home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Aleksandar Vučić sajtótájékoztatója a koszovói történésekről
(Tha)
2023.09.24.
LXXVIII. évf. 38. szám
Aleksandar Vučić sajtótájékoztatója a koszovói történésekről

Megtámadták az éjjel a koszovói rendőrség egységét a Leposavić melletti Banjska falu bejáratánál. Egy rendőr meghalt, egy másik pedig megsebesült a tűzharcban. A prištinai rendőrség lezárta a falu bejáratát, valamint a Brnjak és a Jarinje átkelőt is.

Három támadót megöltek, ötöt letartóztattak, akiket azzal gyanúsítanak, hogy közük volt a hajnali incidenshez, ami az észak-koszovói Banjska településen történt. A tájékoztatás szerint tűzharc során öltek meg a feltételezett elkövetőkből hármat.


Fotó: Tanjug / AP

A hajnali eseményeket követően komoly feszültség alakult ki, folyamatos volt a fegyverropogás a térségben.

Az események kapcsán Albin Kurti koszovói miniszterelnök Belgrádot hibáztatja.

Az ENSZ, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, valamint az Amerikai Egyesült Államok is határozottan elítélték az Észak-Koszovóban zajló incidenseket, és felhívták a figyelmet, hogy az elkövetőket felelősségre kell vonni.

A történésekkel kapcsolatban rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Aleksandar Vučić szerbiai elnök, aki szerint Albin Kurti manipulációiról van szó, és a koszovói rendőrség folyamatosan zaklatja az ott élő szerb közösséget. Elítélte a koszovói rendőr meggyilkolását, de a történéseket a pristinai vezetés erőszakpolitikájával hozta összefüggésbe. Véleménye szerint, csak idő kérdése volt, hogy megkíséreljenek tenni valamit magukért és családjaikért azok, akiket Kurti rendőrsége üldöz.

Aleksandar Vučić szerint a gyilkosságok semmivel sem indokolhatók vagy igazolhatók, de azt visszautasította, hogy mindezért Belgrádot hibáztatják. Az egyetlen bűnös Albin Kurti, aki nem akarja a Szerb Községek Közösségének a létrehozását, aki folyamatosan provokál és háborút akar szítani.

Elmondta, egész nap folyamatosan ülésezett a nemzetbiztonsági tanács, és a döntéseket alaposan megfontolva és előkészítve hozzák meg. A nemzetközi közösségnek is hatnia kell arra, hogy ne történjenek összetűzések, a szerbeket ne üldözzék el Észak-Koszovóból és minél előbb létrejöjjön a Szerb Községek Közössége.

A szerb népet arra kérte legyenek bölcsek, őrizzék a békét, és ne üljenek fel a provokációknak. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..