biztosítéknak, így a megtermelt javaikat is kockára teszik, hiszen biztosak abban a fejlesztésben, amit megvalósítanak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..