home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Aleksandar Vučić nyerte meg az elnökválasztást
T. L.
2017.04.10.
LXXII. évf. 14. szám
Aleksandar Vučić nyerte meg az elnökválasztást

A szerb kormánykoalíció jelöltje, Aleksandar Vučić kormányfő már az első körben megnyerte a vasárnap megrendezett szerbiai elnökválasztást.

A Köztársasági Választási Bizottság adatai alapján a választópolgárok közül 1 650 982-en adták le voksukat. Az érvénytelen szavazólapok száma 28 183. Aleksandar Vučić a szavazatok csaknem 57 százalékát szerezte meg, Saša Janković a második helyen végzett 16 százalékkal, Ljubiša Preletačević Beli, polgári nevén Luka Maksimović a harmadikon 9 százalékkal, Vuk Jeremić pedig a negyediken 5 százalékkal.

„Fontos nap volt ez Szerbia életében”

Aleksandar Vučić a győzelme után a haladók pártközpontjában tartott sajtótájékoztatót, és kijelentette: „Fontos nap volt ez Szerbia életében, mert megmutatkozott, hogy az ország tovább akar haladni az európai integráció útján, egyszersmind fenn akarja tartani a jó viszonyt Oroszországgal, és a megkezdett reformokat is folytatná.” A Szerb Haladó Párt pezsgővel és tűzijátékkal ünnepelte vezetője győzelmét. Vučić arról is beszélt, hogy becslése szerint több mint kétmillió választópolgár adta rá a voksát. Kijelentette: büszke rá, hogy ennyi szavazatot kapott, azaz — állítása szerint — többet, mint az összes többi jelölt együttvéve.

 

Mint ismeretes, tizenegy jelölt indult az elnökválasztáson. Tomislav Nikolić leköszönő államfő mandátuma május 31-én jár le, Aleksandar Vučić ezután veheti át tőle az elnöki tisztséget. Addig az is ki fog derülni, hogy ki lesz az új kormányfő. A feltételezések szerint az új elnök olyan utódot választ magának, akit majd irányíthat. Vučić emellett a Szerb Haladó Párt vezetéséről sem mond le, így hatalmát a 250 fős parlamentben is megtartja, ahol a Szerb Haladó Pártnak 131 képviselője van.


A hangsúly az ország és a régió stabilitásán van

Az új államfő hozzáfűzte: fontosnak tartja, hogy a választás tiszta volt, és jelentős a különbség az első két helyezett eredménye között, mert így senki sem vonhatja kétségbe a győzelmét. Kiemelte, hogy a magyar és a bosnyák többségű településeken is ő kapta a legtöbb voksot, vagyis nem csak a többségi nemzet támogatását élvezi. Bejelentette: elnöksége alatt a kormányfőként meghatározott irányvonalat kívánja folytatni, azaz meg akarja őrizni az ország és a régió stabilitását.


A nyitóképen Aleksandar Vučić (Mti.hu)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..