home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Alice Határországban
Brasnyó Zoltán
2021.10.28.
LXXVI. évf. 42. szám
Alice Határországban

A múlt héten kivesézett Squid Game (Nyerd meg az életed) után a palettán ismét egy távolkeleti sorozat szerepel, mely ugyancsak a Netflix kínálatában nézhető meg. De vajon streameljük, töltsük le vagy hagyjuk ki?

Az Alice Határországban hasonlóan nyomasztó élményt ígér, mint koreai „unokatestvére”, a Squid Game. Már-már az alapfelállás is ismerős. Kilátástalannak tűnő helyzetben lévő fiatalok, akiket egy teljességgel megmagyarázhatatlan — de főképp lehetetlen — helyzetbe sodor valaki vagy valami. Sőt, az első néhány részből joggal következtethetünk arra, hogy ebben a történetben a természetfelettinek is szerepe lesz.


Kép: netflix.com

Chota, Arisu és Karube gyerekkori jóbarátok. Arisu videójátékokkal múlatja az időt, az egyetemről is kidobták, miközben Karube reménytelenül szerelmes kocsmáros főnöke menyasszonyába. Chota pedig tisztességes fiatalembernek tűnik, aki a körülmények áldozata. Anyja, miután csatlakozott egy szektához, elhagyta a családot, Chota pedig titokban pénzt ad neki, melyet az asszony a főtisztelendőnek adományoz. Miután egy különösen szörnyű napon mindhárman összefutnak a város központjában, egy buta balhéba keverednek, és a rendőrök elől a metró WC-jébe menekülnek. Hirtelen elmegy az áram, és miután a fiúk kimerészkednek, rájönnek, hogy egyedül maradtak a 10 perccel korábban még nyüzsgő belváros közepén. Sehol egy lélek, hőseink pedig tanácstalanok. Miután leszáll az est, fényreklámok jelennek meg, melyek útbaigazítják őket: kezdődik a játék, életre-halálra. Ha túl akarják élni, részt kell venniük benne. Rövidesen rájönnek, koránt sincsenek egyedül: hozzájuk hasonló, értetlenkedő emberek tántorognak elő a sötétből, akiknek szintén játszaniuk kell. Aki túléli az egyébként rendkívül agyafúrt, de főleg kegyetlen játékokat, „vízumot” kap, mellyel még két-három napig élhet. Ha a vízum lejár, egy égből lecsapódó lézernyaláb vet véget az életének. Az életben maradásért játszani kell.

Az Alice Határországban egy manga alapján készült, mely Haro Aso munkája. Már az elején nyilvánvaló lesz, hogy ez a történet elsősorban japán képregényként működik. Az első epizódból még akár arra is következtethetünk, hogy amit látunk, egy tinédzsereknek szóló dramedy lesz: a fiúk lazán sétálgatnak Tokióban, miközben egy fülbemászó, rockos felvétel dübörög a háttérben. Hamar kiderül, nagyot tévedtünk: a sztori olyan gyorsan vált sebességet, hogy csak kapkodjuk a fejünket. A kezdeti izgalmakat a további epizódokban kilátástalanság és erőszakos jelenetek váltják fel, a szereplőknek pedig — hiába találkoznak más játékosokkal — szinte bizonyosan a legsúlyosabb áldozatokat kell meghozniuk. Aki egy kicsit is jártas a mangák és az animék világában, az minden bizonnyal tisztában van vele, hogy a legsikeresebb sztorik roppant ügyesen, okosan és bizonyosan az európai-amerikai nézői szemlélettől eltérően lettek megírva. Ezért szükség van jó adag nyitottságra az Alice Határországban esetében is, de bátran ajánlom, hogy aki rajong a mangákért, mindenképp tegyen vele egy próbát. A látványra nem lehet panasz. Tokió belvárosának képe még üresen is csodálatos látványt nyújt, a híres Shibuya állomást pedig ötletem sincs, hogy hogyan voltak képesek kiüríteni. Vagy talán ez is csak illúzió, ahogy minden és mindenki?

Az Alice Határországban nyolc epizódja kiváló pótlék lehet a Nyerd meg az életed után, és annak ellenére, hogy egy depresszív disztópia, időnként nagyszerű humorral is megfűszerezték. Bízzunk benne, hogy a történet a későbbi epizódokban is hasonló színvonalú marad. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..