home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Alakformáló önvédelem
Bíró Tímea
2020.08.29.
LXXV. évf. 35. szám
Alakformáló önvédelem

Hogy mitől olyan népszerű a csantavéri Aka Fight Fitness Klub, hogy néhány hónap alatt tízről hetvenfősre emelkedett a tagok száma, arról a csapat edzőjével, Göcő Kovács Gyöngyivel beszélgettem. Ő maga fogyás céljából kezdte el ezt a mozgásformát, és az AKA fight fitnesszel, valamint a helyes táplálkozással három hónap alatt 37 kilótól szabadult meg.

Gyöngyi a második gyermekének megszületése után döntötte el, hogy megszabadul a fölöslegtől, ezért kemény diétába kezdett, illetve egy edző által az AKA fightban is kipróbálta magát. Olyannyira egymásra találtak ezzel a sportággal, hogy az edzője javaslatára rövid időn belül elindult az edzővé válás útján.

— Heti háromszor jártam edzésre Szabadkán, és kinevettem az edzőmet, amikor elmondta, hogy a véleménye szerint fel kellene tornáznom magam az oktatói szintre. Világéletemben lámpalázas voltam, ha sok ember előtt kellett szerepelnem, nem hittem magamban, de aztán annyira beleszerettem ebbe a sportba, hogy végigjártam az edzővé válás útját. Tavaly szeptemberben kezdtem el edzőként tevékenykedni Szabadkán, ami egy kicsit döcögősen indult, majd Csantavéren kibéreltem egy termet, ahol szinte a hét minden napján tornázunk a lányokkal. A jelenlegi járványhelyzet és a hőség miatt hetente három edzést tartok, de az ősszel visszatérünk a mindennapos tornázáshoz.


Göcő Kovács Gyöngyi

Nemcsak a csantavériek, hanem a környékbeli településekről is érkeznek Gyöngyi óráira, melyek a csantavéri Takács Gáspár-teremben folynak.

— Szeretem, hogy önvédelmet tanulunk és tanítunk, hiszen a karate és a tánc ötvözéséről beszélünk. Sok embernek fontos, hogy egy-egy edzés alkalmával mennyi kalóriát éget el. Ebből a szempontból is remek választás az AKA, hiszen 800—1000 kalória is elégethető egy óra alatt. Ez természetesen attól függ, hogy ki milyen intenzitással végzi a gyakorlatokat, én személy szerint 1600 kalóriát mozgok le egy edzés alkalmával. A mozgás mellett persze nagyon fontos az étkezés is, ezért dr. Gyömbér Harangozó Kingától tudnak a tagok személyre szabott étrendet kérni, mely segíti őket a fogyásban és az életmódváltásban. Mint minden más sport esetében, itt is a kitartás és az önfegyelem a legfontosabb. Tudni kell, hogy az eredmény nem egy nap alatt születik meg, ezért türelmesnek kell lennünk — hangsúlyozta az edző. Azt is megtudtuk tőle, hogy a legfiatalabb tag tizenkét, a legidősebb pedig hatvankét éves, tehát bármely korosztály számára ajánlott és ideális ez a mozgásforma. — Nagyon fontos elmagyaráznom a résztvevőknek, hogy melyik rúgásnak mi a hatása, hogyan lehet kivédeni, és igyekszem őket a gyakorlatok helyes elvégzésére is rávezetni, hiszen ezáltal elkerüljük a sérüléseket. Próbálunk jó hangulatot teremteni az órákon, ebben nagy segítségemre van DJ Edvin, aki a zenei összeállítást végzi, de időnként én magam válogatom ki a számokat.

Gyöngyi elmondta, hogy sokat köszönhet a családjának, mely támogatja az edzői pályáját, valamint a helyi Gebi Kft.-nek, melynek segítségével mindenki egyforma felsőben tornázik.

— Igyekszünk minél több helyre eljutni, hogy megszerettessük ezt a mozgásformát az emberekkel. Az ősszel Szabadkán is szeretnék elindítani egy csoportot, illetve lehet, hogy Zentagunarason is elkezdek dolgozni, mivel sokan járnak át onnan edzeni Csantavérre. Mi nem csupán együtt tornázunk, hanem egy nagy családot is alkotunk, melyben mindenki jól érzi magát, és motiválja a másikat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..