home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Amerika nagy és világhírű autói
Lábadi Loránd
2018.06.07.
LXXIII. évf. 22. szám
Amerika nagy és világhírű autói

Hamburger, Coca-Cola, Chrysler, Ford, Chevrolet és a többi ismert márka, mely az amerikai életmódot tükrözi.

Ebben a világban — mert nyugodt lelkiismerettel nevezhetjük Amerikát egy külön világnak — minden más, sokkal nagyobb, sokkal szebb. Ez a törekvés szinte már a kezdetektől beépült az emberek génjeibe, és a generációk már rutinszerűen adják át egymásnak. Megmutatni a világnak, hogyan lehet a végtelenségig fokozni, szinte már eltúlozni mindent, és ezzel kiharcolni a dominanciát. Ez az egyedülálló hatalomvágy a gépjárművek világára is jellemző. Szinte lehetetlen mindegyik modellről szót ejteni, mivel nagyon széles skáláról van szó. Ezért csak néhány olyan típusról teszünk említést, amelyet mindenki ismer.

A Chrysler márkát Walter P. Chrysler alapította, amikor 1924-ben megépítette az első modellt. Ez egy hathengeres motorral meghajtott kocsi volt, és egy csapásra olyan nagymértékű nyereséghez juttatta a céget, amelyről a tulajdonos még csak nem is álmodott. A siker felbátorította a gyár vezetőit, hogy újabbnál újabb ötletekkel próbálkozzanak, és fejlesztéseket is végezzenek. Már ebben az időben gondoltak az aerodinamikára, és hogy minden tökéletes legyen, megépítették az ország első szélcsatornáját. Itt el tudták végezni a legkülönfélébb teszteket, ezzel pedig elérték, hogy a legyártott járművek szinte tökéletesen suhanjanak.

A háborúban dzsipek, harckocsik, sőt, repülőgépmotorok is legördültek a futószalagjukról. A repülőgépgyártás folyamán olyan tapasztalatokat szereztek, amelyeket a kocsik összeszerelésekor is fel tudtak használni, például a NASCAR-ból kizártak néhány járművet e márka képviselői közül, mert túl erősek voltak. Ez is az autógyártásban való dominanciát jelzi. A szakemberek ezt az időszakot a lóerők pazarlásának hívták, hiszen a maximális lóerőket préselték ki az autókból. A vásárlóknak viszont ez tetszett, ezért tömegesen vették a nagyobbnál nagyobb modelleket. A műszaki fejlesztések is nagy léptékben terjedtek, például az, hogy olajszűrővel szerelték fel a motorokat, valamint hidraulikus, mind a négy kerékre ható fékrendszert alkalmaztak, és a gumialkatrészek beépítésével csökkentették a motor vibrációját.

Az ’50-es években megjelent a V8-as motor, melynek teljesítménye jelentősen növekedett, hiszen 135 helyett 180 lóerős volt, továbbá modernebbnek számított. A ’70-es évek olajválsága miatt ez a gyár is arra kényszerült, hogy változtasson a motor üzemanyag-fogyasztásán. Kisebb autókat kezdett gyártani, és a hátsókerék-meghajtás helyett áttért az elsőkerék-meghajtásra. Ez a módszer lényegesen csökkentette a kocsik tömegét, így a gyorsaságuk megmaradt. 1998-ban a Mercedes konszern felvásárolta a céget, így az Daimler Chrysler néven vált ismertté. Gyárakat zártak be, és a termelést is csökkentették, így sok elbocsátásra került sor. Ez megrendítette a Chrysler cégbe vetett hitet. Nem sikerült gazdaságossá tenni a működését, ezért újabb tulajdonoscsere következett, mely ugyancsak nem hozott tartós megoldást. Így az államnak kellett beavatkoznia: tőkeinjekcióval próbálta meg a híres vállalatot újra „tiszta” amerikai céggé tenni. Ez a törekvés részben sikerrel is járt, úgyhogy a Chrysler most a régi pompájában folytatja munkáját. Jelenleg hibrid- és elektromos autók gyártásával foglalkozik, talán ez fogja megmenteni a teljes csődtől. A járműveit a nagy méret és motorteljesítmény jellemzi. Európában azonban főleg a kisebb modellek terjedtek el.

*

A Ford vállalat 1903-ban született Henry Ford ötlete alapján, tíz alkalmazottal. Az első sikeres modellje az N volt, egy kicsi és könnyű, négyhengeres autó. Valamivel később a T-modell lett a váltóautó. Ez egy olyan folyamatot indított el, amely lehetővé tette a Ford személygépkocsik előretörését a piacon, illetve uralmát minden kategóriában. Ez a gyár is kivette részét a háború adta „lehetőségekből”, így bombázó repülőgépeket, repülőgépmotorokat, dzsipeket és teherautókat is készített. A híres embléma 1976 óta szerepel a járműveken, több változtatás eredményeként.

A Ford üzemében történt meg először, hogy az autó egy összeszerelő soron haladt végig, a puszta alváztól kezdve, a legvégső fázisban pedig a saját motorja segítségével gurult le a szalagról. Henry Fordnak volt egy szavajárása: kis kocsi, kis profit. Ez az elmélet Amerikában működött, Európában azonban megbukott. Végül be kellett látnia a tévedését, és kis autókat is elkezdett gyártani, melyek kelendőbbek voltak, mint a nagyok. Ennek eredményeként született meg az elsőkerék-meghajtású Fiesta, mely átütő sikernek számított. Ahogyan a többi kis autó is, például a Ka, az ötajtós és a háromajtós Fiesta vagy a Focus. A vállalat most már felismerte az igényeket, és sportos modelleket is gyárt, mint amilyen a Mustang. A Ford az egyetlen cég, melyet csak kismértékben érintett a gazdasági válság. Ez a vállalat is nagy erőkkel dolgozik az elektromos autón, mivel a hibrid kategóriában már elismerést könyvelt el.

Hazánk autópiacán már nagyon régóta ismert márka, nagyon sok változata látható az útjainkon. Egy tévhit azonban — jelesül, hogy az alkatrészei nagyon drágák — egy kicsit visszafogja a nagyobb mértékű elterjedését, habár az új autók igencsak esztétikusak, és az árfekvésük is kedvező. Ezen a téren is remélhető változás, ám ehhez az szükséges, hogy több Ford gépkocsit vásároljunk. Minden megvan tehát, csak a piszkos anyagiak hiányoznak, legalább is nálunk. Mielőtt döntenénk, gondoljunk arra, hogy ez a márka egy nagyon régi autógyárból érkezik, mely még sosem hagyta cserben a vásárlóit.

*

A Chevrolet gyárat Louis Chevrolet és William C. Durant alapította 1911-ben. A névadó már ekkor ismert mérnöknek és versenyzőnek számított. Nem titkolt vágyuk volt, hogy legalább olyan sikeres autókat építsenek, mint a Ford. Az alapelméletük szöges ellentétben állt a Forddal, ez a cég ugyanis olcsó, minőségi kocsikat gyártott, melyeket minden társadalmi réteghez tartozó ember meg tudott vásárolni. 1912-ben piacra dobtak egy ötszemélyes, 4,9 literes, 6 hengeres motorral meghajtott, 104 km/h sebességű modellt. Ezt akkoriban mindenki nagy dobásként élte meg, mert a sebesség alapkövetelménynek számított a vásárlók részéről. Ehhez társult a finom kidolgozás és a megbízhatóság. 1955-ig nem volt szükség nagy módosításokra, csak megfelelő mennyiségű személygépjárművet kellett gyártani, az autókat ugyanis szép számban vásárolták, és ezzel a márka nagy befolyásra tett szert az amerikai piacon. A rendőrség és a taxisok lettek a fő megrendelők.

A General Motorsszal való társulás egy újabb mérföldkő volt a vállalat életében, és a cégcsoport nagyon rövid idő alatt vezető márka lett. A kocsit, melyet bárki meg tudott vásárolni, 500 dolláros áron értékesítették, és 20 lóerő teljesítménnyel rótta az utakat. Ezzel a lépéssel megelőzték a fő riválist. Persze, itt is előfordultak melléfogások, például a léghűtéses motorok. A rossz tervezés katasztrofális eredményekhez vezetett, ezért sürgősen orvosolni kellett a hibát, így mentőövként visszatértek egy régebbi modellhez, természetesen egy kicsit átalakítva. Amíg a fejlesztéseken dolgoztak, a már jól bevált típus elősegítette a piacon való megmaradásukat. A jó üzletpolitikának köszönhetően a cég sikeresen átvészelte a gazdasági válságot.

A ’60-as években piacra dobtak egy sportkocsit, mely valójában nem is nevezhető annak, hiszen a motor teljesítménye jóval elmaradt a várttól. Egy másik kritika szerint egy ilyen modell nem lehet olcsó, kis autó, márpedig ez a jármű jutányosabb volt a többinél. A konkurens cégek ekkor már többféle változatban kínálták a sportkocsikat. Főleg a Ford. A Chevrolet ekkor megtervezett egy 290 lóerős teljesítményű járművet, melyet Corvette projektumként ismerhetünk. Ez a sikertörténet mindmáig tart, újabb és újabb változtatásokkal tarkítva. A gyár extravagáns dizájnokat is belecsempészett a járgányokba, ezzel próbált még több vásárlót megnyerni magának.

A ’60-as években megjelent a turbó feltöltővel felszerelt turbómotor, majd az elsőkerék-meghajtás. A kisebb önsúlyú kocsik V6-os motorokat kaptak. Az olajválság hatására piacra dobtak egy új, kis üzemanyag-fogyasztású modellt is, Chevette néven. A cég több országban is részleget nyitott, hogy kielégítse a növekvő keresletet. Az amerikai piacon a kis autók nem arattak olyan nagy sikert, így itt a nagyobb modelleket részesítették előnyben. Az elektromos járművek rohamos elterjedése ezt a vállalatot is arra ösztönzi, hogy ilyen irányba lépjen, így már piacon van a teljesen elektromos meghajtású Chevrolet Volt. A mi útjainkon is sok található ebből a márkából, és nincs gond sem az alkatrész-utánpótlással, sem a szervizszolgáltatással. Az autók ára a mi életszínvonalunkhoz van igazítva, tehát ha valakinek tetszik a Chevrolet, nagy akadálya nincs a vásárlásnak.

*

Egy márka, mely szinte minden kategóriában képviselteti magát, és hűen tükrözi az amerikai életstílust: ez a Dodge. A céget 1900-ban alapította két fivér, Dodge Brothers Company néven. Az elején motor- és karosszéria-alkatrészek előállításával foglalkoztak, majd 1914-től saját tervezésű autókat is gyártottak. Ezeket a rendkívüli minőség jellemezte, s ez a tendencia mindmáig töretlen. Ez az autó volt az első acélból készült jármű, és a 12 V-os elektromos rendszer alkalmazása is nagy áttörésnek számított. A két fivér halála után, 1928-ban a cég a Chrysler csoport tagja lett, és meghatározó márkává nőtte ki magát. Az ismert nevet azóta sem változtatta meg. A járművek folyamatos fejlesztéseken mennek át, a mérnökök így óvják a hírnevet és a kiváló minőséget. A Dodge a könnyű teherautók piacán is jól szerepel, a farmerek szívesen választják a terhelhetősége és a megbízhatósága miatt.

Az ismert logó 1932-ben jelent meg a járműveken. A külalak nem sokat változott az évek folyamán, némi túlzással azt is mondhatnánk, hogy semmit. A sarkos forma és a kosfej összetartozik, mindenki így ismeri ezt a márkát. Emellett a motor teljesítménye is tiszteletre méltó: 6 henger, 300 lóerő felett. Az ’50-es években gyorsan megváltozott az igény, egyre laposabb és áramvonalasabb karosszériákat terveztek. A vásárláskor a teljesítmény volt a fő követelmény, így ugrásszerű változás állt be a motorgyártásban, hiszen életre keltek a 6 hengeres, 120 lóerő feletti, illetve a V8-as, 183 lóerős modellek. A cégvezetők a hölgyekre is gondoltak, így elkészült az első női gépkocsi, a La Femme.

A fejlesztések pörgőssé varázsolták az autókat, így a fiatalok is ott voltak a vásárlók között, ami már csak azért sem véletlen, mert a motorok immár 345 lóerővel bírtak. Ehhez természetesen mérhetetlen üzemanyag-fogyasztás is társult, ám abban az időben ez senkit sem érdekelt. A sportkocsi kategóriában megjelentek a legújabb járgányok, 2,2 literes, 4 hengeres, turbó-, illetve 3 literes, V6-os motorral, valamint — amerikai szokás szerint — automata váltóval. Az anyagi források megcsappanása miatt itt is szükség volt tulajdonoscserére. Előbb a Mercedes lett a partner, később, 2009-ben pedig a Fiat. A Dodge név továbbra is megbízható, és hazánkban is egyre több ilyen jármű található a kínálatban. Az elektromos meghajtású modellek szavatolják a gyár további sikereit.

Végezetül összegzésként megállapíthatjuk, hogy az amerikai autók a robusztus formát képviselik, megmutatván, hogy egy nagy gépkocsi is lehet szép és hasznos egy család életében, mert sok tér található benne a csomagok számára, és akár öt személy befogadására is képes. Az ár nagymértékben meghatározza, hogy milyen modellt vásároljunk, viszont semmiképp sem fogunk mellé, bármelyik mellett is döntünk. Az amerikai járműveket tehát továbbra is a megbízhatóság, a sok lóerő és a kényelem jellemzi.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..