home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Aleksandar Vučić: a térség energiabiztonságáról tárgyaltunk magyar és arab partnereinkkel
(MTI)
2023.09.29.
LXXVIII. évf. 39. szám
Aleksandar Vučić: a térség energiabiztonságáról tárgyaltunk magyar és arab partnereinkkel

A térség stratégiai energiabiztonságát garantáló kérdésekről tárgyalt a magyar, a szerb és az egyesült arab emírségekbeli küldöttség pénteken Belgrádban, ahol a találkozót követően Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök elmondta: az élelmiszeriparról, az állattenyésztésről és a munkaerő mozgásáról is beszélt partnereivel.

Az Orbán Viktor miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatón a szerb államfő kiemelte: megállapodtak abban, hogy Magyarország és Szerbia közös megoldásokat igyekszik találni termékei exportja és importja számára, hiszen egyik országnak sincs kikötője, valamint az energiabiztonság kezelésére.

Tárgyaltak arról is, hogy közös vállalatot hoznának létre a marha- és juhtenyésztésre, mert mindkét országban csökken az állomány. Szintén közös vállalatot hoznának létre a gáz- és olajszállítás, valamint az energiainfrastruktúra fejlesztésére. Ez különösen Szerbiában fontos, ahol csak egy olaj- és egy gázvezeték van - húzta alá.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Aleksandar Vučić közölte: tárgyalópartnereit tájékoztatta a térségben folyó eseményekről is. A szerb elnök nem részletezte, mire gondolt, de feltételezhetően a fel-fellángoló szerb-koszovói ellentétekre utalt.

Mint mondta, fontos volt tájékoztatni a külföldi vendégeket Szerbia európai uniós integrációjáról. Rámutatott: Szerbia olyan befektetési környezetet igyekszik kialakítani, amely több arab és magyar beruházást vonzana, míg Magyarország több szerb beruházást vár.

Markovics Annamária, az MTI tudósítója

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..