home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Amelyik kutya ugat...
VITKOVIĆ Aleksandar
2015.06.08.
LXX. évf. 22. szám
Amelyik kutya ugat...

Tizenhatodik alkalommal mutathatták meg házi kedvenceiket a hazai és a külföldi tenyésztők a kelebiai nemzetközi ebkiállításon. A rendezvényre 424-en neveztek be, és a kiállítók csaknem fele, azaz 180 kutya külföldről, elsősorban Magyarországról, Szlovákiából, Csehországból, Ausztriából, Olaszországból és Finnországból érkezett. Nemcsak az ebek száma volt impozáns a kelebiai méntelepen, hanem az állatok maguk is.

— A fajtatiszta ebeken kívül versenyt rendeztek a törzskönyv nélküli, illetve a keverék kutyusok számára is — emelte ki dr. Sípos Márta állatorvos, a Szabadkai Ebtenyésztők Egyesületének elnöke.

A fajtatiszta kutyák kiállításának — bárhol tartják is — mindig különleges hangulata van. A kelebiai rendezvény tarkaságát csak fokozta a nem fajtatiszta, illetve a törzskönyv nélküli ebek szemléje, melyet a szabadkai Anima Állatvédő Egyesület szervezett meg az idén harmadik alkalommal. Erre 28 kutyust neveztek be, a versenybírók pedig attól függően osztályoztak, hogy kis-, közepes vagy nagy testű, illetve rövid vagy hosszú szőrű házi kedvencről van-e szó. A szakemberek szerint Jasna Pušin Malena nevű keverék kutyusa volt a legszebb az idei versenyen, a törzskönyv nélküli fajkutyák csoportjában pedig Stipančić Sonja Vučko névre hallgató német juhászkutyája nyerte el a szakmai zsűri tetszését.

A versenybírók külön figyelmet fordítottak a törzskönyvezett fajtatiszta ebek osztályzására. Akadt is dolguk bőven, hiszen csaknem kétszáz kutyát kellett szemügyre venniük. 

— Ezeket a szemléket „küllemkiállításoknak” is nevezhetnénk. Az ebeket természetesen jól fel kell készíteni ezekre az alkalmakra. A tenyésztőknek meg kell tanítaniuk a kutyájukat viselkedni, mégpedig azért, hogy az állat a környezettől és a látogatók számától függetlenül nyugodt, kezelhető maradjon. A versenyen a tulajdonosok körbevezetik a kedvencüket a kijelölt pályán, a nemzetközi szakmai zsűri pedig figyeli a mozgást. Ez az értékelés első fele, ezután következik a fajtára jellemző beállítás. Bizonyos kutyák párhuzamos lábbal „pózolnak”, és olyanok is akadnak, amelyeknél az a helyes beállás, ha az egyik hátsó láb hátrébb van. A bírók ekkor tüzetesen szemügyre veszik az állatot, szinte minden testrészét leosztályozzák, így alakul ki az összpontszám, illetve kiderül, hogy melyik eb részesül a kiállítás legszebb kutyája elismerésben — tudtuk meg a Szabadkai Ebtenyésztők Egyesületének elnökétől.

Az idén ezt a címet a magyarországi Örkényről érkezett Kovács László Skipers Aramus névre hallgató újfundlandija nyerte el. A bírók a szegedi Vörös László Tőzegparti Vadász Freya nevű rövid szőrű német vizsláját második, a Szlovákiából érkezett Chalas Robert Candy Casidy Ray nevet viselő ír farkaskutyáját pedig harmadik hellyel jutalmazták. A törzskönyvezett fiatal kutyák versenyét egy Finnországban tenyésztett, Bhamyanan Lami De Mon Ami névre hallgató törpeuszkár nyerte meg, melynek Lund Carita a büszke tulajdonosa. A dobogó második helyén egy szibériai husky végzett. A Northsprings Born To Shine nevű kutya Törökkanizsáról érkezett, a gazdája pedig Karl Ágnes tenyésztő. A juniorcsoportban a szabadkai Molnar Dejana és Dejan Zio Vom Haus Molnar nevű szálkás szőrű tacskója került a harmadik helyre. 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..