home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Akivel szembejönnek a versek
Kónya-Kovács Otíla
2022.10.24.
LXXVII. évf. 42. szám
Akivel szembejönnek a versek

A muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad a nagybecskereki illetőségű Schön Györgyöt látta vendégül, aki megzenésített versekkel mutatkozott be. Az est azért is mondható rendhagyónak, mert aki csak részt vett rajta — egy-két kivétellel —, az ajtón belépve sietett, hogy egy öleléssel üdvözölje a fellépőt.

Kovács Jolánka, a Sziveri-színpad elnöke szerint nagyon szépre sikeredett a műsor.

— Schön György Belgrádban született, Nagybecskereken élt, itt töltötte a gyermek- és ifjúkorát, majd átkerült Magyarországra, de gyakran és nagy örömmel jár haza. Nagyon örülök, hogy a fellépésén szinte telt ház volt. Magyarországi, vajdasági és erdélyi költők versei hangzottak el Schön György saját megzenésítésében, előadásában és gitárkíséretében. Az összeállítás címe Szembejött versek volt. Meg is kérdeztem tőle, ezek a versek valóban szembejöttek-e vele. A pozitív válasz után következett a magyarázat, hogy nem irodalomkritikusként tekintett a költeményekre, hanem amelyik megérintette, azt zenésíti meg és adja elő nagy lelkesedéssel, beleéléssel. Engem külön meghatott, hogy egy Sziveri-verset is hozott. Amikor megbeszéltük, hogy jönni fog hozzánk, rögtön mondta, hogy sajnálja, de nincs megzenésített Sziveri-verse. Az est meglepetése volt számomra, hogy a névadónktól mégiscsak megzenésített egy költeményt.     

Schön György valóban elkápráztatta a közönségét a muzslyai fellépésén. Mint fogalmazott, úgy érezte, valamit sikerült átadnia az embereknek azokból a versekből, amelyeket elénekelt. Megtudtuk, már majdnem negyven verse van, melyekből tud válogatni, egy kicsit a hangulatnak és a körülményeknek megfelelően.

— Ezekkel a versekkel valahogy kapcsolatba kerültem, és úgy gondolom, akkor értem őket jobban, ha hozzá tudok adni valamit, ha lehetőségem van megmutatni az embereknek. Régebben egy ideig kántorkodtam a városmajori templomban, és ott az volt a célom, hogy minél többen és együtt énekeljünk. A verseknél viszont a fordítottja van, ezeket én éneklem el, és a közönség befogadja, átveszi őket.

* Kik a kedvenceid? Mely költők?

— Ezt nehéz megmondani. Most éppen Sziveri János a kedvencem, a kiválasztott és általam megzenésített verse, a Hazatér és idő című. Ez most nagyon kapcsolódik az én hazalátogatásomhoz. Egyébként azokat a verseket szeretem, amelyek nem a tutit mondják meg, inkább sejtelmesek. Úgy gondolom, azok a legjobbak, amelyekből ki kell hámozni az igazságot, mert a költők adnak erre lehetőséget, csak meg kell érteni, meg kell érezni a mondanivalót. Például Váci Mihálynak a Mintha című költeménye is ilyen. De Weöres Sándortól Az örök pillanat az egyik legnagyobb istenes vers, mellyel találkoztam. Én egyébként azokat a verseket is nagyon szeretem, amelyek a Jóistenről és az emberről szólnak. Örülök, hogy most már elég sok vers van a puttonyomban. Persze nem az a célom, hogy minél több legyen, hanem az, hogy érzékeny legyek, mert bármikor megérinthet egy költemény, és akkor talán tudok vele valamit kezdeni. Egyébként így voltam a Sziverivel is, mert már körülbelül egy évvel ezelőtt is olvasgattam, de nem találtam egyik versén sem „fogást”. Most pedig éppen jó volt az alkalom, és megszületett a dallam is — nyilatkozta Schön György, aki a muzslyai fellépése után a tiszakálmánfalviak előtt is bemutatkozott.

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..